• Mardin17 °C
  • Diyarbakır14 °C
  • Batman13 °C
  • Şırnak11 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hasadı yapılan kekik balı üreticisinin yüzünü güldürdü
11 Eylül 2022 Pazar 10:52

Hasadı yapılan kekik balı üreticisinin yüzünü güldürdü

Siirt’in Tillo ilçesine bağlı Hatrant köyünde organik kekik balının hasadına başlayan Mehmet Cemil Beydoğan, son 20 yılın en yüksek rekoltesini yakalamanın sevincini yaşıyor.
Eylül ayının ilk haftasından itibaren başlayan bal sağımı üreticileri memnun etti.
 
Haziran ayının başında etkili olan yağışlar ve göçerlerin erken yaylaya çıkması nedeniyle köyde çiçek açan kekiklerin arılara kaldığını ifade eden bal üreticisi Mehmet Cemil Beydoğan, hem kalitede hem de rekoltede yaşanan artışın kendisini mutlu ettiğin söyledi.
 
Mehmet Cemil Beydoğan
 
Hatrant köyünde 20 yıl önce babasından devraldığı arıcılık mesleğini devam ettirdiğini belirten Beydoğan, "Bu sene balın rekoltesi çok yüksek. Yıllardır kekik balı üretiyorum, köyümüzün arazileri yüzde 80 oranında kekik (Cehter) bitkisi ile örtülüdür. Kek bitkisinin iki çeşidi vardır. Pembe olanı haziran ayında çiçek açar, beyaz olan ise 5 Temmuz’da açar ve arılar çiçeğinden bal yaparlar. Çok şifalı bir bitkidir. Buranın halkı topladığı kekiği yemek ve çay olarak ta çok yoğun bir şekilde kullanır. Hastalık için kullanıp şifa da bulurlar. Ben de kekiğin balını üretiyorum.” dedi.
 
"Balımızın reklamını yapamıyoruz"
 
20 yıldır arıcılık yaptığını ve şimdiye kadar böylesi yüksek bir rekolte yakalayamadığını ifade eden Beydoğan, bunun için Allah’a şükrettiğini söyledi.
 
Göçerlerin bu sene hayvanlarını erken yaylaya çıkardığını bu nedenle de çiçek açan kekik bitkisinin arılara kaldığını ifade eden Beydoğan, "Göçerler hayvanlarını erken yaylaya çıkarınca kekik arılara kaldı. Arılar da bol miktarda nektar topladı. Hatrant bölgesinde üretilen balın Anzer balına rakip görüyorum ama balımızın reklamını yapamıyoruz, tanıtacak kimseyi göremiyoruz." ifadelerini kullandı.
 
"Süzme balı 200 liradan petek balı da 300 liradan satışa sunuyoruz"
 
Bu yıl çok iyi verim olmasına rağmen maliyetlerin yükseldiğini ve masrafları karşılamak noktasında zorlandıklarını söyleyen Beydoğan, "Normalde her sene balımı analize gönderip müşterilerime sunardım ama bu sene yüksek maliyetten dolayı analiz yapamadım. Son iki yıldır maliyetleri karşılama noktasında zorlanıyoruz. Arı kovanları Hatay ve Adana’da imal ediliyor. Fiyatı da 500 liradan 700 liraya çıktı. Bir çıta 1,5 liradan 5 liraya çıktı seneye arılarımız çoğalsa kovan almakta zorlanırım. Şu anda süzme balımı sattım sadece kara kovan petek balım da az kaldı. Süzme balı bu sene 200 liradan petek balı da 300 liradan satışa sunuyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)   
Bu haber toplam 581 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA