• Mardin30 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman22 °C
  • Şırnak21 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Prof. Dr. Baba: Enerjide dışa bağımlı bir ülkeyiz
03 Kasım 2023 Cuma 08:56

Prof. Dr. Baba: Enerjide dışa bağımlı bir ülkeyiz

Batman'da düzenlenen ''Jeotermal kaynakların önemi ve bölgesel kalkınmadaki yeri'' konulu konferansta konuşan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Baba, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğunu söyledi.
Batman'da düzenlenen ''Jeotermal kaynakların önemi ve bölgesel kalkınmadaki yeri'' konulu konferansta konuşan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Baba, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğunu söyledi.
 
Batman Üniversitesi tarafından ''Jeotermal kaynakların önemi ve bölgesel kalkınmadaki yeri'' konulu bir seminer düzenlendi.
 
Batman Üniversitesi Merkez Kampüsü konferans salonunda düzenlenen programda Batman Vali Yardımcısı Mustafa Caner Culukar ve Batman Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Necmettin Sezgin ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Baba birer konuşma yaptı.
 
Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Baba, jeotermalin doğru ve yerinde kullanımıyla bu bağımlılığın azalacağını belirti.
 
"Enerjide dışa bağımlı bir ülkeyiz"
 
2022 yılında 85.5 milyar doların enerji maliyeti olarak dış ülkelere verildiğini aktaran Prof. Baba, "Geçen sene ülkemizin enerjiye verdiği para 85.5 milyar dolardır. Peki, kime verdik bu parayı? Rusya ve İran'a verdik. Ne için verdik? Petrol ve doğal gaz için verdik. Dolayısıyla enerjide dışa bağımlı bir ülkeyiz. Bundan dolayı bizim enerjide güçlü ve müreffeh olmamız gerekiyor. Bunun içinde eğer bir yerde yatırım yapacaksak nerede? Neyim var? Ona bakılması lazım. Benim çevremde ne var? Hangi kaynaklar ve hangisini geliştire bilirim düşüncesine girilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.
 
"Dünyada jeotermalden elektrik üretimi artıyor"
 
Türkiye'nin mineraller açısından çok zengin bir ülke olduğunun altını çizen Baba, "Bu topraklar minerallerce çok zengin olduğu ve birçok medeniyeti içinde barındırdığı için su ve mineraller açısından çok zengin bir ülkeyiz. Dünyada baktığımızda jeotermal 'den elektrik üretimi artıyor. Jeotermal 'de elektrik üretiminin dışında bizler buharını da kullanıyoruz. Bunun dışında kalan buharı kullandıktan sonra kalan suyu da ya kentleri ısıtıyoruz ya yolları ısıtıyoruz ya balıkçılık yapıyoruz ya kurutmacılık yapıyoruz ya süt enstitüsünde kullanıyoruz ya hayvancılıkta kullanıyoruz gibi bir sürü sektörde kullanabiliyoruz." dedi.
 
"Dünya'da jeotermale en hızlı yatırım yapan ülkelerden biri olduk"
 
Dünya ülkeleri içerinde jeotermalden elektrik üretimi elde eden 4'üncü ülkenin Türkiye olduğunu ifade eden Baba, şöyle devam etti:
 
"Jeotermali enerji sektörünün girdiği her yerde kullanabiliyoruz. Dünyada jeotermal elektrik üretiminde 4'üncü ülkeyiz. Sıralamada Amerika, Endonezya, Filipinler ve Türkiye geliyor. Demek ki elektrik üretmede dünya genelinde iyi yerdeyiz. 2009 yılında dünya da jeotermale en hızlı yatırım yapan ülkelerden biri olduk. Bu da yüzde jeotermal 'de yüzde 32 gibi bir büyümemiz var ve buda dünyaya bir örneklik teşkil ediyor." (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA