• Mardin16 °C
  • Diyarbakır17 °C
  • Batman15 °C
  • Şırnak15 °C
  • İstanbul13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Sağlıklı beslenebilmek için iyi bir etiket okuyucusu olmak gerekli
23 Aralık 2022 Cuma 08:38

Sağlıklı beslenebilmek için iyi bir etiket okuyucusu olmak gerekli

Gıda etiketlerinin bilinçli satın alma ve doğru besin tercihlerini etkileyen önemli faktörlerden biri olduğuna dikkat çeken Gıda Uzmanı Hatice Elif Önal, tüketicilerin yanlış bilgilerden korunması ve sağlıklı beslenmesi için iyi etiket okuyucusu olması ge
Gıda etiketlerinin bilinçli satın alma ve doğru besin tercihlerini etkileyen önemli faktörlerden biri olduğuna dikkat çeken Gıda Uzmanı Hatice Elif Önal, tüketicilerin yanlış bilgilerden korunması ve sağlıklı beslenmesi için iyi etiket okuyucusu olması gerektiğini söyledi.
 
Gıda güvenliği açısından etiketler; besin ögeleri, porsiyon miktarları, hazırlama ve saklama koşulları gibi belirli bilgileri içermek zorunda olduğuna dikkat çeken Önal, Tüketicilerin yanlış bilgilerden korunması için geliştirilen etiket bilgilerini okumalarının önemine dikkat çekti.
 
Gıda etiketleri, üreticiler için ürün tanımı yaparak risk analizlerini engellerken ürünle ilgili doğru bilgi aktarımını sağlayarak tüketicilerin sağlık haklarını koruduğunu ifade eden Önal, fermente ve ısıl işlem görmüş ürünleri satın alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini şöyle aktardı:
 
"Salam, sosis, sucuk tüketmeyi tercih ediyorsak etiket bilgileri çok önemli"
 
"Fermente ürünler çok geniş bir yelpazedir. Kefir ve yoğurt fermente bir üründür ama sağlığa birçok faydaları vardır. Salam, sucuk, sosise ise ısıl işlem görmüş ürünler desek daha doğru olur. Bu ürünlerin ne sıklıkla tüketildiği de önemli ama 'sağlığa zarar verir' ibaresi kullanmak doğru da olmaz. Güvenilir bir şekilde üretilmiş, üreticisi belli olan sokakta etiketsiz bir şekilde üretilmeyen ürünler daha güvenlidir. Eğer salam, sosis, sucuk tüketmeyi tercih ediyorsak firmaların etiket bilgileri, son kullanma tarihleri belli, analizlerden geçmiş, denetlenmiş ürünleri tercih etmeleri sağlık açısından daha uygun olur." dedi.
 
"Hangi şartlarda ve nasıl tüketildiğini bilmedikleri ürünleri tüketmesinler"
 
Et ürünlerinin mikrobiyal yükü ve zehirleme ihtimali yüksek bir ürün gurubu olduğuna dikkat çeken Önal, "Vatandaşlar, etiket bilgileri olan, denetlenen sağlık koşullarına daha uygun üretilmiş ürünleri tüketmeyi tercih etsinler. Hangi şartlarda nasıl üretildiğini bilmedikleri ürünleri tüketmesinler. Ürün alırken yağ oranına, etin kaynağına, dana mı, hindi mi, tavuk eti mi? olduğuna mekanik ayrılmış mı, içindekilere alerjen uyarıları var mı? Dikkat etsinler. Renklendirici, koruyucu kullanılmış mı, daha doğal yöntemlerle mi yoksa içinde çok fazla koruyucu, renklendirici var mı? Diye kontrol etsinler ve tabi ki son kullanma tarihine dikkat etsinler." uyarılarında bulundu
 
"Tüketicilerin etiket okuma noktasında bilinçlenmeleri lazım en iyi tüketici denetçidir"
 
Tüketicilerin etiket okuma noktasında bilinçlenmelerini beklediklerini ifade eden Gıda Uzmanı Önal, "Okuyabilecek olanlar mutlaka etiket yönetmeliğini okuması gerekir. Bütün haklarını, etikette nelerin yazması, nelerin yazmaması gerektiğini öğrenirlerse onlar da etiket okuyuculuğu noktasında daha etkin bir hale gelirler. Etikette  kodlarını, alerjen uyarılarını, menşei, bu ürün hangi ülkeden geliyor, yerli üretim mi, fason mu üretilmiş? Şeklindeki sorular hakkında daha bilgili olurlar. En iyi tüketici denetçidir. Tüketicilerimizin de yardımını bekliyoruz. Ne zaman ve nerede bir uygunsuzluk görürlerse Alo 174 şikâyet hattını arayarak şikâyette bulunabilirler. Bizler de en kısa sürede şikâyetlerine cevap verip denetimlerimizi gerçekleştireceğiz." çağrısında bulundu (İLKHA)
Bu haber toplam 104 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Meteorolojiden çiftçilere "zirai don" uyarısı
  • 19 ilde dolandırıcılara operasyon: 51 gözaltı
  • İzmir'de asayiş uygulaması: 400 gözaltı
  • İçişleri Bakanlığı: Son 10 ayda 469 organize suç örgütü çökertildi
  • İş Yeri Hekimliği sınavı yapıldı
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA