• Mardin25 °C
  • Diyarbakır21 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak17 °C
  • İstanbul16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Adıyamandaki tabiat parkı sonbaharın gelmesiyle birlikte sessizliğe bürünmeye başladı
31 Ekim 2022 Pazartesi 07:49

Adıyaman'daki tabiat parkı sonbaharın gelmesiyle birlikte sessizliğe bürünmeye başladı

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğüne bağlı Azaplı, Yeşilova (inekli) ve Gölbaşı göllerini kapsayan tabiat parkı yöredeki vatandaşların dinlemek için tercih ettikleri mekânların
2080 hektar alan üzerindeki tabiat parkı içerisindeki göllerde sazlık, turbalık ve lagünler yaygın olmakla birlikte sığ suların olduğu kısımlar nilüfer bitkileriyle kaplıdır. İl içinden ve dışından insanların ziyaret ettiği tabiat parkı sonbaharın gelmesiyle birlikte sessizliğe bürünmeye başladı. 
 
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerini sürdüren ​Doğa Koruma ve Milli Paklar Müdürlüğü (DKMP) tarafından göl üzerinde yer alan kuşların her yıl düzenli olarak sayımı  yapılmaktadır.
 
Gölbaşı'nın doğusunda bulunan Gölbaşı Gölü kıyısında yürüme ve koşu parkuru, çocuk oyun alanları, kuş gözlem evi ve kamelyalar ile Azaplı Gölü ve Bağlarbaşı köyünde seyir terası, kuş gözlem kulesi yer almaktadır.
 
Tabiat pakı içerisinde en çok ziyaretçi alan Gölbaşı Gölü, Kuzeydoğu ve Güneybatı yönündeki çöküntü hendeğinin yüksekliği 863 metredir. Oluşum bakımından karstik tektonik göller grubuna dâhil edilmiştir. Suyu tatlı, fakat elverişli değildir. Gölün uzanışı, doğu-batı yönlü olup, güneyinde bir miktar ovalık alan, devam ettikten sonrada platoluk alan görülür. Bazı yerlerde alüvyol saha yer alır. Göl yağmur, kar ve küçük dereciklerle beslenir. Batı istikametindeki kanalla Azaplı Gölüne bağlanır.
 
"Balık tutmak için geliyorum"
 
Erol Ergin
 
Emekliliğini göl kenarında balık tutarak ve dinlenerek geçirdiğini dile getiren Erol Ergin, "Emekli olduktan sonra balık tutmaya geliyorum. Buranın doğa güzelliği beni rahatlatıyor. Üzerinde birçok kuş çeşidinu barındırdığı için kuş cenneti olarak da adlandırılıyor . Buraya gelip akşama kadar kalıp daha sonra eve gidiyorum. Burası bizim memleketimiz burada çay ocağı, lokanta, park, yürüyüş yolu düğün salonumuz var. Vatandaşlarımız ailece gelip  yemek yiyebilirler, çocuklar oynayabilirler. Dört tarafı sazlık ve kamışlarla kaplı olan göl, yemyeşil bir görünüme sahiptir. Gölün üzerinde karabatak, ördek, kaz ve çeşitli kuşlar var." ifadelerini kullandı.
 
"Göl olarak çok güzel bir görünüm ve doğal bir yapıya sahiptir"
 
Hüseyin İçli
 
Gölün doğal yapısının görülmeye değer olduğunu belirten Hüseyin İçli, "Göl olarak çok güzel bir görünüm ve doğal bir yapıya sahiptir. Gölün üzerinde çeşitli kuş türü var. Burada Türkiye geneli kürek yarışması yapılıyor. Buraya gelen insanlarımız balık tutabiliyor. Mesir alanı çok güzeldir. İnsanlarımız göl kenarında mangal yapabildikleri gibi burada ailece de oturabilirler. Adıyaman merkez ve ilçelerinden, Gaziantep, Malatya ve Elazığ'dan vatandaşlarımız gelip buraya geliyor." dedi.
 
"Ailemi alıp buraya geliyorum"
 
Hüseyin Kuru
 
Ayağındaki engele rağmen yürüyerek göl kenarında gezdiğini dile getiren Hüseyin Kuru, "Ailemi alıp buraya geliyorum. Bu alan çok güzel ve insanı dinlendiren bir yapıya sahiptir. Burası diğer alanlardan daha güzeldir. Bu gibi alanların artmasını isteriz. Ailece burada rahatlıkla oturuyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 204 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA