• Mardin30 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman22 °C
  • Şırnak21 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Batmanda ilk kez birinci ürün olarak ayçiçeği tohumu ekildi
05 Nisan 2024 Cuma 09:03

Batman'da ilk kez birinci ürün olarak ayçiçeği tohumu ekildi

Batman'ın Beşiri İlçesine bağlı Asmadere (Hope) Köyünde ilk kez birinci ürün olarak ayçiçeği tohumunun ekimi yapıldı.
Batman'ın Beşiri İlçesine bağlı Asmadere (Hope) Köyünde ilk kez birinci ürün olarak ayçiçeği tohumunun ekimi yapıldı.
 
Batman Valiliği öncülüğünde İl Özel İdaresi ve Tarım Ve Orman Bakanlığının yüzde yüz hibe desteğiyle Beşiri İlçesi Asmadere (Hope) Köyünde ayçiçeği ekim etkinliği düzenlendi.
 
Beşiri İlçesine bağlı Asmadere (Hope) Köyünde 73 dönüm tarla üzerinde ayçiçeği ekimi yapılmaya başlandı. İlk kez ve birinci ürün olarak ekilen tarlada çiftçiye, mazot, gübre, tohum, ilaç ve aynı zamanda hasat desteği sağlanacağı belirtildi.
 
Programda bir konuşma yapan Batman Valisi Ekrem Canalp, "2022 yılında ilk göreve başladığım zamanın ikinci haftasında Batman'da ayçiçeği çalıştayı yaptık. Yapmış olduğumuz çalıştayda önerimiz şuydu; Batman'da tarımın en önemli problemlerinden bir tanesi toprağa sürekli aynı ürünün ekiliyor olması ve toprağın da aşırı bir şekilde vahşi sulama usulüyle sulanması ve uzun vadede topraktan olması veriminde gittikçe azalmasına neden olmaktadır. Bunun içinde her yıl sadece mısır ekmek değil, bazı yıllar değişiklik yaparak değişik ürünlerle değiştirip dönüştürmemiz gerekiyor." dedi.
 
"Hububat hasadından sonra ikinci ürün olarak ayçiçeği ekebiliyorsunuz"
 
İkinci ürün ekildiğinde toprak zenginleşerek yorgunluğunu üzerinden atacağını söyleyen Canalp, "Bu şekilde sizin gibi çocuklarınız, torunlarınız ve torunlarınızın torunlarına da toprağı güzel kullanmanın önü açık olacaktır. Hedef ve amaç budur. Bu güzel amaca ulaşmak için yapmış olduğumuz çalıştaydan elde çıkan sonuçlardan bir tanesi Batman'da ayçiçeği üretilebilir. Çalıştay sonrasında ilk denemeyi 2023 yılında başlattık ve ikinci ürün olarak ayçiçeğini denedik. Temmuz ayında hububat hasadından sonra ikinci ürün olarak ayçiçeği ekebiliyorsunuz. Bu şekilde topraktan bir yıl içerinde bir ürün değil iki ürün alabiliyorsunuz." ifadelerini kullandı.
 
"Ayçiçeğini ikinci ürün olarak değil ana ürün olarak ekeceğiz"
 
Batman'da tek üründen ikici ürüne geçişlerin başladığını belirten Canalp, "Yapmış olduğumuz denemelerde çok değişik ayçiçeği tohumları var ve 6 tane türün bizim için en iyi sonuçlar elde edebileceğini değerlendirmiştik. İçlerinden de iki tür Batman iklimine en mükemmel sonuçları elde ettik. Herkes gördü ki Batman'da ikinci ürün olarak ayçiçeğini ektiğimiz zaman çiftçinin elde edeceği gelir tek başına mısırdan elde edeceği gelirden kat kat fazladır. Gelir fazlalığının ötesinde toprak ta korunmaktadır. 3 bin 200 dönümlük bir arazide ikici ürün ekimini yapacağız. Ama bugün burada ayçiçeğini ikinci ürün olarak değil ana ürün olarak ekeceğiz." şeklinde konuştu.
 
"Bizlere yeni bir vizyon ve bakış açısı gerekiyor"
 
Değişik ve yeni ürün ekmek isteyenlere desteklerinin devam edeceğini ifade eden Canalp, konuşmasında son olarak şunları söyledi:
 
"Bu şekildeki ayçiçeği ekimine destekte veriyoruz. Çiftçiye mazot, gübre, tohum, ilaç ve aynı zamanda hasat desteği de vereceğiz. Bu desteklerimiz de il özel idaresi ve kısmen de olsa Tarım Bakanlığımızın desteklerini almaya devam edeceğiz. Bu yıl ve önümüzdeki yıl İl özel idaremizin bütçesinin önemli bir kısmını bu şekildeki projelere ağırlık vererek yöneteceğiz. Bu saatten sonra bizlere yeni bir vizyon ve bakış açısı gerekiyor. Sadece tarımla değil, her alanda il özel idare bütçemizi bu işlere amade kılacağımızı ilan ediyorum. İlçe ve beldelerimizde eğer ellerinde bir projeleri varsa ve iyi bir fikriniz varsa desteklemeye hazırız." (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA