• Mardin30 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman22 °C
  • Şırnak21 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Siirt fıstığında rekolte düşüşü beklenmiyor
24 Ağustos 2023 Perşembe 08:32

Siirt fıstığında rekolte düşüşü beklenmiyor

Bu yıl yaşanan aşırı sıcaklar karşısında fıstık üreticilerinin önlemini aldıklarını ve bahçelerine su kanalları açarak fıstık ağaçlarının zarar görmesini engellediklerini ifade eden Siirt Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat, Siirt fıstığında düşüşün olmay
Bu yıl yaşanan aşırı sıcaklar karşısında fıstık üreticilerinin önlemini aldıklarını ve bahçelerine su kanalları açarak fıstık ağaçlarının zarar görmesini engellediklerini ifade eden Siirt Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat, Siirt fıstığında düşüşün olmayacağını söyledi.
 
Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklara rağmen Siirt fıstığında iyi bir rekolte bekleniyor. Siirt fıstığında geçen yıla oranla daha yüksek rekolte belediklerini ifade eden Siirt Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat, bahar ayında vuran dolunun lokal olduğunu, bundan dolayı geçen yıla oranla fıstığın veriminin düşmeyeceğini söyledi.
 
"Fıstık bahçelerinin yüzde 90'ında sıcaklığa karşı önlem alınmış verim beklediğimizin üzerinde"
 
Bölgede bütün canlıların olduğu gibi fıstık ağaçlarının da mutlaka etkilendiğini ifade eden Günbat, "Çiftçilerimiz de kendilerine göre bir tedbir, önlemlerini almışlar. Bakın sulama kanalları açılmış ve bahçeler sulanıyor. Bahçelerin yüzde 90'ında bu önlem alınmış, birçok bahçeyi gezdik hiçbir zarar olmadığını gördük. Verim beklediğimizin üzerinde olacak. Bu sene verim hem iyi hem de çok kaliteli. Siirt'te çok kaliteli fıstık üretiyoruz. Başka ilin ve ülkenin fıstığına benzemiyor." şeklinde konuştu.
 
"Hiçbir tüccarın Siirt fıstığına İran fıstığı gibi küçük ve kalitesiz fıstığı alıp karıştırmamalı"
 
Siirt Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat
 
Siirt'e tüccarlar tarafından getirilecek yabancı ve kalitesiz fıstığa karşı uyarıda bulunan Günbat, "Kalitesiz fıstık getiren tüccarların önünü kapatmamız, bütün Siirt halkı olarak mücadele etmemiz gerekiyor. 5-10 kuruş kazanmak için hiçbir tüccar Siirt fıstığına İran fıstığı gibi küçük ve kalitesiz fıstığı alıp karıştırmamasını tavsiye ediyorum.  Bu bütün Siirt halkına ve üreticilerine yapılacak en büyük kötülüklerden biridir. Tarım Müdürü ve ekibimizle birlikte bununla mücadele ediyoruz." uyarısında bulundu.
 
"Çiftçilerle konuşuyorum şu anda ah çekecek bir durumumuz yok"
 
Geçen yılın istatistiklerine göre 32 bin tona yakın fıstık rekoltesine ulaşıldığını ifade eden Günbat, "Biliyorsunuz her yıl fıstık bahçeleri ve ağaçlarında artış yaşanıyor. Bu yıl da ümidim inşallah daha fazla verim alacağımızı tahmin ediyorum. Baharda dolu yağdı ama Siirt'in çok az yerinde yağdı. Yani çok fazla zarar vermedi. Bahçelerin çoğunda fıstık varsa yine de şükrediyoruz. Diyoruz ki 'Benim olmayabilir ama benim komşumun var.' Siirt merkezde ve Siirt'e bağlı Tillo köylerindeki çok eski ağaçlarda sıkıntı yok, fıstık çok iyi durumda. Ben de köyleri geziyor, muhtarlarla bir araya geliyorum, çiftçilerle konuşuyorum şu anda ah çekecek bir durumumuz yok." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA