• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Üç aylar Müslümanlar için önemlidir
12 Ocak 2024 Cuma 09:02

"Üç aylar Müslümanlar için önemlidir"

Regaip Kandili dolayısıyla açıklama yapan Şanlıurfa İl Müftü Yardımcısı İbrahim Halil Aslan, üç ayların özellikle Müslümanlar için önem arz ettiğini ifade etti.
Regaip Kandili dolayısıyla açıklama yapan Şanlıurfa İl Müftü Yardımcısı İbrahim Halil Aslan, üç ayların özellikle Müslümanlar için önem arz ettiğini ifade etti.
 
Müftü Yardımcısı Aslan, 12 Ocak Cuma gününden itibaren idrak edilmeye başlanacak olan mübarek üç aylar dolayısıyla İLKHA'ya açıklamada bulundu.
 
Aslan, Regaip Gecesini fırsat bilip özellikle camilerde cemaatle namaz kılınması gerektiğini aynı zamanda çocuklarda da camii şuuru oluşturmak için ailecek camilere gidilmesi gerektiğine dikkat çekti.
 
"Regaip mübah ile eşdeğer anlamda kullanılmıştır"
 
Aslan, "Regaip Kandili, hicri ayların 7'ncisi olan Recep ayının ilk cuma gecesinde idrak edilen bir gecedir. Regaib'in sözlükte anlamına baktığımız zaman bol bereketli ve rağbet edilen şey demektir. Fıkıh ve hadis kitaplarına baktığımız zaman sevabı ve mükafatı çok olan rağbeti tavsiye edilen şey anlamında kullanılır. Maliki mezhebinin fıkıh kitaplarına baktığımız zaman Regaip mübah ile eşdeğer anlamda kullanılmıştır. Regaip Gecesi malumunuz haram aylardan olan ki Kur'an-ı Kerim'de de haram aylarda savaşın yasaklandığı ve cahiliye döneminde dahi değer atfedilen, İslam'da da savaşın haram olduğu aylardan bir tanesi Recep ayıdır. Recep ayı ile beraber gelen 3 aylar özellikle Müslümanlar için önemlidir. Recep, Şaban, Ramazan ki biz bunları üç aylar olarak ifade ediyoruz. Peygamber Efendimizin bu konuda bir duası var; 'Ya Rabbi bizlere Recep ile Şabanı mübarek eyle ve bizi Ramazan ayına kavuştur.' Peygamber Efendimizin bu ay ile ilgili dua etmesi Müslümanların da Allah'a olan ibadet arzusu iştiyakı bu aylarda zirveye ulaşır." dedi.
 
"Ailecek camilere gitmemiz gerekir"
 
Regaip gecesinin fırsat bilinerek özellikle camilerde cemaatle namaz kılma şuurunun kazanılmasını vurgulayan Aslan, "Peygamber Efendimizin sünnetine, sahabe ve fıkıh alimlerinin uygulamalarına baktığımız zaman özel bir duanın sahih kaynaklarda olmadığı malumlarınız. Efendimiz, cuma geceleri ile alakalı duanın müstecep olduğunu ifade eder. Bu hadis sahihtir, bunda herhangi bir problem yok. Bizler Regaip Gecesini fırsat bilerek özellikle  cemaatle namaz kılma şuurunun bizde oluşması için aynı zamanda çocuklarımızda da oluşturmak için ailecek camilere gitmemiz gerekir. Çocukların zihinlerinde unutulmaz anılar bırakır." ifadelerini kullandı.
 
"Bizim en önemli ibadetimiz Allah'a yalvarışımız tövbe ve istiğfardır"
 
Tövbe ve istiğfara dikkat çeken Aslan, "Regaip Gecesinde neler yapılabilir? Günahkarız ve günah işliyoruz. Bizim en önemli ibadetimiz Allah'a yalvarışımız tövbe ve istiğfardır. Dua etmeyi de unutmamak gerekir. Çünkü Allah azze ve celle, 'şayet sizin duanız olmazsa Allah size ne için değer versin' diye Kur'an-ı Kerim'de bunu beyan etmiştir. Gece namazları ve varsa kaza namazlarını, nafile namazlarını kılabiliriz. Kur'an-ı Kerim'de en çok üzerinde durulan ibadetlerden biri de zikirdir.  Zikir; Allah'ı tesbih etmek Sübhanallah, Elhamdülillah, Allahu Ekber, La ilahe illallah veya Peygamber Efendimiz'e salat ve selam ile olur. Benzeri şekilde zamanı ve kalbi değerlendirmek ve kendimizi değerli hale getirmek için bu geceyi bu şekilde ihya edebiliriz. Gece namazı, Peygamber Efendimiz aleyhissalatu vesselam için farz olan namazlardan biriydi. Bizler de eğer imkânımız varsa geceleyin imsak vakti gelmeden kalkıp en azından bir gece namazı kılmamız gerekir." şeklinde konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA