• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Şırnak vaka sayısında nüfusa oranla en düşük il oldu
19 Şubat 2021 Cuma 09:37

Şırnak vaka sayısında nüfusa oranla en düşük il oldu

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, vaka sayısının nüfusa oranla en düşük olduğu il 100 bin kişide 7,82 oranla Şırnak oldu. Vali Ali Hamza Pehlivan “Yoğun bir mücadele ortaya koyduk” dedi.
Sağlık Bakanlığının yayımladığı verilere göre nüfusa oranla en çok vaka sayısı Karadeniz’de, en düşük vaka sayısının nüfusa oranla en düşük olduğu il, 100 bin kişide 7,82 oranla Şırnak oldu.
 
Konuya ilişkin gazetecilere açıklamada bulunan Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan “Bu konudaki verilen mücadelede en ön safta yer alan başta sağlık çalışanlarımızın, beraberinde bütün ilgili kurum ve kuruluşlarımızın, kolluk birimlerimizin çalışmalarını Valilik olarak himaye ettik. İlçelerimizde de Kaymakamlarımız bu çalışmalara sahip çıktı. Belediyelerimiz, sivil toplum teşkilatlarımız ve vatandaşlarımızla birlikte yoğun bir mücadele ortaya koyduk.” dedi.
 
“Habur Sınır Kapısında sahra hastaneleri kurduk”
 
Sürecin en başında günde yaklaşık 2 bin aracın giriş çıkış yaptığı Habur Sınır Kapısında Sahra Hastaneleri kurduklarını ifade eden Pehlivan “Devamında İçişleri Bakanlığımız ve Ticaret Bakanlığımızın destekleriyle temassız ticaret adı altında bir uygulama başlattık. Bu uygulama, giriş yapan şoförlerin başka bir şoförle değişmesi, dönüşte araçlarını teslim almadan muhakkak dezenfeksiyon işlemlerinin yapılmasını kapsıyordu. Bu konuda ihracatçılarımız da bize destek sağladı.” dedi.
 
Yurtları devreye sokarak izolasyon çalışması başlattıklarını ifade eden Pehlivan “Bununla birlikte Mart ayından itibaren ülke genelinde olduğu gibi İlimizde de yurtları devreye soktuk, izolasyon çalışmaları başlattık. İzne giden kamu personelinin mesai arkadaşlarıyla temasını engellemeye çalıştık. Askeri birliklerin yoğun olduğu bir vilayetteyiz. Birliklerimizin de sağlık taramaları yaptık. Temasın olmaması, izolasyonun sağlıklı bir şekilde yerine getirilmesi için sağlık ekiplerimiz marifetiyle etkin takiplerimiz oldu.” diye konuştu.
 
“Denetimleri çok sıkı tutmaya çalıştık”
 
Bu süreçte filyasyon ekiplerinin çok aktif görev yaptığını dile getiren Pehlivan “Sağlık çalışanlarımızdan oluşan ekiplerimizin birçoğunda doktor da bulundurduk. Yüze yakın filyasyon ekibimiz vardı. Saha denetimlerinde bizzat ben, Sağlık Müdürümüz, ilgili kurum temsilcileri, kolluk birimlerimiz, ilçelerde Kaymakamlarımız, mobil ekiplerimiz ile dükkân-dükkân, çarşı pazar gezmek, mahalle, köy, mezra ve hatta ev-ev ziyaret etmek suretiyle denetimleri çok sıkı tutmaya çalıştık.” ifadelerini kullandı. 
 
“170’in üzerinde ekibimiz, bine yakın denetim elemanı sahadaydı” 
 
Hafta sonu uygulanan kısıtlamaların vaka sayısının düşmesinde etkili olduğunu ifade eden Pehlivan “Malumunuz birkaç aydır hafta sonu sokağa çakma kısıtlamaları uygulanıyor. Bu uygulamaların vaka sayısının düşmesinde çok faydası oldu. Kısıtlamanın olduğu hafta sonları da ekiplerimiz sürekli sahada oldu. Örneğin geçen hafta sonu sağlık ekipleri, kolluk birimleri, zabıta ve diğer kurumlar ve Kızılay gibi kamu yararına çalışan dernek gönüllüleri ile birlikte 170’in üzerinde ekibimiz, bine yakın denetim elemanı sahadaydı. Bildiğiniz gibi İçişleri Bakanlığımızın genelgesiyle Vefa Sosyal Destek grupları kurulmuştu. Bu gruplarda 3 binin üzerinde kamu görevlisi ve kamu yararına çalışan dernek ve sivil toplum gönüllüleri yer aldı. Bu gruplarımız özellikle sokağa çıkma kısıtlaması olan günlerde vatandaşlarımızla birebir ilgilendiler.” şeklinde konuştu.
 
“Takip yöntemiyle vaka sayılarını belirli bir rakamın altında tutmayı başardık”
 
Pehlivan “Süreç içerisinde dönemsel yükselmeler yaşadık. Geçtiğimiz sene Mayıs-Haziran itibariyle Cizre İlçemizde yükselme vardı. Orada çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Sahada filyasyon ekiplerimiz, denetim ekiplerimiz vardı. Ayrıca mahalle ekipleri kurmak suretiyle muhtarlarımızı da işin içine dâhil ederek yakın takipler başlattık. Apartman, sokak, mahalle karantinalarımız oldu. Ardından nüfusun yoğun olduğu Silopi ilçemizde ve devamında Merkezde aynı hareketliliği yaşayınca aynı takip yöntemini buralarda da uygulayarak vaka sayılarını belirli bir rakamın altında tutmayı başardık.” diye konuştu.
 
“Rakamların tekrar yükselmemesi için rehavete kapılmadan hassasiyetle süreci takip etmemiz gerekiyor”
 
“Sürecin başından itibaren çok şükür hastane imkânlarımızı çok zorlayan bir durumla karşı karşıya kalmadık” diyen Pehlivan şöyle konuştu:
 
 “Ülkemiz genelinde uygulanan kısıtlamaların da vakaların düşüşünde ebetteki çok faydası oldu. Sayın Sağlık Bakanımız tarafından açıklanan son rakamlara göre 100 binde 7.8 ortalamayla Türkiye’de en az vaka olan İl olduk. Biz bu açıklamanın hemen akabinde arkadaşlarla toplanarak bundan sonra sorumluluğun çok daha arttığını söyledik. Ziyadesiyle düşen bu rakamların tekrar yükselmemesi için rehavete kapılmadan daha fazla gayret sarf etmemiz, artan hassasiyetle süreci takip etmemiz gerektiğini belirttik. Daha fazla denetim yapmaya ve vatandaşlarımızı özellikle maske, mesafe, hijyen konusunda bilgilendirmeye, bilinçlendirmeye, yönlendirmeye, hatırlatmalarda bulunmaya devam etmemiz gerektiğine inanıyoruz. Dün de sahadaydık, bugün yine sahadayız, yarın da olacağız. Her gittiğimiz yerde açıklanan bu verilerden vatandaşımızın memnuniyetini duyuyoruz, görüyoruz ama hemen akabinde, lütfen daha da artan bir duyarlılıkla bundan sonraki süreci hep birlikte takip edelim diyoruz.”
 
“Kurallara uyma konusunda duyarlılık gösteren vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum”
 
Hafta başı köy ve beldelerde okulların yüz yüze eğitime açtıklarını söyleyen Pehlivan, son olarak şöyle konuştu:
 
 “438 okulumuzda yaklaşık 43 bin öğrencimiz yüz yüze eğitime başladı. Öğretmenlerimiz tatildeydi, geldi. İnşallah 1 Mart itibari ile de 8 ve 12. Sınıflarda haftanın belirli günleri yüz yüze eğitimi başlatacağız. Tamamını başlatabilmemiz, kapalı olan işletmeleri tekrar açabilmemiz için bu hassasiyeti muhakkak sürdürmemiz gerekiyor. Ben bu vesileyle Coronavirus ile mücadele sürecindeki özverili çalışmalarından dolayı başta sağlık çalışanlarımıza, kolluk birimlerimize, Belediyelerimize, ilgili kurum ve kuruluşlarımızın idareci ve personellerine, katkı sağlayan kamu yararına çalışan dernek ve sivil toplum gönüllülerimize, hayırseverlerimize, kurallara uymak konusunda duyarlılık gösteren vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum.” (İLKHA) 
Bu haber toplam 836 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • MİDYAT HÜDA PAR’DAN HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ
  • Midyat'ta Hacı Adaylarına Yönelik Eğitim Semineri Verildi
  • MİDYAT’TAKİ MUHTARLAR’DAN AKMERCAN’A ÇIKARMA
  • Çalışan anneye bakıcı desteğinin detayları belli oldu
  • Ahmet Türk, Hayrettin Demir hakkında suç duyurusu yaptı
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA