• Mardin30 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman22 °C
  • Şırnak21 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Açılan sondaj kuyuları köylülerin kullandığı derenin kurumasına neden oldu
22 Ağustos 2023 Salı 09:22

Açılan sondaj kuyuları köylülerin kullandığı derenin kurumasına neden oldu

Siirt halkının yaşadığı su sıkıntısını çözmek için HESKO su kaynakları hattında açılan 3 sondaj kuyusu, köylüleri susuz bıraktı.
Siirt halkının yaşadığı su sıkıntısını çözmek için HESKO su kaynakları hattında açılan 3 sondaj kuyusu, köylüleri susuz bıraktı.
 
Havaların aşırı ısınmasıyla birlikte Siirt'te yaşanan susuzluk halkın oldukça mağdur olmasına neden olmuştu. Bu sıkıntının çözümü için Devlet Su İşleri, SİSKİ ve Siirt Belediyesi, Şirvan ilçesine bağlı Hesko köyünde başlattıkları sondaj çalışması bitme aşamasına geldi.
 
Siirt'in su sıkıntısını çözmek isterken açılan sondaj kuyuları, Hesko köylülerinin bahçesini, bağını suladığı ve hayvanlarını da faydalandırdığı derenin kurumasına yol açtı.
 
Sondaj kuyularını yerinde incelemek için Hesko Köyüne giden Siirt'in yeni atanan Valisi Kemal Kızılkaya, burada köylülerin 'Sondaj çalışması başladıktan sonra hayvanlarımıza su verdiğimiz, bağı ve bahçemizi suladığımız, dere kurudu' şeklinde şikayetiyle karşılaştı.
 
"Ülkemizde kuraklık yaşanıyor suyu çok daha bilinçli kullanmalıyız"
 
Sondaj çalışmaları bittikten sonra toplanan suyun tekrar dereye bırakılacağını ve köylülerin mağdur edilmeyeceği sözünü veren Kızılkaya, şu açıklamada bulundu:
 
"Siirt ilimizde özellikle yaz aylarında yoğun su tüketimi işle birlikte yaşanan kuraklığın da etkisiyle içme suyunda ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bu sıkıntıları izle etmek için Mayıs ayında Devlet Su İşleri SİSKİ, Siirt Belediyesinin ortak çalışmasıyla ek ilave yer altı su kaynağı araştırmaları başladı. Bu gün geldiğimiz noktada ilave 3 kaynakla su kapasitemizi artırmış bulunuyoruz. HESKO kaynaklarından saniyede 50 metre küp giden su 200 metre küpün üzerine çıkacak. Şehrimizde ciddi bir rahatlamayı sağlamasını bekliyoruz. Ben bu vesile ile şunu ifade etmek istiyorum 'tüm ülkemizde kuraklık yaşanıyor' suyu çok daha bilinçli kullanmalıyız."
 
"HESKO kaynağındaki hatlara müdahale varsa bunları men etmemiz gerekiyor"
 
İçme suyu kaynaklarıyla sulama yapılmasının doğru bir uygulama olmadığına dikkat çeken Kızılkaya, "Belediye ekiplerimiz tarafından içme suyunu sulama için kullanan vatandaşlarımızın bu davranışları men edilecek. HESKO kaynaklarından Siirt'e gelinceye kadar 40'ın üzerinde köyümüzde bizim tahsis ettiğimiz su var.  Bunu haricinde hatlara müdahale varsa bunları men etmemiz gerekiyor. Bu sıcak günlerde su tüketimine dikkat etmek gerekiyor. Araba, halı yıkamak gibi su tüketimini arttıracak davranışlardan uzak durmak gerekiyor." dedi.
 
"Fazla su dereye aktarılacak, köylüler mağdur edilmeyecek"
 
Köylülerin kesinlikle mağdur edilmeyeceğini ifade eden Kızılkaya, "Burada yapılan çalışmalar henüz tamamlanmadı ve çalışmalar tamamlandığında görülecek ki zaten kullanılmayan, fazla olan su tekrar dereye aktarılacak. Onun haricinde Devlet Su İşleri yetkilimiz burada, köylülerin sulama yapabileceği günlük bir çalışmayı planladılar. Yarın iş makineleri gelecek, köylülerimizin mağdur olmayacağı bir çözüm, çalışma yürütülecek." şeklindeki bilgiyi paylaştı. (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA