• Mardin30 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman22 °C
  • Şırnak21 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Uzmanlardan YKSye girecek öğrencilere önemli tavsiyeler
14 Haziran 2023 Çarşamba 08:16

Uzmanlardan YKS'ye girecek öğrencilere önemli tavsiyeler

Rehberlik ve Psikolojik Danışman Serhat Özdili, bu hafta sonu Türkiye genelinde 3 milyon 498 bin öğrencinin gireceği Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesinde adaylara ve velilere önemli tavsiyelerde bulundu.
Rehberlik ve Psikolojik Danışman Serhat Özdili, bu hafta sonu Türkiye genelinde 3 milyon 498 bin öğrencinin gireceği Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesinde adaylara ve velilere önemli tavsiyelerde bulundu.
 
Özdili, YKS'nin öğrencilerin geleceği için son durak olarak görülmemesi gerektiğini belirterek, kaygıdan uzak durulması gerektiğini söyledi.
 
Türkiye genelinde olduğu gibi Bitlis'te de sınava girecek adayların ailelerine önemli tavsiyelerde bulunan Özdili, sınavda en iyi sonucu almak için motivasyonun çok önemli olduğunun altını çizdi.
 
"Sınavda en iyi sonucu almak için motivasyon çok önemli"
 
Özdili, "Öncelikle 12 yıllık eğitim hayatından sonra öğrencilerimiz için büyük bir tabu gibi görülebiliyor. Öğrencilerimiz haklı olarak geleceklerine yön vermek için, bu sınavı son bir durak olarak düşünebiliyor. Bu düşüncelerini bir kenara bırakarak, sınavda en iyi sonucu almak için motivasyonu çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Çünkü öğrenci ve verilerimiz, bir yıl boyunca bütün bu çalışmalarının emeğinin karşılığını alınabileceği bir gün olarak düşünüyor. Stres durumunun çok sıklıkla ortaya çıktığını ve sınava dönük bu stresin genellikle bazen negatif sonuçlar doğurduğunu görebiliyoruz." dedi.
 
"Aileler mukayese gibi negatif söylemlerden sıyrılmalı"
 
Sınava sayılı günler kala son yıllarda çıkan sorulara bakılarak genel bir gözden geçirme yapılabileceği tavsiyesinde bulunan Özdili, negatif düşüncelerden uzak durarak özellikle son günü sakin bir gün geçirerek sınava girmelerini tavsiye ettiklerini belirtti.
 
Özdili, "Velilerim, mukayese gibi negatif söylemlerden sıyrılarak adayla daha sağlıklı ilişkiler kurmasını ve sınavın mutlak bir son olmadığını ifade etmeleri gerekiyor. Genellikle son bir yıl yapılan çalışmaların sadece bir sınava sıkıştırılması, o günün çok önemli bir gün olduğu düşüncesini uyandırıyor. Bu çok doğru değildir. O gün de sıradan bir gün. Sadece bir yıl yapılan çalışmaların sonucunun görülebileceği bir sınav gerçekleşecek. Ona göre sıralamalar oluşacak, ona göre bir puan durumu oluşacak, Türkiye'deki üniversitelere tercih başvuruları gerçekleştirilecek. Bu konuda özellikle velilerimizin kaygılarını anlayabiliyoruz. Velilerimiz öğrencilerine yönelik bu gerçekleştirdikleri çabanın sonucunu almak istiyorlar. Öğrencilerimiz de aynı şekilde yaptıkları çalışmaların nihai sonucunu almak ve iyi yerlere yerleşmek istiyorlar." diye konuştu.
 
Sınav öncesi ve sınav esnasında neler yapılmalı?
 
"Öğrenciler özellikle arkadaş çevreleri ile mukayese içirebilecek konuşmalardan kaçınmalıdır." diyen Özdili, özellikle sınava dönük negatif düşüncelerden sıyrılarak, o gün açık havada veya aileleriyle zaman geçirmeleri tavsiyesinde bulundu.
 
Sınav günü ve sınav esnasında adayların yapması gereken bazı önemli kurallara dikkat çeken Özdili, şunları söyledi:
 
"Özellikle sınav günü, sınavda yapılan en büyük hatalardan bir tanesi küçük şehirlerde belki bu çok fazla olmuyor ama büyükşehirlerde sınav yerini mutlaka bir gün önceden gidip görülmesi gerekiyor. Çünkü trafik ve o günün koşuları nedeniyle bazen sınava son anda yetişen öğrencileri görebiliyoruz. Bu sıkıntının yaşanmaması için mutlaka bir gün önceden sınav yerlerini gidip görmelidirler. Öğrencilerimizin bir gün önce sakin bir gün geçirmeleri, sınav için zihninin boşalmasına ve sınava daha motive bir şekilde girmesine katkı sağlayacaktır. Sınava ilişkin mutlaka öğrencilerimizin bir stratejisi vardır. Bugüne kadar deneme sınavlarında bunu gerçekleştirmişlerdir. O stratejilerden çok sapmadan özellikle soru kalıbını anlayarak, sınav içerisinde süre kaygısına çok fazla kapılmadan ama süreyi de gerçekten planlı bir şekilde kullanarak sınavı tamamlamalarında fayda var. Özellikle zaman artarsa turlama yöntemi ile geçmiş sorulara dönüp bakmalarında fayda var. Özellikle kaygıyla birlikte bazen soru kökünü yanlış okunmasından kaynaklı sorunlar yaşanabiliyor. Sınav anından itibaren sınav sonuna kadar o süreci çok iyi yönetmeleri gerekiyor." (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA