• Mardin30 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman22 °C
  • Şırnak21 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ZMO Batman Şube Başkanı Doğan: Çiftçi toprağa düşen alın terinin karşılığını alamadı
24 Ağustos 2023 Perşembe 08:20

ZMO Batman Şube Başkanı Doğan: Çiftçi toprağa düşen alın terinin karşılığını alamadı

Toprak Mahsulleri Ofisinin açıkladığı mısır alım fiyatı hayal kırıklığına sebep olduğun belirten Ziraat Mühendisleri Odası Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, yaptığı açıklamada, çiftçinin toprağa dökülen alın teri ve emeğinin karşılığını alamadığını söyl
Toprak Mahsulleri Ofisinin açıkladığı mısır alım fiyatı hayal kırıklığına sebep olduğun belirten Ziraat Mühendisleri Odası Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, yaptığı açıklamada, çiftçinin toprağa dökülen alın teri ve emeğinin karşılığını alamadığını söyledi.
 
Dün Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından ton başına mısır alım fiyatının 6 bin TL olarak belirlendiğini anımsatan Doğan, bu fiyatın çiftçiyi hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.
 
Mısır üretimi için bir dekarda toplam masrafın yaklaşık ortalama giderin 8 bin 500 TL olarak hesaplandığını aktaran Doğan, "Hal böyle olunca mısır üreticisi en az  yüzde 30 oranında maliyetin altında bir fiyat almış durumdadır. Çiftçinin alın teri alnında kurumuştur. Çiftçi toprağa dökülen alın terinin ve emeğinin karşılığını almamıştır." dedi.
 
Ebubekir Doğan
 
"Mısır fiyatını belirleyen yetkililer, acaba bir gün tarla yüzü görmüşler midir?"
 
Açıklanan mısır alım fiyatının çok yetersiz olduğunu vurgulayan Doğan, "Dane mısır kilogram fiyatının en az 8,5 TL olmalıdır. Bu yıl hububatta bu fiyatı belirleyen yetkiler kimdir çok merak ediyoruz. Hem buğdaydaki yetersiz fiyatı hem de şok dalgası yaratan dane mısır fiyatını belirleyen yetkililer, acaba bir gün tarla yüzü görmüşler midir? Acaba bu dane mısırın,  buğdayın nasıl şartlarda yetiştirildiğini biliyorlar mı? Bin bir emekle yetiştirilen bu ürünlerin yetiştirilinceye kadarki çekilen cefayı biliyorlar mı? Benim kendi kanaatim fiyatı belirleyen yetkililerin bunları bilmedikleridir." diye konuştu.
 
"Çiftçimiz acil fiyat revizyonu beklemektedir"
 
"Biz çiftçinin alın terini de emeğini de çektiği cefayı da çok iyi biliyoruz." diyen Doğan, şöyle devam etti:
 
"Biz diyoruz ki dane mısır kilogram fiyatı en az 8,5 TL olması gerekir. Ekonomik sıklaştırma politikası kapsamında tedbirler alınıyorsa lütfen bunu çiftçinin emeği üzerinde yapmasınlar. Çünkü bu gidişle artık çiftçi tarımsal üretimden vazgeçmek zorunda kalacaktır. Borç, harç ve kredi ile tarımsal üretim yapan çiftçi önümüzdeki dönemde tarımsal üretim yapacak güçte değildir. Çiftçimiz acil fiyat revizyonu beklemektedir." (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA