• Mardin30 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman22 °C
  • Şırnak21 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Çelepkoludan bayramda yola çıkacaklara önemli uyarılar
20 Nisan 2023 Perşembe 09:49

İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Çelepkolu'dan bayramda yola çıkacaklara önemli uyarılar

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan Bayramı'nda milyonlarca kişi ya sevdiklerini ziyaret etmek ya da bayramda uzakta bulunan yakınlarıyla bir arada olmak amacıyla kara yolu ulaşımını tercih edecek.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan Bayramı'nda milyonlarca kişi ya sevdiklerini ziyaret etmek ya da bayramda uzakta bulunan yakınlarıyla bir arada olmak amacıyla kara yolu ulaşımını tercih edecek.
 
Güvenli bir yolculuk için sürücülere yönelik çeşitli uyarılar yapan İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Zakir Çelepkolu, araçlarda periyodik bakımların önemine işaret ederken, kış lastiklerinin yaz lastikleriyle değiştirilmesi gerektiğine, doğru lastik basıncı, doğru rot ve balans ayarına dikkat çekti.
 
Bayram tatilinin yaklaşmasıyla yolculuk hazırlıkları da başladı. Ramazan Bayramı'nda şehirlerarası yollarda artacak trafik yoğunluğu, trafik güvenliğini de daha önemli hale getiriyor.
 
Şehirlerarası yolda giderken hızımızın yüksek olması nedeniyle 4 gözümüzün açık olması gerektiğini ifade eden Çelepkolu 4 kurala dikkat çekerek, "Bizim için en sağlıklı olan, kurallara uymak, uyanık olmak, zamanı geldiğinde dinlenmek, beslenmemizi düzgün yapmak." dedi.
 
"Bayram seyahatine çıkmadan önce araç kontrolünü yapmamız gerekiyor"
 
İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Zakir Çelepkolu
 
Ramazan Bayram'ında uzaktaki akrabalarını ziyaret edip büyükleriyle bayramlaşmaya gidecek vatandaşlara önemli tavsiyelerde bulunan Çelepkolu, "Bayram seyahatine çıkmadan önce bizim araç kontrolünü yapmamız gerekiyor. İlk başta araçta yapmamız gereken, aracı güvenli bir usta veya ilgili servise götürmemiz gerekiyor. Özellikle aracın alt takımlarına, motoruna, yağına, suyuna bakmamız lazım, bunların tam olması gerekiyor." diye konuştu.
 
"Özellikle gece seyahat ettiğimizde ışık donanımının tam olması gerekiyor"
 
Elektrik donanımının çok önemli olduğunu ve özellikle gece seyahat ettiğimiz zaman ışık donanımının tam olması gerektiğine dikkat çeken Çelepkolu, "Ön farlar, arka farlar firen lambalarımız çalışıyor mu? Önümüzde seyreden aracın firen yapıp yapmadığını biz nereden anlıyoruz? Arka firen lambalarından anlıyoruz. İlgili serviste bakımını yaptıktan sonra kaliteli lastikler takılmasına önem gösterelim, nasıl ki insanda taşıyıcı ayakkabılar ise arabada da lastiklerdir. Hava basınçlarını tam olmasına dikkat edelim otomobillerde bu basınç 33 bar olur. Aracın teknik özeliklerini gözden geçirmek ve muayenesini zamanında yapmak çok önemlidir." şeklinde belirtti.
 
"Yola çıktığımızda mümkün olduğunca sıvı tüketmeli ve aralıklarla dinlenmeye çalışmalıyız"
 
Ramazan ayından sonra insanlarda bedeni olarak bir yorgunluk oluşabileceğini ve uyku düzeninin de bozulabileceğini ifade eden Çelepkolu, "Yola çıktığımız zaman mümkün olduğunca sıvı tüketmeli ve zaman zaman dinlenmeye çalışmalı, uzun süre araç kullanmamamız gerekiyor. Yağlı yemeklerden de uzak durmamız, özellikle bilmediğimiz yerlerden yemek yemememiz gerekiyor. Eğitimlerde de her zaman şu öneride bulunuruz 'yola çıkacağınız zaman evden alacağınız börek şehirlerarası yiyeceğiniz hazır yemekten çok daha iyidir. Hafif yiyeceklerle seyahatinizi geçirirseniz çok daha iyi olur." dedi.
 
"En önemli şey yolda trafik kurallarına uymak"
 
Yolda trafik kurallarına uymanın ve hız limitini aşmaktan kaçınmanın önemine de değinen Çelepkolu, "Trafik yoğunluğu olduğunda takip mesafesini korumamız gerekiyor. Yağışlı bölgeler de etkili frenden kaçınalım, çünkü yollar kayganlaşabiliyor, bizlerde kış lastiklerini sökmüş oluyoruz. Su birikintilerinde kontrollü geçmemiz lazım,  yağışlardan dolayı şehirlerarası yollarda bazen çökme olabiliyor. Bunlara dikkat etmeli gözümüzün açık olması gerekiyor. Şehirlerarası yolda giderken hızımız yüksek olduğu için 4 gözümüzün açık olması gerekiyor. Bizim için en sağlıklı olan, kurallara uymak, uyanık olmak, zamanı geldiğinde dinlenmek, beslenmemizi düzgün yapmak." olduğuna dikkat çekti. (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA