• Mardin30 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman22 °C
  • Şırnak21 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ramazanın son günlerinde Siirtte fitre heyecanı başladı
02 Nisan 2024 Salı 10:51

Ramazan'ın son günlerinde Siirt'te fitre heyecanı başladı

Ramazan ayının son günlerine yaklaşılırken, Siirt halkını fitre heyecanı sarmış durumda. Özellikle Tillo Caddesi'nde her kaldırım başında buğdayın yoğun bir şekilde satışı yapılıyor.
Ramazan ayının son günlerine yaklaşılırken, Siirt halkını fitre heyecanı sarmış durumda. Özellikle Tillo Caddesi'nde her kaldırım başında buğdayın yoğun bir şekilde satışı yapılıyor.
 
Siirt'te, Şafii mezhebinin fitrede önceliğini buğdaya vermesinin etkisiyle gerçekleşen bir talep artışı olarak dikkat çekiyor.
 
Fitre zamanı geldiğinde Siirt halkı, tercihlerini belirlerken öncelikle buğdaya yöneliyor. Bu geleneğin en çok memnuniyet duyanları ise, her yıl Ramazan ayını heyecanla bekleyip fitre için ayırdıkları buğdayı satmak isteyen çiftçiler oluyor.
 
Sadaka-i fıtır, Hazreti Muhammed (Sallallahu Aleyhi Vesellem)'in döneminden bu yana piyasada sürekli bulunan temel gıda ürünleri üzerinden hesaplanır. Bu ibadete göre, kişi başına düşen miktarlar şu şekildedir: Buğdaydan yarım sa', arpa, kuru hurma veya kuru üzümden ise bir sa'. Bu ölçüler, günümüzde de yaklaşık olarak 3 kilogram olarak kabul edilmektedir.
 
"Fitre, Müslümanın, fakir kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır"
 
Pazara buğday almaya geldiğini belirten İsa Toprak, "Şafii mezhebine göre buğday vermemiz gerekiyor ve genellikle bu bölgeye özgü bir uygulamadır. Fakirlere para yerine buğday veriyoruz. Nüfusunuz ne kadarsa, ona göre buğday almanız gerekiyor. Kişi başına bir fitre veriyoruz. Mesela, 3 kişiyseniz, 10 kilogram buğday sizin için yeterli olacaktır. Biz 5 kişilik bir aileyiz, bu yüzden 20 kiloya yakın buğday alacağım. Bu, bir gelenek değil, Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem)'in zamanından günümüze gelen bir uygulamadır. Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak, Ramazan ayının sonuna erişen Müslümanların, belirli kişilere vermesi gereken bir sadakadır. Buğday, arpa veya hurma veririz; isteyen para da verebilir, ancak biz tercihen buğday veriyoruz" şeklinde konuştu.
 
Atalarından ve dedelerinden fitre diye bilinen fıtır sadakasını (sadaka-i fıtır) bu şekilde gördüklerini ifade eden Hasan İlbaylı, "Bize bu şekilde öğretildi bizler de uygulamaya çalışıyoruz. Benim 8 nüfusum var. Bunu için 24 kilo buğday aldım, fakirlere dağıtacağım." diye konuştu
 
Pazarda fitrelik buğday sattığını ve işlerin çok durgun olduğundan yakınan çiftçi Rıza Sevimsiz, "Birkaç güne kadar buğdayı 15 liraya satıyorduk ama şimdi ise 13-14 liradan satıyoruz. 3 gündür getirmemize rağmen yoğun bir talep bulunmuyor. Geçen yıl daha yoğunluk vardı. Bu sen ise normaldir." dedi. (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA