- Mardin15 °C
- Diyarbakır16 °C
- Batman13 °C
- Şırnak8 °C
- İstanbul12 °C
Geriİleri
Batman'da 9 birimli yeni aile sağlığı merkezi inşa ediliyor
Mardin’de dereye düşen kız çocuk hayatını kaybetti
Şırnak'ta yoğun yağış sele neden oldu
Mardin’de çöken ahıra düşen eşek itfaiye ekiplerince kurtarıldı
Batman'da nesli tehlike altındaki toy kuşu kameralara yansıdı
Müftü Durmuş: Ramazan bir mekteptir, asıl olan sonrasını koruyabilmektir
Uzmandan tavsiyeler: Bayramda sağlığınızı riske atmayın!
Umut Kervanı yüzlerce aileye bayram sevinci yaşattı
Batman'da plastik poşet denetimleri sürüyor
Batman'da Sakal-ı Şerif ziyareti yoğun ilgi gördü
Bakan Işıkhan: Batman, Türkiye Yüzyılı'nın lokomotif şehirlerinden biri oldu
Beytüşşebap'ta kar mesaisi: Kapanan köy yolları açılıyor
Sason Balı'nın AB tescili için toplantı gerçekleştirildi
Siirt’te 5 hastanın tam kapalı kalp damarı açıldı
Gercüş bağları için modernizasyon adımı
- 22:58 - Kontrolden çıkan kamyonet şarampole yuvarlandı
- 22:42 - Kuyumcular: Altındaki dalgalanmalar devam edecek, şu an altın almak için iyi bir fırsat
- 22:29 - Şanlıurfa’da kasten öldürme suçundan aranan şahıs yakalandı
- 22:28 - köprü su altında kaldı, diyaliz hastası saatlerce bekledi
- 22:25 - Batman'da 9 birimli yeni aile sağlığı merkezi inşa ediliyor
- 22:24 - HAKSİAD Genç Şube Başkanı Çiftçi: Gençlerin en büyük sorunu finans ve tecrübe eksikliği
- 22:23 - Şanlıurfa’da sel mağduru aileye destek
- 21:44 - Gaziantep'te öğrenciler siber dolandırıcılığa karşı bilinçlendirildi
- 21:43 - Şanlıurfa’da okul kantinlerine sıkı denetim
- 21:22 - MİDYAT’TA SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMA ÇALIŞMALARI YERİNDE İNCELENDİ
- 21:11 - OYAK Çimento’ya Küresel Sürdürülebilirlik Onayı
- 19:30 - MİDYAT’TA 2026 DOĞALGAZ HAMLESİ: HEDEF 26 BİN ABONE, 227 KM HAT
- 17:33 - KENTSEL SİT ALANINDA KAÇAK UYGULAMALARA GEÇİT YOK
- 15:24 - ÜNİVERSİTE YOLU ÇUKURLARLA DOLU: VATANDAŞ TEPKİLİ
- 13:20 - JANDARMADAN YAŞLILAR HAFTASI’NDA ANLAMLI ZİYARET
25 Mart 2026 Çarşamba
Mahabat İskenderoğlu / Yazar


SİSTEMİN GÖZÜYLE; EYLÜL ZEDE
30 Ekim 2025 Perşembe 18:59
@MAİL.COM
Ekim ayı, Zeynep’in yeniden yargılandığı aydı. Bir önceki duruşmada mahkeme, "kasten yaralama sonucu ölüme neden olma" suçundan mahkûmiyet kararı vermişti. Ancak aynı deliller, Zeynep’ in aslında yıllardır sistematik şiddet mağduru olduğunu ortaya koyuyordu.
Bu durum Türk ceza kanunu’nun 25/1 maddesi kapsamında "meşru savunma" değerlendirilmesini zorunlu kılıyordu. Zeynep’ in dosyası, yalnızca bireysel bir olay değil, Türkiye’ de kadınların şiddet döngüsü içinde işlediği suçların yargısal açıdan nasıl değerlendirildiğini gözler önüne seren tipik bir örneğidir.
‘EKİM ZEDE’ ifadesi, hukuken beraat etse bile sistemin gecikmiş adaletine maruz kalan kadınları temsil eder.
Türk ceza kanunu'nun 25/ 1 maddesi uyarınca bu hüküm, failin haksız saldırıya karşılık olarak yaptığı eylemlerde hukuka uygunluk sebebi oluşturur. Ancak uygulamada, özellikle kadın sanıklar bakımından bu hükmün dar yorumlanması, ciddi adaletsizliklere yol açmaktadır.
Kadına yönelik sistematik şiddet, çoğu kez ani değil, süreklilik arz eden bir saldırı biçimidir. Dolayısıyla kadın sanıkların eylemleri genellikle "anlık saldırı" kapsamında değerlendirilemediğinden, meşru savunma hükümlerinden yararlanmaları zorlaşmaktadır.
Anayasa’nın 17. Maddesi, herkesin yaşama maddi manevi varlığını koruma hakkına sahip olduğunu düzenler. Bu hüküm, kadının yaşam hakkını koruma yükümlülüğünü devlete yüklemektedir. Ancak uygulamada, Zeynep gibi birçok kadın, defalarca başvurusuna rağmen etkin koruma önlemi alamamakta, dolayısıyla yaşam hakkını korumak için "kendi adaletini" savunmak zorunda bırakmaktadır.
Kadın sanık, "itaatkâr, sabırlı, aile bütünlüğünü koruyan" bir figür olarak beklendiğinde; bu kalıba sığmayan her davranışı suçla daha kolay ilişkilendirilmektedir.
Zeynep olayında olduğu gibi "öldürmek istemedim, sadece kurtulmak istedim" diyen kadınlar çoğu kez orantısız güç kullanımı gerekçesiyle mahkûm edilmekte, oysa burada esas olan saldırıyı defetme zorunluluğudur. Yargı organlarının bu noktada toplumsal cinsiyet duyarlılığına sahip olması, yalnızca etik bir gereklilik değil, adil yargılama hakkının bir parçasıdır.
Yargıtay bozma kararı, Zeynep bakımından yalnızca bireysel bir kurtuluş değil, aynı zamanda meşru savunma kavramının kadın lehine geniş yorumlanmasının bir örneği olmuştur.
Dolayısıyla "Ekim zede" geç gelen ama tamamen yitirilmemiş bir adaletin simgesidir.
Ekim zede bir kadın sanığın yalnızca kendi hayatı için değil, adalet sisteminin vicdanı için verdiği mücadelenin adıdır. Adaletin cinsiyeti yoktur, ancak adaleti uygulayan zihinlerin ön yargısız olması gerekir. Her kadın sanık potansiyel bir mağdur olasılığını taşır, bu nedenle meşru savunma hükümleri kadın lehine geniş yorumlanmalı, toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifiyle ele alınmalıdır. Bu nedenle her Ekim zede hukuk sistemine düşen dip nottur.
Ekim zede bir suç hikayesi değil, sistemin suskunluğu karşısında bir kadının hukuk önünde verdiği direnişin adıdır. Her duvarın ardında ışıldayan bir gökyüzü vardır, tel örgülerin ardında bile, yıldızların ışığına izin vermek EYLÜL ZEDE için bir mevsim değil bir ruh halidir. Bir kadının küllerinden yeniden doğmasının, içindeki sesiz çığlığı nihayet duymasının çığlığıdır. Unutulmamalıdır ki her Zeynep, bir eylülün içinden geçer, ama her eylül yeni bir başlangıca göz kırpar, eylül ayı kadınların mevsimidir kaybetmenin, kabullenmenin ve yeniden doğmasının habercisi… 30.10.2025
Bu yazı toplam 2495 defa okunmuştur.
Yorum Ekle
Arkadaşına Gönder
Yazdır
Yukarı
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2026 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA

















