- Mardin9 °C
- Diyarbakır5 °C
- Batman8 °C
- Şırnak5 °C
- İstanbul2 °C
Çatılar çöktü, ürünler zarar gördü: Buğday pazarı esnafından destek çağrısı
Şanlıurfa’da kaçakçılık ve organize suçlara 2025’te 1276 operasyon
Dr. Zahit Taş uyardı: Enfeksiyonlara karşı en güçlü kalkan el hijyeni ve aşı
Şiddetli kar ve don Batman tarımını vurdu: Tonlarca sebze zarar gördü
Batman'da ekmek tarifesi değişti, denetimler başlatıldı
Batman Sürücü Akademisi, her gün yüzlerce sürücü adayını ağırlıyor
Deneyap atölyesinde geleceğin mucitleri yetişiyor
Batman'da okullarda Pardus ETAP 23'e geçiş başladı
Batman Cezeri BİLSEM'den Türkiye birinciliği
Bağımlılıkla mücadelede Batman modeli masaya yatırıldı
Şanlıurfa Valisi Şıldak "umuda kapı açanları" evlerinde ziyaret etti
BESO Başkanı Çiftçi: Kazanan esnaf olsun, kazanan Batman olsun!
BESO'dan esnafa indirimli araç teslimi yapıldı
Batman'da kapanan köy yolları yeniden ulaşıma açıldı
Batman'da kadınlara yönelik el sanatları kursları devam ediyor
- 15:20 - MİDYAT'IN GRURU!
- 15:18 - VEFAT - Çiğdem Akyüz
- 14:22 - Mardin ÖNDER’den Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne Anlamlı Ziyaret
- 11:23 - MİDYAT’TA BAYAN GASİL SORUNU DEVAM EDİYOR!
- 22:35 - VEFAT - Esra Uygur
- 00:36 - 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Programına Yapıldı
- 00:11 - BAŞKAN AZİZOĞLUNDAN GAZETECİLER GÜNÜ ZİYARETİ
- 00:05 - MİGKAD BAŞKANI VATFA KUTLU’DAN GAZETECİLER GÜNÜ KUTLAMA MESAJI
- 00:05 - Başkan Veysi Şahin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınladı.
- 00:01 - Mardin Vali Tuncay Akkoyun’dan Gazeteciler Günü Programı Düzenlendi
- 23:58 - Mardin Dernekler Federasyonudan Açıklama
- 18:25 - VEFAT - Kafiye Yıldız
- 10:12 - Siirt fıstığında taban gübresi zamanı: Uzmanlardan üreticilere uyarı
- 10:10 - Siirt’te sağlık çalışanlarına verem farkındalık eğitimi
- 10:06 - Eğitimde Fırsat Eşitliğine Anlamlı Dokunuş
Sadullah GÜNEŞ / Yazar


İSRA VE MİRAC: “Lâ”dan “illâ”ya...
Miraç hadisesi, hicretten bir buçuk yıl kadar önce, Hz. Peygamber’in (s.a.s), hanımı Hz. Hatice ve amcası Ebu Talib gibi yakın destekçilerini ve yardımcılarını kaybettiği hüzün senesinde cereyan etmiştir. Özelde, Hz. Peygamber (s.as)’a sunulmuş manevi bir hediye ve tesellinin adıdır Miraç. Peygamber (s.a.s)’in dili ile değil ama hali ile ‘bittim Ya Rabbi!’ niyazına, Cenab-ı Hakk’ın ‘yettim habibim’ diye katına davetidir. Miraç, Mescid-i Aksa’dan semalara yapılan bir seyahattir. Bu mucizevî yolculukta, Yüce Allah, Peygamberine, manevi âlemin sır perdelerini açmış, birçok uhrevi duruma, ilahi hitap ve iltifatlara Rasulünü mazhar kılmıştır.
Miraç, Recep ayının 27. gecesi gerçekleşmiştir. Yüce Rabbimiz “Kendisine ayetlerimizden bir kısmını göstermek üzere kulu Muhammed’i, bir gece Mescid-i Haram’dan, çevresini bereketlendirdiğimiz Mescid-i Aksa’ya götüren Allah’ın şanı ne yücedir. Hiç şüphesiz O, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir.” Mekke’nin kasvetli ortamından bunalan ve yorulan Allah Resulü, bu kutlu yolculukla önce Müslümanların ilk kıblesi ve birçok peygamberin durağı olan Kudüs’e gitmiş, ardından göklere yükselmiş , Rabbinin izzet ve azametine şahit olmuştur. Yüce Allah, aradaki vasıtaları kaldırarak, elçisini ilahi lütuflara mazhar kılmıştır.
Yüce Rabbimiz, bu mübarek gecede, Peygamberimiz (s.a.s.) vasıtasıyla ümmetine birtakım ihsanlarda bulunmuştur. Bunlar: Özellikle yatsı namazlarından sonra ‘Amenerresulü' diye okuduğumuz Bakara suresinin son ayetleri, beş vakit namaz ve Allah’a şirk koşmadan ölen kimselerin günahlarının affedileceği müjdesidir. Bir kimse miraca yükselmeyi arzu ederse namazını aksatmadan eda etmelidir. Çünkü namaz, insanın Rabbine en yakın hali olan secdeyi de içerisinde barındıran tek ibadettir. Bu sebeple de müminin namazı onun miracı olmuştur. Günde beş defa manevi kirlerden arınarak vuslata erişmek ancak namazla mümkün olabilmektedir. Öyleyse yaratıcımıza olan sadakatimizi ve samimiyetimizi, namazlarımıza olan muhabbetimizle gösterelim.
Allah Teala’nın Miraç gecesinde Ümmet-i Muhammed’e Peygamberi vasıtası ile hediye ettiği namaz günümüz toplumsal hastalıklarına karşı manevi bir reçetedir. Bireysel hayatımızda yaşadığımız buhranlarımıza, psikolojik sıkıntılarımıza çaredir. Cemaatle kılınan namaz, sosyal hayatımıza ve toplumsal bütünlüğümüze katkı sağlar. Bunun yanında namaz, kişinin dünyevileşmesine karşı alınmış en güzel ilahi tedbirdir. Kişiyi, kendi başına bırakmaz, Rabbine ve hayata bağlar. İç dünyamızda da namaz, bir nefis tezkiyesi yöntemidir. Bunlarla ilgili olarak Rabbimiz, Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurur: ‘Resulüm, Sana vahyedilen kitabı oku ve namazı kıl. Muhakkak ki, namaz, hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyar.
Ne mutlu Allah'u Teala’nın buyruklarına gönülden uyanlara! Ne mutlu Peygamber efendimiz gibi ‘namaz gözümün nurudur’ diyebilen ve namazını Rabbine şükür vesilesi kılabilen namaz âşıklarına! Yüce Rabbim, bizi ve zürriyetimizi namaz kılanlardan eylesin!
Bu duygu ve düşüncelerle, cuma'yı cumartesiye bağlayan gece idrak edeceğimiz Miraç Kandili’nin, İslam âlemine ve ülkemize hayırlar ve güzellikler getirmesini, Yüce Rabbimden niyaz ediyorum.
Depremde hayatını kaybeden kardeşlerimize Cenab-ı haktan rahmet,yaralılara acil şifalar,yakınlarına Sabr-ı cemil niyaz ediyorum .
Milletimizin başı sağolsun.
Yorum Ekle
Arkadaşına Gönder
Yazdır
Yukarı
Tel : / Faks : | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA

















