- Mardin24 °C
- Diyarbakır22 °C
- Batman23 °C
- Şırnak22 °C
- İstanbul12 °C
Kişinin en çok önem verdiği konu neyse, vesvese oradan doğuyor!
Uzmanlardan bahar alerjilerine karşı uyarı
Gürültü stres hormonlarını tetikliyor!
Anksiyete kişinin işlevselliğini bozuyorsa önlem alınmalı!
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Arı: Kalbinizi tanıyarak spor yapın
DNA’mız her gün saldırı altında!
Duran araçlara yüksek hızlarla çarpılmasının nedenlerinden biri yol hipnozu!
Depremler sadece binaları değil, ruhları da sarsıyor!
Uzman Dr. Selen: Baharda alerjik rinit belirtilerini hafife almayın
Bebekteki bazı sorunlar artık anne karnında belirlenebiliyor
Baharda artışa geçen alerjik rinite dikkat!
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Kavvas: Kalbinizin sinyallerini görmezden gelmeyin!
Vitaminleri doğru almazsanız faydadan çok zararı olabilir!
Merdivenler herkes için yararlı değil
Başhekim Dr. Kaynak: Kalbinizi koruyun, geleceğinize yatırım yapın
Çileğin faydaları saymakla bitmiyor!
Gerçek narsist kimdir?
Tırnak batığını hafife almayın!
Ergen beyni tehlikeyi görmüyor!
Dinlenirken ortaya çıkan titremeler Parkinson belirtisi olabilir
Yenidoğanlarda topuk delme güvenli mi?
Parkinsonda umut erken tanıda
Motosiklet sürüşünde kask takmanın önemi nedir?
Uzman Doktor Solmaz: Kanserde erken teşhis hayat kurtarır
Diyabetlilerde topuk çatlağı kangrene kadar gidebiliyor!
Prof. Dr. Tarhan: Beyin plastik bir organ ve heykeltraş gibi işlenmeli
Fidye ve fitre nedir, kimlere verilir ?
Uzmanlar: Ergenlik dönemi aşılamaları ihmal edilmemeli
İç huzur ve hayat amacını bulma sürekli sevinç beklentisinden daha sağlıklı
Beynimiz ve ağzımız, psikolojik ve nörolojik düzeyde güçlü bir bağa sahip!
- 18:49 - Midyat’ta Hacı Adaylarına Bilgilendirici Seminer Verildi
- 18:46 - Danuk Festivali ve Resim Sergisi
- 18:41 - Midyat Belediyesi’nden Üstyapı Hamlesi
- 21:11 - MARSU, Yıllardır Süregelen Altyapı Sorununu Çözüme Kavuşturdu
- 21:09 - AK Parti Mardin İl Başkanı Mehmet Uncu’dan Mardin 1969 Spor’a Tebrik Mesajı
- 21:06 - Takdir toplayan davranış! Midyatlı iş insanı Arabasını Gazze için bağışladı
- 20:57 - Bravo Çocuklar!
- 20:51 - Esra Erol ve Beraberindeki Heyet, Midyat’ın Kültürel Değerlerini Keşfetti
- 20:49 - Vali Akkoyun hedefi büyüttü! Mardinspor'un hakkı Süper Lig'dir
- 20:47 - Terörle Mücadele Derneği’ne Anlamlı Ziyaret
- 20:45 - Cizre’de çocuklar için Mevlid-i Nebi etkinliği düzenlendi
- 20:44 - Cizre'de 17 hafız ve hafize için belge takdim töreni düzenlendi
- 20:44 - Şırnak’ta bazı bölgeler geçici özel güvenlik bölgesi ilan edildi
- 20:43 - Şanlıurfa’da iki araç çarpıştı: Biri bebek 2 kişi yaralandı
- 20:42 - Şanlıurfa'da otomobil hırsızlığı yapan 2 kişi yakalandı
Abdulaziz ALTEKİN / Yazar





SAĞLIKSIZ SAĞLIK
Bazen sosyal medyadan bizi takip edenler, bazen de çevremizde bulunan arkadaşlar tarafından sağlık konusunda her gün sayısız mesaj almaktayız. Gerekli çalışmayı yapıp her detaya indik. Konuya değinmek bu yazımıza kısmet oldu.
Gelen ilk şikâyet, doktorların yeterli donanıma sahip olmamasıydı. Hastaları bu düşünceye sevk eden etkenlerin başında yanlış ilaç kullanımı geliyor. Hastaneye giden ve farklı şikâyetleri olanların aynı ilacı alması bir tesadüf mü? Arkadaştan aldığımız bilgilere göre, her ay doktorlar arası en çok ilaç satma yarışı yapılmakta. Birinciye ev ve araba gibi sözde hediyeler verilmekte. İlaç firmasında görevli elemanın bize verdiği bilgiler sonrasında işinden ayrılmak zorunda kalması bizi üzse de doğruların peşini bırakmadık.
Ev, araba ve diğer sözde hediyeler! İlaç firmalarının karı ne ki bunları dağıtıyor diye düşünebilirsiniz. Ama geçen bir gazetecinin bizimle paylaştığı bilgi doğrultusunda, bir ilacı 200 liraya mal edip 20 bine satmak çok karlı bir iş!
Biz yine iyi niyetimizden taviz vermeyelim. Çünkü sağlık çalışanlarının yetersiz olması ve hasta yoğunluğunun fazlalığı yüzünden doktorlar bazen yanlış ilaç yazıp aynı ilacı tekrar tekrar yazmış olabilirler.
İkincisi ise sağlık çalışanlarının tavırları! Ülkemizin en büyük sorunlarından biri de makam sahibi olduktan sonra o makamı kullanarak halkı ezmeye çalışmaktır. Bu konuyla şahsen ben de çok karşılaştım. Lakin yine iyi niyetimizle hareket edelim. Az önce belirttiğimiz gibi hastaneler yetersiz ve hasta yoğunluğu çok fazla. Üstelik hastaların hepsine bakılamadığı için her gün bu yoğunluk neredeyse iki katına çıkmakta. Oluşan kaosta doktorların sinir krizi geçirip hastalara kötü söz söylemelerini halk olarak bir kere de biz görmezden gelelim.
Üçüncüsü ve en önemlisi randevu alamayıp özel hastanelere yönlendirilmeleri! Konunun ehemmiyetine yönelik şahsen kendim bununla alakadar olup yerinde inceleme fırsatı buldum.
İlk olarak hastaneden randevu almaya çalıştım. İlde bulunan hastanede randevu sistemi kapatılmış. Şahsi olarak gitsem sıra alabilir miyim diye sorduğumda ise olumsuz cevap aldım. Bana öneri olarak randevular açıldığında girip hemen başvurunuzu yapın dediler. Ama ne zaman randevu sistemi aktif olacak belli değil. Tabi hastalığımın şiddetini düşünen de yok.
Sonra bana en yakın ilçelerin randevu durumunu sordum. Koca ilde sadece iki hastane randevu alıyordu. Birkaç gün sonra hastaneye gittiğimde karşımda genç bir doktor gördüm. Sağlık durumumu aktardığında ağlanacak halimize gülmeden geçemedim. Hastanede yeterli ekipmanlar olmadığı için il hastanesine yönlendirdi. Sevk istedim onu da vermedi. Çok acil olmadığı sürece sevk yazamıyorlarmış. İl’den randevu alamıyorum dediğimdeyse onu bağlamadığını söyledi.
Devlet hastanelerinde aradığımızı bulamadık ve eş dosttan üş beş kuruş borç alıp özel hastaneye gittik diyelim. Sorunumuz hal oluyor mu? Tabi ki hayır. Çünkü oralara yönlendirilen hasta sayısı o kadar fazla ki randevu almak neredeyse imkânsız. Üç dört ay sonrasına randevu veriyorlar.
Sıra bulamayan vatandaş, mecburen acile gitmek zorunda kalıyor. Acile atanan doktorların durumu belli. Her konuda bilgi sahibi değiller. Kaldı ki bilgi sahibi olsalar bile yoğunlukta en çok yıpranan kendileri oluyor. Ve istenmeyen görüntüler ortaya çıkıyor.
Pandemi günleri şüphesiz her kesimi çok kötü etkiledi. Lakin en temel ihtiyaçları bırakıp gereksiz ve ertelenebilir yatırımlara yönelme sonucu, vatandaşın belini daha da bükmüştür. Bizim şu anda sağlığa, işe ve aşa ihtiyacımız var. Köprüye ve var olan yolları tekrar tekrar bozup yapmaya değil.
Bozulan kaldırımı baştan sona kaldırıp yeniden yapmak yerine birkaç taş ekleyerek sorunu ortadan kaldırabilirsiniz. Açılan yolu yamalayabilirsiniz. Fakat doktor ve hastane açığını özel hastanelerle tamamlayamazsınız. Geçen yıllarda yapılan denetimlerde koca ilçede sadece bir doktor dışında diğer muayenehanelerin sahte olduğu ortaya çıktı. Durumdan istifade halkı kimseye mecbur etmeye hakkımız yok.
Umarım yetkililer en kısa zamanda bu büyük soruna çözüm üretirler.
Yorum Ekle
Arkadaşına Gönder
Yazdır
Yukarı
Tel : / Faks : | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA