Karakter boyutu :
18 Nisan 2024 Perşembe 09:50
Siirt'te 125 bin adet Siirt fıstığı fidanı üreticilere dağıtıldı
Siirt'te üreticilere yüzde 75 hibeyle 125 bin adet Siirt fıstık fidanı dağıtıldı. Valilik himayesinde düzenlenen "Siirt Fıstığı Üretiminin Artırılması Projesi" kapsamında Siirt-Baykan karayolunun Üçyol mevkiinde fıstık fidanı dağıtımı için program düzenle
Siirt'te üreticilere yüzde 75 hibeyle 125 bin adet Siirt fıstık fidanı dağıtıldı. Valilik himayesinde düzenlenen "Siirt Fıstığı Üretiminin Artırılması Projesi" kapsamında Siirt-Baykan karayolunun Üçyol mevkiinde fıstık fidanı dağıtımı için program düzenlendi.
Programda üreticilere hitap eden Siirt Valisi Kemal Kızılkaya, Siirt fıstığının marka olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini ve tesisleşme ile fıstık pazarlama ağının her geçen gün yurt içinden ve yurtdışından büyük bir rağbet gördüğünü belirtti. Siirt'in önemli bir tarım ve hayvancılık kenti olduğunu vurguladı.
Vali Kızılkaya, “2002 yılında 40 bin dekar olan Siirt fıstığı alanımız, bugün itibariyle 400 bin dekarı aşmış durumdadır. 32 bin 844 ton civarındaki Siirt fıstığı verimini destekleyeceğimiz sulama projeleri ve modern yetiştirme teknikleri ile 50 bin tona çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
"400 bin 790 dekar alanda 32 bin 519 ton üretim ile Siirt Fıstığı çeşidinde Türkiye birincisiyiz"
Vali Kızılkaya, "İlimizin kalkınma lokomotifi tarım, hayvancılık ve turizmdir. Siirt ekonomisinin can damarı olarak gördüğümüz tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için Tarım Bakanlığımızın himayelerinde, Valiliğimizin önemli destekleri ile çok yönlü projeler uyguluyoruz. Siirt Fıstığı, Pervari Balı ve Zivzik Narı için birçok proje hayata geçirildi. Üreticilerimize çok önemli destekler sağlandı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzden aldığım bilgileri sizlerle paylaşmak isterim. 400 bin 790 dekar alanda 32 bin 519 ton üretim ile Siirt Fıstığı çeşidinde Türkiye birincisi, Antep Fıstığı genel üretiminde Türkiye’de üçüncüyüz. 230 dekar ekim alanı ile böğürtlen üretiminde Türkiye ikincisi, 29 bin 393 ton Kırmızı Mercimek üretiminde Türkiye üçüncüsü, 56 bin 617 adet geleneksel kovan tipi ile Türkiye’de ikinci, toplamda 203 bin 418 adet arı kovanı ile ülke genelinde ilk ondayız. İlimiz 600 bin dekar hububat ekim arazisi ve 1 milyon 200 binin üstünde küçükbaş hayvan sayısı ile önemli bir tarım ve hayvancılık kentidir." dedi.
Vali Kızılkaya, ayrıca son altı yılda bitkisel üretim alanında çiftçilere 503 milyon 165 bin lira, hayvansal üretim alanında yetiştiricilere ise 198 milyon 967 bin lira destekleme ödemesi yapıldığını belirtti.
Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan da kentin ekonomisi için tarımın büyük önem taşıdığını vurgulayarak, Vali Kızılkaya'ya verdiği desteklerden dolayı teşekkür etti.
Siirt Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Şuayip Aslan, bölgede huzur ikliminin tesis edilmesiyle fıstık üretiminin artırıldığına dikkat çekerek, emeği geçenlere teşekkür etti.
Konuşmaların ardından üreticilere fıstık fidanlarının dağıtımı yapıldı. Vali Kızılkaya daha sonra Siirt Fıstığı üretilen alanda incelemelerde bulunarak, bilgi aldı. (İLKHA)
Bu haber toplam 954 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
- Mezopotamya’nın Bacasız Fabrikası MAÜ’de Masaya Yatırılacak
- Yılın son MGK toplantısı yarın Beştepe'de yapılacak
- Vicdan Gemisi'nin Gazze'ye gidişine izin verilmesi için yürüyüş gerçekleştirildi
- Trafik denetimlerinde bir haftada 452 bin sürücü ve araca işlem yapıldı
- 8 milyon lira vurgun yapan dolandırıcılara operasyon
Midyat’ta Sinema ve Kütüphane Günleri
Akın Akın Midyat'a geliyorlar
ÖMERLİ'NİN MAHSARTE TÜM RENKLERİ, GÜZELLİKLERİ, EL SANATLARI, YÖRESEL ÜRÜNLERİ, TARİHİ SOKAKLARI
Ömerli Belediyesi ev spor kompleksinin inşaatına başladı
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA