Karakter boyutu :



07 Kasım 2025 Cuma 10:21
MAÜ’de Bilim Kafe Etkinliklerinin Üçüncüsü Düzenlendi
Mardin Artuklu Üniversitesi, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından başlatılan Bilim İletişimi Seferberliği kapsamında yürütülen Bilim Kafe Buluşmaları dizisinin üçüncüsünü gerçekleştirdi.
Mardin Artuklu Üniversitesi, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından başlatılan Bilim İletişimi Seferberliği kapsamında yürütülen Bilim Kafe Buluşmaları dizisinin üçüncüsünü gerçekleştirdi.
Etkinlikte, Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hakan Akelma, “Anestezinin Sırları” başlıklı sunumuyla katılımcılarla bir araya geldi.
Kurumsal İletişim Koordinatörlüğünün Bilim İletişim Ofisi’ne bağlı Bilim Kafe alanında gerçekleştirilen etkinlikte; modern tıbbın en önemli alanlarından biri olan anestezinin perde arkasında neler yaşandığı, bilincin nasıl kontrol altına alındığı ve ağrısız cerrahinin nasıl mümkün hale geldiği katılımcılara anlatıldı.
Doç. Dr. Hakan Akelma konuşmasında, anestezinin yalnızca bir tıbbi uygulama değil, aynı zamanda bilinci yöneten bir sanat olduğunu belirterek şunları ifade etti: “Anestezi, ağrıyı kapatır; yaşamı açık tutar. Cerrahi, insan bedenine bilinçli bir müdahaledir; anestezi ise bedeni koruyan, acıyı susturan ve bilinci yöneten düzenleyicidir."
Doç. Dr. Akelma, anestezinin tarihsel gelişim sürecine de değinerek; İbn Sînâ’nın teorik katkılarından eterin keşfine, John Snow’un bilimsel yaklaşımlarından modern monitorizasyon teknolojilerine kadar geçen süreci katılımcılara aktardı.
Ayrıca, anestezi altındayken uyanıklık (awareness) durumuna dair toplumda yanlış bilinen bilgilerin gerçeklerle uyuşmadığını, modern tıpta bu riskin oldukça düşük olduğunu vurguladı.
Etkinlik, öğrencilerin ve katılımcıların yoğun ilgisiyle interaktif bir şekilde devam etti.
Bilim Kafe Buluşmaları, Mardin Artuklu Üniversitesi Bilim İletişim Ofisi koordinasyonunda; bilimin, toplumla sade ve etkileyici biçimde buluşmasını amaçlayan bir platform olarak düzenli aralıklarla gerçekleştirilmeye devam edeceği bildirildi.




Bu haber toplam 38 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2025 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA

































