- Mardin20 °C
- Diyarbakır9 °C
- Batman7 °C
- Şırnak11 °C
- İstanbul15 °C
Geriİleri
Batman Üniversitesinde öğrenciler mezun olmadan iş deneyimi kazanacak
Şırnak'ta eğitimlerini tamamlayan 15 hafız için icazet merasimi düzenlendi
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Yüksel: Soykırım akla gelebilecek birçok suçtan daha ağır, insanlığa karşı işlenen bir suçtur
Cizre’de öğrencilere "Dünya Gıda Günü" etkinliği
MİDYAT’TA KAÇAKÇILIK OPERASYONU:
- 18:39 - Başkan Veysi Şahin, “Türkiye Yüzyılında Marka Şehirler Zirvesi”Ne Katıldı
- 18:25 - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Demir’den Midyat Belediyesi’ne Ziyaret
- 16:31 - Tuğgeneral Serkan Aydın’dan Midyat Kaymakamı Mehmet Kaya’ya Ziyaret
- 14:38 - MİDYAT DEVLET HASTANESİ’NDE TEMEL İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ DÜZENLENDİ
- 11:45 - MİDYAT ADALET SARAYI HİZMETE AÇILIŞ İÇİN GÜN SAYIYOR
- 08:33 - KAYMAKAM MEHMET KAYA, KARİYER GÜNLERİNDE ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU
- 22:19 - VEFAT • Hacı Hasine Erkan
- 15:23 - KAYMAKAM MEHMET KAYA, HASTANE YÖNETİMİ VE PERSONELİYLE ÖĞLE YEMEĞİNDE BULUŞTU
- 12:26 - MİDYAT’TA 2026 KPSS ORTAÖĞRETİM SINAVI İÇİN KOORDİNASYON TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
- 12:23 - VEFAT • Mahsum Arslan
- 01:16 - MİDYAT’TA 19 EKİM MUHTARLAR GÜNÜ PROGRAMI DÜZENLENDİ
- 01:08 - MİDYAT BELEDİYESİ ARAÇ FİLOSUNA 10 YENİ ARAÇ KATTI
- 01:03 - Batman Üniversitesinde öğrenciler mezun olmadan iş deneyimi kazanacak
- 00:59 - Şırnak'ta eğitimlerini tamamlayan 15 hafız için icazet merasimi düzenlendi
- 00:58 - Şırnak’ta kayıp engelli genç için seferberlik
23 Ekim 2026 Cuma
Mine KAPI / Yazar


ÇİFTÇİLİK
07 Temmuz 2026 Salı 21:49
mineee@gmail.com
Çiftçilik, insanlığın varoluşundan günümüze kadar toprağın işlenmesi; ekim, dikim, bakım ve yetiştirme faaliyetleriyle bitkisel ve hayvansal üretim yapılması, ayrıca elde edilen ürünlerin üreticileri tarafından işlenip değerlendirilmesi mesleğidir. Bu işi sürekli olarak yapan kişilere çiftçi denir.
Tarım, bir ülkenin en temel kaynaklarından biridir. Hem önemli bir gelir kaynağı olması hem de toplumun gıda ihtiyacını güvenli ve sürdürülebilir şekilde karşılaması bakımından, gelişme sürecinde diğer sektörlere göre daha fazla desteklenmesi gereken bir alandır.
Çiftçilik, tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanların aynı zamanda yaşam tarzını da belirler. Çiftçilik yalnızca ürün yetiştirmekten ibaret değildir. Aynı ürünü, aynı şartlar altında yetiştiren birçok çiftçi arasında yapılan değerlendirmelerde, eşit koşullarda üretim yapılmasına rağmen bazı çiftçilerin ürünlerini daha yüksek fiyata satabildiği görülmektedir. Bu durum, kaliteli üretimin, doğru planlamanın ve pazarlama becerisinin önemini göstermektedir.
Çiftçilik, gıda üretiminin güvencesidir. Genellikle kırsal bölgelerde yapılır ve bu bölgelerde yaşayan insanlar için önemli bir geçim kaynağı oluşturur. Aynı zamanda kırsal alanların ekonomik ve sosyal açıdan güçlenmesine katkı sağlar. Doğru yöntemlerle yapıldığında tarım, toprağın verimliliğini artırır ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımına destek olur.
Düzensiz hava koşulları çiftçiler için önemli bir tehdit oluşturmaktadır. Kuraklık, sel, aşırı sıcaklık ve don gibi olumsuz hava olayları, ürün verimini ciddi şekilde etkileyebilir.
Tarımsal üretimde tarlaların sürülmesi ve tohumların ekilmesi gerekir. Elle yapıldığında çok fazla emek ve zaman gerektiren bu işler, traktör sayesinde kısa sürede ve daha kolay gerçekleştirilmektedir. Hasat döneminde ise olgunlaşan ürünler biçerdöverlerle toplanarak üretim süreci tamamlanır.
Çiftçiler; toprağın hazırlanması, ekim, bitki koruma ürünlerinin uygulanması, sulama, hasat ve tarım makinelerinin bakımını üstlenerek üretimin her aşamasında önemli görevler yerine getirir.
Çiftçilik, dünyanın en eski ve en temel mesleklerinden biridir. Aynı zamanda ciddi fiziksel emek, doğa olaylarını yakından takip etme becerisi, biyoloji bilgisi ve girişimcilik gerektiren profesyonel bir ekonomik faaliyettir. Çiftçilik; üretmenin, hayata tutunmanın ve geleceği inşa etmenin en önemli yollarından biridir.
Çiftçiler için toprağın bereketini, emeğin kutsallığını ve üretimin önemini vurgulayan; hem Atatürk'ün vizyonunu hem de toplumun minnettarlığını yansıtan birçok anlamlı söz söylenmiştir:
"Köylü, milletin efendisidir."
"Memleketimiz, iki şeyin memleketidir: Biri çiftçi, diğeri asker. Biz çok iyi çiftçi, çok iyi asker yetiştiren bir milletiz."
"Soframızdaki her lokma, bir çiftçinin duası ve emeğidir."
"Çiftçi toprağa umut eker, geleceği biçer."
"Üreten ve toprağı canlandıran eller, insanlığın en büyük dostudur."
Mine KAPI
Bu yazı toplam 806 defa okunmuştur.
Yorum Ekle
Arkadaşına Gönder
Yazdır
Yukarı
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.

ALMANYA’DAN MİDYAT’A MÜZİK KÖPRÜSÜ

BAŞKAN ŞAHİN, ORTACA’DA KARŞILANDI

KAYMAKAM SAZ ÇALDI, EŞİ TÜRKÜ SÖYLEDİ! İZLEYENLER HAYRAN KALDI!

Başkanı Altındağ’dan Yaşlı ve Hasta Vatandaşlara Gönül Desteği
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
BİR TOPLUMUN KÖKLERİ: TÖREMine KAPI
DİJİTAL ÇAĞIN GÖRÜNMEYEN SALGINI: KALABALIKLAR İÇİNDE YALNIZLAŞMAKSadullah GÜNEŞ
GİRİŞİM DESTEKLENİRSE, GELİŞİM BAŞLARHalil EL
DERMAN GELMEYECEK YERDE GÖNLÜNÜ TEZGÂHA AÇMAMahabat İskenderoğlu
Süryanicede Yeni Bir Şiir KitabıYusuf BEĞTAŞ
ARAFTANeşe ÜNAL
SİZ KİMSİNİZ?Abdulaziz ALTEKİN
TAVUKLAR İŞLERİNİ İHMAL EDİNCEMecit Akgül
ANKET
En çok neyin kırıldı?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2026 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA






