• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Aslına uygun olarak ihya edilen Ayasofya Fatih Medresesi törenle açıldı
16 Nisan 2022 Cumartesi 10:22

Aslına uygun olarak ihya edilen Ayasofya Fatih Medresesi törenle açıldı

86 yıl önce tek parti döneminde yıktırılan Ayasofya Fatih Medresesi, o dönemki mimari özelliklerine ve malzemelerine uygun şekilde yeniden ihya edilerek hizmete açıldı.
Ayasofya Fatih Medresesi'nin açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tek parti zihniyetinin tarihe sürdüğü bir utanç lekesini daha ortadan kaldırmanın bahtiyarlığını yaşadıklarını söyledi.
 
Bugün açılışını yaptıkları Ayasofya Fatih Medresesi'yle izleri silinmek istenen bir eseri daha yeniden İstanbul'a kazandırdıkları için hamd ettiklerini belirten Erdoğan, buranın İstanbul'un fethinin akabinde Ayasofya'nın bitişiğinde şehrin ilk medresesi olarak hizmete açıldığını hatırlattı.
 
Erdoğan, "İlk müderrisi Molla Hüsrev olan medresede Ali Kuşçu da ders vermiştir. Medrese tarihlerdeki bakım, onarım ve inşalarla 1924 yılına kadar eğitim hizmetine devam etmiştir. Daha sonra bir müddet de az önce ifade edildiği gibi öksüzler yurdu olarak kullanıldıktan sonra görüntüyü bozduğu gerekçesiyle yıktırılmıştır." dedi.
 
Ayasofya'yı asli kimliğinden kopararak müzeye çeviren zihniyetin maalesef bu medreseye de tahammül edemediğini vurgulayan Erdoğan, "Fatih'in vakfiyesi olan ve asırlarca ilim, irfan yuvası olarak hizmet veren bu tarihi medrese sessizce ortadan kaldırılmıştır. Oysa her vakfiye aynı zamanda bizlere tevdi edilmiş bir emanettir. Buna rağmen Türkiye bir dönem ne ecdat yadigarı eserlerin ne kültür ve medeniyet mirasımızın korunması, yaşatılması noktasında iyi bir imtihan verememiştir. Özellikle tek parti zihniyetinin sabıkası bu konuda oldukça kabarıktır. Ayasofya Fatih Medresesi'nde olduğu gibi kimi zaman ihmalkarlıktan, kimi zaman gafletten, kimi zaman da rövanşist anlayışla tarihi eserler yıkılmıştır. Yüzlerce cami satılmış, kiraya verilmiş ya da müze, depo, ahır olarak kullanılmıştır. Şu Sur İçi var ya, burası 800'e yakın mescidin olduğu bir yer ve mescitler maalesef büyük çoğunluğu yıkılmış, ahıra çevrilmiş. İşte o tek zihniyet döneminde. Kur'an kurslarımız kapatılmış, ilim, irfan ve hikmet merkezlerinin kapısına kilit vurulmuştur. Öyle ki tarihe, medeniyetimize, milletimizin ruh köküne ait ne varsa gerilik numunesi denilerek tasfiye edilmek istenmiştir." diye konuştu.
 
Erdoğan, "İşte biz bugünkü açılışla sadece emanete sahip çıkmıyoruz. Aynı zamanda tek parti zihniyetinin tarihimize sürdüğü bir utanç lekesini daha ortadan kaldırmanın bahtiyarlığını yaşıyoruz. Hizmete açtığımız eser 86 yıl önce yıkılan medresenin o dönemki mimari özelliklerine ve malzemelerine sadık kalınarak yeniden ihya edilmiş halidir. Yaklaşık 4,5 asır boyunca sayısız alimin yetişmesine vesile olan Ayasofya Fatih Medresesi bundan sonra da bir eğitim öğretim yuvası olarak hizmet verecektir. Fatih Sultan Mehmet Üniversitemize bağlı uygulama ve araştırma merkezlerinin faaliyet göstereceği medresemizde inşallah yarının alim münevverleri, bilim insanları, araştırmacıları yetişecektir. Rabbime, bizlere Ayasofya Camii Şerifi'nden sonra Sultan Fatih'in bir emanetini daha ihya etme imkânı verdiği için hamd ediyorum." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Bu haber toplam 820 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA