- Mardin10 °C
- Diyarbakır6 °C
- Batman9 °C
- Şırnak7 °C
- İstanbul2 °C
Geriİleri
Çatılar çöktü, ürünler zarar gördü: Buğday pazarı esnafından destek çağrısı
Şanlıurfa’da kaçakçılık ve organize suçlara 2025’te 1276 operasyon
Dr. Zahit Taş uyardı: Enfeksiyonlara karşı en güçlü kalkan el hijyeni ve aşı
Şiddetli kar ve don Batman tarımını vurdu: Tonlarca sebze zarar gördü
Batman'da ekmek tarifesi değişti, denetimler başlatıldı
Batman Sürücü Akademisi, her gün yüzlerce sürücü adayını ağırlıyor
Deneyap atölyesinde geleceğin mucitleri yetişiyor
Batman'da okullarda Pardus ETAP 23'e geçiş başladı
Batman Cezeri BİLSEM'den Türkiye birinciliği
Bağımlılıkla mücadelede Batman modeli masaya yatırıldı
Şanlıurfa Valisi Şıldak "umuda kapı açanları" evlerinde ziyaret etti
BESO Başkanı Çiftçi: Kazanan esnaf olsun, kazanan Batman olsun!
BESO'dan esnafa indirimli araç teslimi yapıldı
Batman'da kapanan köy yolları yeniden ulaşıma açıldı
Batman'da kadınlara yönelik el sanatları kursları devam ediyor
- 15:20 - MİDYAT'IN GRURU!
- 15:18 - VEFAT - Çiğdem Akyüz
- 14:22 - Mardin ÖNDER’den Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne Anlamlı Ziyaret
- 11:23 - MİDYAT’TA BAYAN GASİL SORUNU DEVAM EDİYOR!
- 22:35 - VEFAT - Esra Uygur
- 00:36 - 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Programına Yapıldı
- 00:11 - BAŞKAN AZİZOĞLUNDAN GAZETECİLER GÜNÜ ZİYARETİ
- 00:05 - MİGKAD BAŞKANI VATFA KUTLU’DAN GAZETECİLER GÜNÜ KUTLAMA MESAJI
- 00:05 - Başkan Veysi Şahin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınladı.
- 00:01 - Mardin Vali Tuncay Akkoyun’dan Gazeteciler Günü Programı Düzenlendi
- 23:58 - Mardin Dernekler Federasyonudan Açıklama
- 18:25 - VEFAT - Kafiye Yıldız
- 10:12 - Siirt fıstığında taban gübresi zamanı: Uzmanlardan üreticilere uyarı
- 10:10 - Siirt’te sağlık çalışanlarına verem farkındalık eğitimi
- 10:06 - Eğitimde Fırsat Eşitliğine Anlamlı Dokunuş
12 Ocak 2026 Pazartesi
Sadullah GÜNEŞ / Yazar


ZİKİR VE İBADETLERİN RUH SAĞLIĞINA ETKİSİ
03 Ocak 2026 Cumartesi 09:12
gunes.1973@hotmail.com
Cahiliye deyince akla sadece deve, çöl, putlar gelmemeli. Cahiliye; Allah’tan yüz çevirmiş, hevasını ilah edinmiş, hakikate kulağını tıkamış her toplumun ortak ismidir.
Cahiliye kavramı, Arapların İslam’dan önceki inanç, tutum ve davranışlarını İslami devirden ayırt etmek için kullanılmış olup, İslam’ın tevhid inancına aykırı olarak, dönemin hakim dini telakkisi olan şirk/putperestlik ile hakim ahlaki yapısı olan kibir, kendini beğenme, övünme gibi ben merkezli, alt edilemez duygular ve öfke, zorbalık, saldırganlık gibi şiddet eğilimlerini ifade eder. Kur’an, cahiliyeyi bir dönem değil, bir zihniyet olarak tanımlar.
Gelin, Kur’an ve sünnetin ışığında geçmişin cahiliyesi ile bugünün "modern cahiliyesi”ni kıyaslayalım.
* Psikolog ve psikiyatristler, kaygı yaşayan hastalarına yalnızca ilaç değil; dua, zikir ve ibadet gibi manevi uygulamaları da tavsiye etmektedir.
* Johns Hopkins ve Mayo Clinic gibi dünyaca ünlü hastanelerde, hastaların manevi ihtiyaçlarını karşılamak üzere manevi bakım birimleri (chaplaincy) yaygınlaşmıştır.
Türkiye’de ise 2015 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan protokolle, hastanelerde manevi destek hizmeti resmen başlatılmıştır. Lisa Miller’ın 2012 tarihli çalışması, dindarlık düzeyi yüksek bireylerde depresyon riskinin belirgin şekilde azaldığını ortaya koymuştur.
Lucchetti ve arkadaşlarının 2021’de yaptığı sistematik derleme, dini/spiritüel uygulamaların stresle başa çıkma ve psikolojik dayanıklılığı artırma konusunda etkili olduğunu göstermiştir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) artık sağlığın tanımına manevi boyutu da dahil etmektedir.
Bu veriler göstermektedir ki:
Namaz, dua ve zikir, yalnızca birer ibadet değil; aynı zamanda insan ruhunu onaran, iç huzuru sağlayan ve psikolojik gücü artıran ilahi şifa kaynaklarıdır.
Netice olarak;
Modern çağın hızla akan hayatı, insan ruhunda derin yorgunluklar ve boşluklar meydana getirmektedir. Ancak insanın fıtratına uygun olan dini ibadetler —namaz, dua ve zikir— yalnızca birer görev değil; aynı zamanda ruhu besleyen, iç huzuru sağlayan ve psikolojik dayanıklılığı artıran ilahi şifa kaynaklarıdır.
Bilimsel araştırmaların da ortaya koyduğu gibi, manevi uygulamalar bireyin stresle başa çıkma gücünü artırmakta, depresyon riskini azaltmakta ve ruhsal dengeyi korumaktadır.
Dolayısıyla, teknolojinin sunduğu kolaylıklar arasında kaybolan modern insan için en büyük sığınak, Rabbine yönelmek ve ibadetlerle ruhunu yeniden diriltmektir.
Manevi hayatını canlı tutan birey, hem dünyada huzura kavuşur hem de ahirette ebedi saadete aday olur.
Sadullah Güneş
Manevî Destek Uzmanı
Bu yazı toplam 814 defa okunmuştur.
Yorum Ekle
Arkadaşına Gönder
Yazdır
Yukarı
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2026 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA

















