• Mardin30 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman22 °C
  • Şırnak21 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İnsanlık bin 400 yıl önceki Peygamber Efendimizin mesajlarına muhtaç
07 Ekim 2022 Cuma 09:37

İnsanlık bin 400 yıl önceki Peygamber Efendimizin mesajlarına muhtaç

Bitlis İl Müftülüğü tarafından "Peygamberimiz, Cami ve İrşat" temasıyla düzenlenen Mevlid-i Nebi Haftası etkinliğinde, insanlığın Peygamber Efendimizin mesajlarına muhtaç olduğuna dikkat çekildi.
Bitlis Kültür Merkezi’nde düzenlenen program, Abdulcebbar Dikmen Hoca’nın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı, sinevizyon ve ilahi dinletisiyle devam etti.
 
Programın açılış konuşmasını yapan Bitlis İl Müftüsü Mehmet Feysal Geylani, 1989’dan bu yana ülkenin dört bir yanında Mevlid-i Nebi programlarının düzenlendiğini belirtti.
 
“Andolsun, Allah’ın Resûlünde sizin için; Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı uman, Allah’ı çok zikreden kimseler için güzel bir örnek vardır.” ayetini hatırlatarak sözlerine başlayan Geylani, “Başka bir ayette ‘Ey Muhammed! Seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik.’ buyuruyor. Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimizin bundan bin 400 yıl önceki mesajlarına bugün bütün insanlık muhtaçtır. Bütün insanlık aklı selimle düşündü zaman Kur’an-ı Kerimden, Peygamber Efendimizin hadisi şeriflerini güzel bir şekilde inceleyip araştırdığında, Efendimize ve İslam’a teslim olmamak mümkün değil.” dedi.
 
Cehalet döneminde insanlık vahşet içindeydi
 
Cehalet döneminde insanlığın içinde bulunduğu buhrana dikkat çeken Geylani, şunları söyledi:
 
“Gerçekten insanlık vahşet içindeydi. İnsanlık siyah beyaz, falan rengin, falan ırkın üstünlüğü, köle efendi şeklinde insan arasında ayrım yaparken, bedevi topluma, medeniyeti ve Medine’yi hediye etti. Bu yılki temamız, ‘Peygamberimiz, Cami ve İrşat’tır. Peygamber Efendimiz hicret eder etmez, Mescid-i Nebevi’yi inşa etti. Caminin içinde hemen bir okul, orada da sahabeyi kiramın eğitimi ve öğretimi en suratlı bir şekilde sağlandı. İnsanlık kötülüğü ve kötüyü bilmediği müddetçe, iyi nedir, iyilik nedir, iyiler nasıldır? Onların kıymeti anlaşılmaz. Cehalet döneminde kadınlar esir muamelesi görüyor, bir eşya gibi alınıp satılıyor, kız çocukları diri diri toprağa gömülüyordu. Gerçekten cehalet döneminde insanlık böyle bir vahşet içerisindeyken, Peygamber Efendimiz Mescid-i Nebevi’nin yanında kurmuş olduğu okulda şu eğitimi sahabelerine, ‘Kendi nefsiniz için istediğinizi, din kardeşiniz için istemediğiniz müddetçe kamil mümin olamaz.’ eğitimini verdi.
 
İslam, huzur ve kardeşlik dinidir
 
İslam denildiğinde insanın aklına huzur, güven, kardeşlik, birlik, beraberlik, yardımlaşma, dayanışma, şefkat ve merhamet geldiğinin altını çizen Geylani, bugün dünya insanlığını, insanların birbirine acımaya, yardımlaşmaya, şefkatte, merhamette muhtaç olduğunu ifade etti.
 
Daha sonra Bitlis Eren Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Sancak tarafından bir sunum yapıldı.
 
Sunumun ardından dereceye giren din görevlilerine teşekkür plaketi verildi. Program, İl Müftüsü Geylani tarafından Vali Çağatay’a plaket takdiminin ardından sona erdi.
 
Düzenlenen programa Bitlis Valisi Oktay Çağatay, Eren Üniversitesi Rektör yardımcısı Ferit İzci, İl Emniyet Müdürü Celal Özcan, İl Müftüsü Mehmet Feysal Geylani,  kurum müdürleri ve din görevlileri ve vatandaşlar katıldı. (İLKHA)
Bu haber toplam 276 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA