• Mardin30 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman22 °C
  • Şırnak21 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
YKS tercihlerinizi bilinçli yapın
21 Temmuz 2023 Cuma 09:28

YKS tercihlerinizi bilinçli yapın

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanması ile birlikte tercih stresi başladı. Psikolog Ayşe Topak, tercih sürecinin de sınava hazırlık ya da sınav süreci kadar kaygılı olabileceğinin ve bunun doğal bir süreç olduğunu belirterek öğrenci
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanması ile birlikte tercih stresi başladı. Psikolog Ayşe Topak, tercih sürecinin de sınava hazırlık ya da sınav süreci kadar kaygılı olabileceğinin ve bunun doğal bir süreç olduğunu belirterek öğrenci ve velilerine tavsiyelerde bulundu.
 
Ortalama 3 milyon 300 bin adayın katılım gösterdiği Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları açıklandı. Adaylar 27 Temmuz – 8 Ağustos tarihleri arasında tercihlerini yapacak. Her yıl olduğu gibi bu yıl da adayları heyecanlı bir tercih süreci bekliyor. Bazı adaylar süreci daha rahat atlatırken bazı adaylar kararsız kalabiliyor ve tercih döneminde gerginlik, stres, kaygı yaşayabiliyor. Bu konuda önemli tavsiyelerde bulunan psikologlar, öğrencilerin ve ailelerin tercih sürecini bilinçli bir şekilde yönetmelerini öneriyor.
 
Psikolog Ayşe Topak, tercih sürecinin sınavın kendisi kadar önemli ve kaygılandırıcı bir süreç olduğunu vurguluyor.
 
Topak, "Yapılacak tercih kişinin geleceğini belirleme noktasında önemli bir karar olacağından öğrencinin kendi becerilerine, ilgi alanlarına en uygun tercihleri yapması çok önemli. Adayların şimdi seçecekleri alanlar ileride yapacakları meslekleri belirleyecek. Bu nedenle tercih yapacak her adayın kendini iyi tanıması, ileride yapmaktan zevk alacağı, mutlu olacağı mesleklere yönelik tercih yapması yararlı olacaktır." tavsiyesinde bulundu.
 
Aileler tercih dönemi ne yapmalı?
 
Tercih dönemi sadece adaylar için değil, aileler için de sancılı bir süreç olabiliyor. Çoğu adayın aileleri farklı istek ve beklentilere sahip olabiliyor, bu da zaman zaman öğrenci ve aile arasında anlaşmazlıklara yol açabiliyor.
 
Psikolog Ayşe Topak, farklı istek ve beklentiler nedeniyle anlaşmazlıklara neden olan bu durum hakkında şu öneride bulunuyor: Yapılacak tercih adayın hayatını etkileyeceğinden tercihin adayın isteği doğrultusunda yapılması çok önemli. Adayın tercihi göz ardı edilerek ailesi tarafından farklı bölümlere ya da okullara yönlendirilmesi adayın gelecekteki mesleğini ve en önemlisi hayatını etkileyecek. Bu nedenle aileler tabi ki kendi çocuklarının yeteneklerini, iyi oldukları alanları yakından gözlemledikleri için bu doğrultuda önerilerde bulunabilirler. Ancak kendi arzularını önceliklendirerek yönlendirme yapmaları çok doğru olmayacaktır."
 
YKS tercih dönemi, gelecekteki akademik ve mesleki yolculuğu şekillendirecek bir süreç olduğundan adaylar ve aileleri tarafından dikkatle değerlendirilmelidir. Tercih yaparken öğrencilerin kendilerini iyi tanımaları, ilgi duydukları alanlara ve yeteneklerine uygun seçimler yapmaları önemlidir. Bu süreçte psikologların tavsiyelerini dikkate almak ve bilinçli tercihler yapmak, gelecekteki başarı ve mutluluk için önemli bir adımdır. (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA