• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Akaryakıt zamları hal esnafını vurdu
04 Mart 2022 Cuma 10:23

Akaryakıt zamları hal esnafını vurdu

Akaryakıt zamlarından ve artan maliyetlerden muzdarip olan sebze hali esnafı, çevre illerden ürün getiremediklerini dile getirdi.
Akaryakıt zamlarının nakliye giderlerini artırdığı için pazara getirdikleri ürünü kar koymadan satış yapmak zorunda kaldıklarını ifade eden Hal esnafı, nakliye fiyatlarındaki artışın girdi maliyetlerinin artmasına neden olmasından dert yandı.
 
Ardı ardına gelen akaryakıt zamları sebze ve meyve fiyatlarında da kendini gösterirken bu ürünleri kente getiren aracı firmalar zor zamanlar yaşamaya başladı. Çıkmaz sokak olması nedeniyle kendine yetemeyen, üretimi düşük olan kent, özellikle nakliye bedelleri ve akaryakıt zammı gibi sebeplerden dolayı temel gıdaları da çok pahalıya tüketiyor. Komisyon işi yapan hal esnafı ise kendilerinin daha zor zamanlardan geçtiğini söylüyor.
 
"Nakliye fiyatları her gün artıyor, bu nedenle de sebze ve meyve fiyatları yükseliyor"
 
Metin Ulu
 
Nakliye fiyatlarının yüksek olmasından dolayı ürün getiremediklerini, getirtseler dahi satamadıklarını ifade eden hal esnafı Metin Ulu, yaşadıkları sıkıntıyı şu sözlerle dişle getirdi:
 
10 ton lahana getirdik ama 15 gündür elimizde kaldı, mal gitmiyor. Nakliye fiyatları her gün artıyor. Bu nedenle de sebze, meyve fiyatları yükseliyor. Yakıt fiyatları düşmeden hiç bir şey yapamayız. Dün Adana'dan Siirt'e nakliye fiyatı 7 bin liraydı ama dün gelen zamdan sonra 11 bin liraya çıktı. Dün itibarı ile gelen zam nakliyede 3-4 bin fark etti. Yakıt fiyatı bu kadar yüksek olmasa meyve ve sebze fiyatları zaten uygun, şu anda bu lahanayı tarladan bedavaya alıp yükleseniz sadece bir kilosunun 1,5 lira maliyeti vardır. Her gün zam böyle olmaz ki.
"Ürünlerimizi zararına satmak zorunda kalıyoruz"
 
Abdulhakim Yüce
 
Bu sene art arda gelen akaryakıt zamları nedeniyle nakliye fiyatlarının çok yükseldiğini ifade eden Abdulhakim Yüce, "Aldığımız ürünü satamıyoruz. Geçen sene 5-6 bin lira olan nakliye ücreti bu sene 20 bin liraya çıktı. Bu durum meyve ve sebze fiyatlarına direk yansıyor. Meyve sebze bu nedenle çok ağır satılıyor, bir kilo elmanın maliyeti buraya gelene kadar 5 lira ama satamadığımızdan dolayı bugün 4,5 liraya kadar zararına satmak zorunda kaldık." şeklinde dert yandı.
 
"Akaryakıt yükseldikçe maliyetler de yükseliyor, buda direk fiyatlara yansıyor"
 
Halil Damar
 
Akaryakıta gelen zamlardan dolayı merkezinden ürün getiremediklerini dile getiren Halil Damar, yakın illerden daha pahalıya ürün aldıklarına dikkat çekti.
 
Ürünün çıktığı merkeze gidip mal almanın daha maliyetli olduğunu dile getiren Damar, "Şimdi yerinde aldığımız mallar bize iki katına mal oluyor. Akaryakıt yükseldikçe maliyetler de yükseliyor. Buda direk fiyatlara yansıyor. Daha önce fiyat uygun olduğundan komisyoncular Adana'ya gidip ürün alabiliyor, malını tüketebiliyordu ama şimdi 3-4 komisyoncu birleşiyor ve aldığı malı zor tüketiyorlar." şeklinde konuştu
 
"Akaryakıt, doğalgaz ve elektrik bizi perişan etti"
 
Mehmet Eroğlu
 
Neredeyse her gün yakıta bir zam geldiğini ifade eden Mehmet Eroğlu, "Artık kimse iş yapamıyor bu pahalılık işsizliğe neden oluyor. Akaryakıt, doğalgaz, elektrik bizi perişan etti. Bu kalemler ucuzlamasa hiçbir şeyin fiyatı düşmez. Bir çare bulunması gerekiyor. Mal geliyor ama satılamadıktan sonra biz ne yapalım? Bu pahalılık milleti perişan etti." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Bu haber toplam 411 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • MİDYAT HÜDA PAR’DAN HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ
  • Midyat'ta Hacı Adaylarına Yönelik Eğitim Semineri Verildi
  • MİDYAT’TAKİ MUHTARLAR’DAN AKMERCAN’A ÇIKARMA
  • Çalışan anneye bakıcı desteğinin detayları belli oldu
  • Ahmet Türk, Hayrettin Demir hakkında suç duyurusu yaptı
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA