• Mardin25 °C
  • Diyarbakır21 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak17 °C
  • İstanbul16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Siirtte mercimek hasadına başlayan çiftçinin gözü hububat fiyatlarında
07 Haziran 2023 Çarşamba 08:28

Siirt'te mercimek hasadına başlayan çiftçinin gözü hububat fiyatlarında

Bereketli geçen bir sezonun ardından Siirt'te kırmızı mercimek hasadı başladı. Çiftçilerin gözü ise açıklanacak hububat fiyatlarına çevrilmiş görünüyor.
Bereketli geçen bir sezonun ardından Siirt'te kırmızı mercimek hasadı başladı. Çiftçilerin gözü ise açıklanacak hububat fiyatlarına çevrilmiş görünüyor.
 
Siirt'te artış eğiliminde olan kırmızı mercimek ekiliş alanları, 2019 yılı 69 bin dekar, 2020 yılı 85 bin dekar, 2021 yılı 125 bin dekar, 2022 yılı 135 bin dekar ve 2023 yılı itibariyle ile kırmızı mercimek üretim alanı 150 bin dekara yaklaştı.
 
Türkiye sıralamasında ise Siirt 4. sıradaki yerini koruyor.
 
Bu yılın bahar aylarında yağan yağışların bereketi ile dekarı 200 kilograma yaklaşan verimi ile 30 bin tona yaklaşan rekolte beklendiğini ifade eden Siirt Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, bu yıl gerçekleşen mercimek hasadının hayırlı olmasını diledi.
 
"523 çiftçiye 20 bin dekar alan için 275 ton sertifikalı mercimek tohum dağıtımı yapıldı"
 
Siirt Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan
 
Yaklaşık 1 milyon dekar tarım alanı bulunan Siirt'te 560 bin dekar alanda hububat ve bakliyat ekimi yapıldığı bilgisini paylaşan Demirhan, "Tarım ve Orman Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen 'Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi ' hayata geçirildi. (TAKEP) kapsamında 2022 yılında ise Mercimekle Şahlanan Garzan Ovası Projesi" ile 5 milyon TL bütçe ile 523 çiftçiye, 20 bin dekar alan için, 275 ton Sertifikalı Mercimek Tohum dağıtımı yapıldı.  İlimizde sürülmedik tarla, ekilmedik alan bırakılmamaya çalışılmıştır." ifadelerini kullandı.
 
"Sürerken duanın, ekerken tevekkülün bereketi ile mahsulün bereketli olmasını diliyorum"
 
'Toprak ile buluşturduğumuz tohumların bugün bizlere kat ve kat geri dönüşünü göreceğiz' diyen Demirhan,  "Sürerken duayı, ekerken tevekkülün bereketi ile mahsulümüzün bereketli olmasını temenni eder, 2023 yılı üretim sezonunun hayırlara vesile olmasını diliyorum." duasında bulundu
 
"İnşallah yeni tarım bakanımız fiyatları umduğumuz şekilde açıklar da çiftçinin yüzü güler"
 
Veysel Deli
 
2023 mercimek hasadına başlamanın sevincini yaşadıklarını ifade eden Pınarova çiftçilerinden Veysel Deli, "Yağışların çok fazla yağması nedeniyle bütün hububat gurupları olumsuz etkilendi, İnşallah mercimek hasadımız bereketli geçer. Şu an hasadın vermiş olduğu sevinci yaşıyoruz. Tabi yeni tarım bakanımızın açıklanmasıyla da kendisinden hububat gurubunun fiyatlarının açıklanmasını bekliyoruz. 3 yıldır Siirt Tarım İl Müdürlüğünden sertifikalı tohum desteği alıyoruz. İnşallah fiyatlar umduğumuz şekilde açıklanır da çiftçinin yüzü güler. 350 dönüme yakın mercimek, 250 dönüm arpa, 1800 dönüm de buğday ektik. Geçen sene çok fazla yağmur yağmadığı için dönüm başı 350 kilo mercimek aldık, bu yıl ise ama fazla yağışlardan dolayı otlanma çok oldu, köklerde çürümeler yaşandı. Bu nedenle dönüm başı 200 kilo bekliyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA