• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hazır giyime yenik düşen terzilik mesleği tamirciliğe dönüştü
22 Aralık 2023 Cuma 08:48

Hazır giyime yenik düşen terzilik mesleği tamirciliğe dönüştü

Peygamber mesleği terzilik, hazır giyim nedeniyle bitme noktasına geldi. Yok olmaya yüz tutan terzilik mesleği, son yıllarda şimdilerde tamir ve onarım işiyle ayakta kalmaya çalışıyor.
Peygamber mesleği terzilik, hazır giyim nedeniyle bitme noktasına geldi. Yok olmaya yüz tutan terzilik mesleği, son yıllarda şimdilerde tamir ve onarım işiyle ayakta kalmaya çalışıyor.
 
İnsanların kıyafet diktirmek için sıraya girdiği ve bir zamanların en gözde meslekleri arasında bulunan terzilik, son yıllarda özellikle hazır giyim karşısında ciddi bir değer kaybetti.
 
Seri üretim, hazır giyime karşı direnemeyen terziler, şimdilerde ise yaptıkları tamir ve onarım işiyle hayatta kalma mücadelesi veriyor.
 
Eski günlerinden adeta eser kalmadığını vurgulayan terziler, ayrıca kalfaların da yetişmemesi nedeniyle mesleklerinin ileriki yıllarda tarihe karışacağını ifade etti.
 
Batman'da 24 yıldan beri terzilik yapan Veysi Doğan, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşların artık elbiselerini sadece tamire getirdiğini söyledi.
 
"Terzilikte güzel bir gelir vardı"
 
Daha önce insanların haftalar öncesinden elbise diktirmek için sipariş verdiğini belirten Doğan, "Çocukluktan beri terzilik mesleğini yapıyorum. Daha önce takım elbise dikiyorduk ve terzilikte güzel bir gelir vardı. Ama şu anda takım elbise diken olmadığı için tamire yöneldik. Daha önceleri dini bayramlar yaklaştığında millet 20 gün önce terziye gelip ölçülerini veriyordu. Bizlerde takım elbiselerini dikerdik." dedi.
 
"Tamir yaparak geçimimizi sağlıyoruz"
 
Elbise fiyatlarındaki artışın da tamir işini artırdığını ifade eden Doğan, şöyle devam etti:
 
"Hazır giyime yöneldikleri için millet artık terziye elbise dikmeye gitmiyor. Çoğu kumaşçı terzilerde şu anda boşta oldukları için sadece tamir yapıyorlar. Ayrıca fiyat yüksekliğinden dolayı çoğu insan eski elbiselerini tamir etmeye getiriyor. Burada sökük, yanık, kısaltma ve fermuar değişimi gibi elbiselerde birçok tamir yapıyoruz. Hazır giyimde çeşit çoğaldığı için şu anda tamir yaparak geçimimizi sağlıyoruz."
 
Batman'da 20 yıldır terzilik mesleğini sürdüren bir diğer terzi ustası Yunus Yargın ise terzilik mesleğinin hazır giyim karşısında büyük bir ivme kaybettiğini söyledi.
 
"Terzilik bitme aşamasına geldi"
 
Yargın, "Terzilik mesleği teknolojinin gelişmesi ve hazır giyimin artmasıyla diğer eski meslekler gibi geriye gitmektedir. İnsanlarımızın da hemen işim olsun ve bitsin demesinden dolayı terzilik yavaş yavaş bitme aşamasına geldi. Biz de onu göz önünde bulundurarak tamire yöneldik. Eski ustalarımız var, şu anda onlarda bırakırsa terzilik tamamen bitecektir. Bizim gibi eski terzilerde talep bu yönde olduğu için mecburen tamire yönelmeye başladık. Bununda ne zamana kadar gideceğine bakıyoruz." dedi. (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA