• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Görme engelliler yaşadıkları sorunlara çözüm istiyor
15 Ocak 2024 Pazartesi 09:04

Görme engelliler yaşadıkları sorunlara çözüm istiyor

Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası dolasıyla açıklamalarda bulunan Türkiye Görme Engelliler Derneği Batman Şube Başkanı Adnan Kaya, görme engellerin halen birçok sorunla karşı karşıya olduklarını belirtti.
Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası dolasıyla açıklamalarda bulunan Türkiye Görme Engelliler Derneği Batman Şube Başkanı Adnan Kaya, görme engellerin halen birçok sorunla karşı karşıya olduklarını belirtti.
 
7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası münasebetiyle İLKHA'ya açıklamalarda bulunan Türkiye Görme Engelliler Derneği Batman Şube Başkanı Adnan Kaya, görme engellilerin halen birçok sorunla karşı karşıya kaldıklarını ve normal bir vatandaş gibi kurumlarda işlemlerini gerçekleştiremediklerini söyledi.
 
Yaşadıkları sorunların başında erişilebilirlik, ulaşılabilirlik, ulaşım, noter ve banka işlemlerinde olduğunu ifade eden Kaya, yetkililere çağrıda bulunarak sorunlarına çözüm bulunmasını istedi.
 
"100 yıldır kurulan cumhuriyette halen engellilerin sorunları aşılmış değildir"
 
Türkiye Görme Engelliler Derneği Batman Şube Başkanı Adnan Kaya
 
Görme engellilerin yaşadıkları konulara değinen Kaya, "Türkiye Görme Engelliler Derneği olarak bu haftada kutlamadan çok sorunlarımızı ve problemlerimizi dile getirip yetkililerden bunlara yönelik çözüm yollarına gitmelerini tercih ediyoruz. Çünkü bugünlerde kutlama yerine sorunlar dile getirilir ve çözüm önerileri geliştirilir. Bizler de bu doğrultuda çalışmalarımızı yürütüyoruz. 100 yıldır kurulan cumhuriyette halen engellilerin sorunları aşılmış değildir." ifadelerini kullandı.
 
"Bürokraside işler ağır işliyor ve sorunlarımız çözülmüyor"
 
"Erişilebilirlik ve ulaşılabilirlik ile ilgili halen hem ülke olarak hem de Batman şehri olarak sorunlarımız vardır." diyen Kaya, " Her ne kadar Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonunda çalışmalara katkıda bulunursam da maalesef bürokraside bu işler ağır işliyor ve sorunlarımız çözülmüyor. Engelliler halen dışarıya çıkmada, toplu taşıma araçlarını kullanmada ve kaldırımlarda gibi kısacası kamusal alanı kullanmada zorluklar çekiyorlar. İkincisi imza konusunda sorunlar yaşıyoruz. Görme engelliler noterlerde ikinci sınıf muamelesi görüyoruz." dedi.
 
"Normal bir vatandaş gibi banka ve noterlerde sorunlarımızı çözemiyoruz"
 
Başta noter ve bankalarda çok büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirten Kaya, "Görme engelli biri, iki şahit olmadan noterlerde işlemlerimizi gerçekleştiremiyoruz ve noterler de bu konuda direniyorlar. Noterlerin direnmesiyle birlikte bankalar da aynı şekilde bir direnç gösteriyorlar. Bankalar kendilerini sağlama alma ve ilerde bazı hukuki sorunlarla karşılaşmamak için biz görme engellilerden imzalarda şahit koşulu istiyorlar. Geçenlerde bir banka benden noter onaylı bir belge istedi ve noterde karşıma 20 bin liralık bir ücret çıkartıldı. Normal bir vatandaş bankacılık işlemlerini ücretsiz bir şekilde çözmeye çalışırken, biz görme engellilere bu ekonomik sıkıntıların yaşandığı bir süreçte 20 bin lira karşılığında ancak gerçekleştirebiliyoruz. Ya da iki şahide maruz bırakılıyoruz." şeklinde konuştu.
 
"Batman, engelli okulları bakımından çok düşük seviyede"
 
Görme engelli bireylerin, eğitim sorunlarının halen devam ettiğine de dikkat çeken Kaya, konuşmasının sonunda şunları söyledi:
 
"Özellikle ilimizde son zamanlarda özel eğitimde ciddi sorunlar meydana geliyor. Batman'daki engelliler için okullaşma oranı bakımından çok düşük seviyededir. Nedeni de şudur: çevremizde engelli okullarının fiziki şartların uygun olmayışından kaynaklı olarak bu görülüyor. Fiziksel engelliler sürekli evde kaldıkları ve gezemedikleri için kan dolaşımında sıkıntı yaşıyorlar. Dolayısıyla fizik tedavileri insanların önünden çektiğiniz anda o insan konforlu bir hayat yaşamadan yoksun bırakılmış olunuyor. Dolayısıyla bu sorunlarımızın çözülmesi noktasında yetkililerden talepte bulunuyoruz." (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA