- Mardin38 °C
- Diyarbakır36 °C
- Batman35 °C
- Şırnak33 °C
- İstanbul27 °C
Geriİleri
Cizre'de "Girişimci kütüphanesi" programı düzenlendi
Siirt'te günlük 5 bin koli yumurta üretiliyor
Cizre'de eğitim yıl sonu değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi
Şanlıurfa'da fıstık bahçesinde hastalık ve zararlı incelemesi
Mereto Dağı'nda nadir görülen Anadolu Benekli Semenderi görüntülendi
Vali Canalp: Uyuşturucuyu dağıtmaya devam edeceklerse gidecekleri yer hapishane olacaktır
Batman'da ilk mercimek hasadı başladı: Çiftçiler verimden umutlu, maliyetlerden şikâyetçi
Beytüşşebap Kaymakamlığından sosyal medyadaki iddialara yalanlama
Batman'da 377 iş yerinde vergisel yükümlülük kontrolü yapıldı
Batman'da 662 girişimciye tavuk desteği
Ceylanpınar'da koruma çalışmaları sonuç verdi: Ceylanlar çoğalıyor
Kayapınar'da 35 yıllık belediye binası yenileniyor
Hafız adayları: Hafızlık sanıldığı kadar zor değil
Şırnak’ta bin 800 polisle “Huzur Şırnak” uygulaması yapıldı
Umut Kervanı Cizre'de binlerce aileye kurban eti ulaştırdı
- 01:16 - Cizre'de "Girişimci kütüphanesi" programı düzenlendi
- 01:14 - Velilerden medreselere tam destek: Toplumun önemli bir değeri
- 01:12 - Dicle Elektrik’ten Mardin'e 758 milyon TL’lik altyapı yatırımı
- 01:08 - Optisyenlerden kamuda daha fazla istihdam ve destek çağrısı
- 01:06 - Siirt'te günlük 5 bin koli yumurta üretiliyor
- 01:05 - Mardin'de husumetli aile fertleri barıştı
- 01:04 - Cizre'de eğitim yıl sonu değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi
- 01:02 - Bakan Göktaş: Sosyal hizmetlerde yeni modeli Diyarbakır'da hayata geçiriyoruz
- 21:20 - Mardin Sıfır Atık Çalıştayı başarıyla gerçekleştirildi
- 21:16 - VEFAT • İzzettin Aklan
- 13:11 - Diyarbakır'da 39 kilogram uyuşturucu ele geçirildi
- 10:22 - VEFAT • Abdurrezzak Akan
- 09:32 - KAYMAKAM SAZ ÇALDI, EŞİ TÜRKÜ SÖYLEDİ! İZLEYENLER HAYRAN KALDI!
- 08:29 - MÜZİĞİN EVRENSEL DİLİ MİDYAT’TA YANKILANDI
- 00:54 - MUHTARLAR AKADEMİSİ'NİN 3. ETABI MİDYAT'TA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
17 Haziran 2026 Çarşamba
Sadullah GÜNEŞ / Yazar


İSLAM'DA SAVAŞ HUKUKU
01 Eylül 2024 Pazar 17:59
gunes.1973@hotmail.com
İbn Haldûn’un deyimiyle savaş insanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahiptir ve doğal bir gelişmedir (Mukaddime, II, 37). Şunu net olarak biliyoruz ki ilk insan ve ilk peygamber olan Hz. Adem'in iki evladı arasında meydana gelen anlaşmazlık Kabil'in Habil'i öldürmesiyle sonuçlanmış ve bu fiil insanlık tarihi boyunca devam ede gelmiştir. Tam da burada şöyle bir soru akla gelmektedir; Müslümanlar sorunlarının çözümünde savaş mefhumunu nasıl değerlendirmelidir. İlk çözüm olarak çatışma ve savaş mı ön planda olacak, yoksa anlaşma ve barışın her türlüsü ilk önce denenmeli midir.
Kur’ân-ı Kerîm’in birçok âyetinde ve özellikle savaşa izin veren ilk âyette savaş sebebinin düşmanın Müslümanlara saldırısı ve onları yurtlarından çıkarmaları olduğunun açıkça belirtilmesi yanında (el-Hac 22/39-40), “Size savaş açanlarla Allah uğrunda siz de savaşın, fakat aşırılığa sapmayın”; “Fitne (baskı ve zulüm) kalmayıncaya ve yalnızca Allah’a kulluk edilinceye kadar onlarla savaşın; ancak vazgeçerlerse zulüm işleyenlerin dışındakilere düşmanlık yoktur” (el-Bakara 2/190, 193); “Müşrikler sizinle nasıl topyekün savaşıyorlarsa siz de onlarla topyekün savaşın” (et-Tevbe 9/36); Bütün bu anlatılanlar göstermektedir ki İslâm’a göre, fertler arası ilişkilerde olduğu gibi devletler arası ilişkilerde de genel prensip ve kaide barışın sağlanması ve huzurun korunmasıdır. Hedef, bütün insanlığın din, dil, ırk, millet ve devlet ayrımı gözetmeksizin barış içerisinde yaşamasıdır. İnsanlık günümüzde İslâm’ın barış, merhamet, sevgi ve hoşgörü anlayışına en az geçmişteki kadar muhtaçtır. Geçmişte insanlık yüzyıl savaşlarına,dünya savaşlarına şahit olmuş, bu savaşlarda yüz binlerce masum insan hayatını kaybetmiştir. Günümüzde de dünyanın birçok ülkesinde hâlâ gözyaşı ve kan akmaya devam etmekte, masum bebeklerin, karnında bebeğini taşıyan annelerin, ak saçlı dedelerin ve ninelerin üzerine bomba yağmaktadır. Ya-şadığımız dünya o hâle gelmiştir ki, neredeyse insan kanının akıtılmadığı ve insan hayatına kıyılmadığı bir saniye bile geçmemektedir.İnsanlık, kurtuluşu, refahı, huzuru maddede aradıkça, insan hayatı değersizleşmiş, kıymetini yitirmiştir. Oysaki Allah Teâlâ, insan hayatını mukaddes kabul etmiş, ona çok büyük ehemmiyet vermiş, haksız yere bir kişiyi öldürmeyi bütün insanlığı öldürmek, bir insanın hayatını kurtararak yaşamasına vesile olmayı da bütün insanları yaşatmak olarak nitelendirmiştir."( Maide, 32),( Hadislerle İslam, 4, 443)
Eğer onlar barışa yanaşırlarsa, sen de ona yanaş ve Allah'a tevekkül et. Çünkü O, hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir. ( Enfal, 61 ) buyuran Yüce rabbimiz bizden düşmanı tamamen imha etmeyi değil onun barış teklifini kabul etmeyi ve en az can kaybıyla savaşı sonlandırmayı istemektedir.
Hayber yahudileri yanlarına diğer yahudi kabilelerini de alıp Medineye saldırmayı planladılar. Bunu haber alan peygamberimiz Hayber'i kuşattı ve sonra onlarla ve diğer kabilelerle antlaşmalar yaparak savaşı sonlandırdı.(Ebu Davud,İmare,18-19)
Bu yazı toplam 2564 defa okunmuştur.
Yorum Ekle
Arkadaşına Gönder
Yazdır
Yukarı
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.

KAYMAKAM SAZ ÇALDI, EŞİ TÜRKÜ SÖYLEDİ! İZLEYENLER HAYRAN KALDI!

Başkanı Altındağ’dan Yaşlı ve Hasta Vatandaşlara Gönül Desteği

Minik Kalplerden Miraç Kandili’nde Anlamlı Paylaşım

BAŞKAN ŞAHİN AYAĞININ TOZU İLE KAR TEMİZLEME ÇALIŞMALARINA KATILDI
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
GÜLÜMSEMEMine KAPI
Özgünlük ve Ahlaki DonanımlarYusuf BEĞTAŞ
YATIRIMCIYI YORAN SİSTEMLE KALKINMA OLMAZHalil EL
AVZERMahabat İskenderoğlu
KALBİMİN NOTASINeşe ÜNAL
KADINLARA ANCAK İYİ KİMSELER İYİ DAVRANIR;ONLARA ANCAK KÖTÜ KİMSELER KÖTSadullah GÜNEŞ
TAVUKLAR İŞLERİNİ İHMAL EDİNCEMecit Akgül
MODERN DELİ DUMRULAbdulaziz ALTEKİN
ANKET
En çok neyin kırıldı?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2026 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA






