• Mardin28 °C
  • Diyarbakır20 °C
  • Batman26 °C
  • Şırnak24 °C
  • İstanbul15 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Konsantrasyon (dikkat) eksikliği yaşayan çocuklara nasıl destek olmalıyız?
03 Şubat 2023 Cuma 10:19

Konsantrasyon (dikkat) eksikliği yaşayan çocuklara nasıl destek olmalıyız?

Çocuklarda dikkat eksikliğinin, dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla yaygınlaştığını belirten uzamanlar, ebeveynlere önemli tavsiyelerde bulundu.
Çocuklarda dikkat eksikliğinin, dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla yaygınlaştığını belirten uzamanlar, ebeveynlere önemli tavsiyelerde bulundu.
 
Dikkat dağınıklığı, herhangi bir eylemi yaparken ya da zihinsel olarak bir işle meşgulken dikkati toparlayamayıp yapılan işe konsantre olamama durumudur.
 
Dikkat eksikliği, çocuklarda çok küçük yaştan itibaren gözlemlenebilir bir bozukluktur. Bu durum hiperaktivite ile birlikte görülebilir.
 
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Çocuk Gelişim Uzmanı Zeynep Öztuncer, ailelerin dikkat dağınıklığı olan çocuklarını kabul etmesi gerekiyor. Çünkü kabullenmedikleri zaman baş etmenin zorlaştığını belirtti.
 
 
"Aileler dikkat dağınıklığını araştırsınlar"
 
Konsantrasyon eksikliğinin bir şeye odaklanamamak olduğunu belirten Öztuncer, "Bir şeye odaklanmadığı için de istenen başarıyı sağlayamamak anlamına geliyor. Ailelere 'çocuğun dikkati neden dağınıktır?' diye sormak gerekir. Neden dağınık olduğunu önce araştırsınlar. Dikkati dağılan bir çocuk için rutin oluşturulması gerekiyor. Neler yapması gerekiyor? Onu zaman dilimlerine ayırması gerekir. Zaman dilimlerine ayırdıklarında çocuk ne yapacağını daha iyi öğrenecek. Çocuklar için belli bir düzen oluşturup bu düzen üzerinden gitmek gerekiyor." dedi.
 
"Dikkat dağınıklığı olan bir çocuğa uzun cümleler kurulmaması gerekiyor"
 
Gençlere eleştirilerde bulunmamak gerektiğini belirten Öztuncer, "Başardıkları şeyin üzerine odaklanmak gerekiyor. Başarısızlıklarını görmezden gelmeyin diyemiyoruz. Ama başarılarını gösterip onlara bir şeyler başardıklarını göstermek gerekiyor. Başardıklarını gördükleri zaman onlar da eksik olmadığını kendi akranlarıyla bir şeyler başarabileceklerini anladıklarında ebeveynler daha çok yardımcı olacaklar. Aile çocuğuna eleştirilerde bulunuyorsa çocuk kendini yetersiz bulur içine kapanır ve dikkat dağınıklığı daha çok artar. Eğer çocuğunuzun dikkatinin dağılmasını istemiyorsanız dikkat edecekseniz. Dikkat dağınıklığı olan bir çocuğa uzun cümleler kurulmaması gerekiyor. Kısa ve net cümleler kullanılması gerekir." diye belirtti. 
 
"Dikkat dağınıklığında evde kardeşler arasında ayrım yapılmaması gerekir"
 
Okul aile birliklerine önem vermek gerektiğini söyleyen Öztuncer, "Ailelerin öğretmenlerle işbirliği içinde olması gerekiyor.  Çünkü çocuk okulda yaptığı şeyi evde anlatmayabilir. Evde yaptığı şeyi okulda anlatmayabilir. Dikkati dağınık olduğu için abartabilir. Abartılardan kaçınmak için okul aile birliklerini önemsemek gerekiyor. Çocuğun kendini önemsediğini hissetmesi gerekiyor. Dikkat dağınıklığında evde kardeşler arasında ayrım yapılmaması gerektiğini hissetmesi gerekiyor. Çocuk, ailesindeki diğer kardeşleriyle ayrı olarak hissettirilirse ve kendisini eksik hissederse daha çok içine kapanır ve dikkat dağınıklığı artabilir. Kardeşler arasında kıyas yapılmaması gerekiyor. Kıyaslamaya girildiğinde çocuk kendini daha kötü hissediyor. Farklı davranış problemlerine neden olabiliyor." dedi.
 
Öztuncer, "Aileler dikkat dağınıklığı olan çocuklarını kabul etmesi gerekiyor. Çünkü kabullenmedikleri zaman baş etmek zorlaşıyor. Hem öğretmen hem de aileler için zorlaşıyor. Farklı boyutlara gidebiliyor. Dikkat eksikliği ömür boyu devam edebilen bir rahatsızlık olmasına rağmen üstesinden gelinebilecek bir rahatsızlıktır." diye konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA