• Mardin30 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman22 °C
  • Şırnak21 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Modern tarım tekniklerini uygulayan çiftçi 1 ton verim bekliyor
22 Haziran 2023 Perşembe 08:33

Modern tarım tekniklerini uygulayan çiftçi 1 ton verim bekliyor

Siirt'te, 2008 yılında emekli olduktan sonra kurduğu fıstık bahçesinden, 4 yıl önce 800 kilogram fıstık hasat etmesine rağmen 3 kilogram verim alan Adil Ekinci, modern tarım tekniklerinin uygulanması ve eksikliklerin tamamlanmasının ardından 1 tonun üzeri
Siirt'te, 2008 yılında emekli olduktan sonra kurduğu fıstık bahçesinden, 4 yıl önce 800 kilogram fıstık hasat etmesine rağmen 3 kilogram verim alan Adil Ekinci, modern tarım tekniklerinin uygulanması ve eksikliklerin tamamlanmasının ardından 1 tonun üzerinde verim bekliyor.
 
Emekli olduktan sonra kurduğu fıstık bahçesiyle uğraşmaya başlayan Adil Ekinci, 4 yıl öncesine kadar fıstık bahçesinden verim alamıyordu.
 
Bunun üzerine Ekinci, Siirt Tarım ve Orman Müdürlüğü Fıstıkçılık Birimi'nden yardım istemesi üzerine Tarım ve Orman Müdürlüğüne bağlı ziraat mühendisleri, Ekinci'nin bağında yaptığı incelemeler sonucu bahçedeki eksikleri ve hatalı uygulamalar tespit etti.
 
Modern tarım tekniklerinin uygulanması ve eksik elementlerin tamamlanmasıyla, fıstık bahçesinden verim alamayan Ekinci'nin bağından verim alınmaya başlandı.
 
Geçen yıl 750 kilogram verim alan ekinci bu sene 1 tonun üzerinde verim beliyor.
 
"2018 yılına kadar yaptığı tüm çalışmalara rağmen bahçesinden 3 kilogram verim alabilmiş"
 
Siirt Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan
 
Bir başarı öyküsünün yaşandığı fıstık bahçesinde olduklarını ifade eden Siirt Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, "Eski bir eğitimci, bürokrat olan Adil hocamız emekliliğinden sonra kendini tarımsal faaliyetlere verdi ve kendi köyünde kurduğu bir fıstık bahçesinde faaliyetlerini yürütmeye başladı. Ancak 2018 yılına kadar yaptığı tüm çalışmalara rağmen bahçesinden ancak 3 kilogram civarında ürün alabiliyordu. 2018 yılında Siirt Fıstıkçılık Birimini kurmuştuk. Bizler bu çerçevede bu bahçeye geldik teknik personel ve ziraat mühendisi arkadaşlarımızla birlikte. Bahçede görülen eksiklikleri ve yanlış uygulamaları tespit ettik ve bu çerçevede adil hocamıza gerekli tavsiyelerde bulunduk." dedi.
 
"Bu bahçenin Siirt fıstığı üretimi yapan tüm üreticilerimize örnek olmasını istiyoruz"
 
Modern tarım tekniklerinin uygulanması, gereksiz ve fazla harcamalar yapılmadan, iyi bir verim alınabileceğinin örneğinin bu fıstık bahçesinde görüldüğüne dikkat çeken Demirhan, "Yaklaşık 4 yıl önce 3 kilogram ürün alınan bahçeden geçen yıl 750 kilogram civarında ve bu yıl da bin kilogramın üzerinden verim alınmasını bekliyoruz.  Bu bahçenin Siirt fıstığı üretimi yapan tüm üreticilerimize örnek olmasını istiyoruz. Kulaktan dolma bilgilerle değil, modern tarım tekniklerin gerektirdiği şekilde hareket etmelerini istiyoruz. 2018 yılından sonra uygulanan modern tarım teknikleriyle verimi arttı. Siirt fıstığında sulamanın püf noktası doğru, zamanında ve yeterli sulamadır." diye konuştu.
 
"Bilgi ışığında teknik ve bilimi uyguladık, verimimiz katbekat arttı"
 
Adil Ekinci (soldaki)
 
Siirt Fıstıkçılık Birimi çalışanlarına gayretleri için teşekkür Adil Ekinci, şimdiye kadar bahçesinden aldığı verimin 20 kilogramı geçmediğini söyledi.
 
2008 yılında kurduğu fıstık bahçesinden, 4 yıl önce 800 kilogram fıstık topladığını ama hepsinin de boş çıktığını ve o kadar fıstıktan sadece 3 kilogram fıstık ürün alabildiğini ifade eden Ekinci, "Tabi o dönem acemiydik. Siirt Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvurduk. Mühendisler gelip benim bahçeme baktılar ve bahçemde karazenk, pisilidi gibi birçok hastalığın olduğunu tespit ettiler. Onlar bana sen buradan bu şekilde ürün alamasın dediler. Bahçemde erkek, döllenme hem de hastalık sorunu var. Bu nedenle tarım ve orman Müdürlüğü ile Siirt Üniversitesine başvurduk. Aldığımız bilgi ışığında teknik ve bilimi uyguladık. Allah'a şükürler olsun 2-3 senedir 500 kilogramda aşağı almıyoruz. Geçen yıl 750 kilogram hasat almıştık bu sene ise 1 ton verim bekliyorum toprakta eksik elementler ne ise hepsini tespit ettik ona göre bakımı yaptık. Gübresini ona göre verdik. Hem ürünümüz fazlalaştı hem de bilgimiz fazlalaştı artık bütün zararlı hastalıklara karşı tedbirlerimizi aldık." şeklinde başarı öyküsünü anlattı.(İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA