• Mardin30 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman22 °C
  • Şırnak21 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Uzmanlardan üniversite tercihi yapacak adaylara tavsiyeler
24 Temmuz 2023 Pazartesi 09:36

Uzmanlardan üniversite tercihi yapacak adaylara tavsiyeler

Kritik tercih dönemi hakkında konuşan Tercih Danışmanı Ertuğrul Tut, tercihte bulunacak adaylara ve ailelerine önemli tavsiyelerde bulundu.
Kritik tercih dönemi hakkında konuşan Tercih Danışmanı Ertuğrul Tut, tercihte bulunacak adaylara ve ailelerine önemli tavsiyelerde bulundu.
 
2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonuçlarının açıklanmasıyla tercih dönemine girildi. Üniversite adaylarının geleceğini belirleyen YKS sınavında tercih dönemi başladı. 
 
Tercihler 27 Temmuz ile başlayıp 8 Ağustos'a kadar sürecek ve ÖSYM'nin aday işlemleri sisteminden yapılacak.
 
Tercih Danışmanı Ertuğrul Tut, kritik tercih dönemi ile ilgili İLKHA muhabirine önemli değerlendirmelerde bulundu.
 
"Ailelerin koltuk değneği olarak öğrencilere destek olması gerekiyor"
 
YKS'nin telafisi olan bir sınav olduğunu hatırlatan Tut, "Bu tercih döneminde diyelim ki olmadı, ek yerleştirme dönemi var, bunun yanında artık üniversitelerin ÇAP imkanları olabiliyor. Hayalinde olan meslek olmasa da ona yakın bir meslek, aynı fakültede olan bir bölümü seçerek oradan ÇAP yapma imkanları olabiliyor. Diyelim ki bunlarda olmadı, bu imkanlarda gerçekleşmedi bu sınavın bir telafisi var; öğrencilerin bir yıl daha hazırlanıp hedeflerinden vazgeçmeden, moral bozukluğu ve motiavasyon kaybı illaki olacak ama ailelerin burada bir koltuk değneği olarak öğrencilere destek olması gerekiyor. Bu minvalde de öğrencileri yönlendirmelerini tavsiye ediyorum. Sınavın telafisinin olduğunu mutlaka unutmamamız gerekiyor." dedi.
 
"Bu yola girerken en başında 'hayalimizde olan meslekler ve meslek gurpları nelerdir?' hedefinden uzaklaşmadan hareket etmek gerekiyor"
 
Genel itibariyle meslek seçimin son anda karar verilen bir şey olmadığına dikkat çeken Tut,  "Temelde dikkat edilmesi gereken şey; bu yola girerken en başında 'hayalimizde olan meslekler ve meslek gurpları nelerdir?' hedefinden uzaklaşmadan hareket etmek gerekiyor. Bu çerçevenin dışına çok çıkmamak gerekiyor. Aklımızda olan meslekler ilgili bir uzmandan ya da üniversitelere giderek oradaki uzmanalardan gerekirse bölümdeki akademisyelerden bilgi almakta fayda vardır. Kulaktan dolma meslekleri biliyoruz; kendi eğilimlerimiz, ilgi alanlarımızla ilgili çok fazla bilgi sahibi olmuyoruz. Bununda nedeni aslında kendimizle çok fazla dertleşmiyoruz. Bu sebeple de kendimizi biraz dinleyerek 5 yıl sonra kendimi nerede hayal ediyorumun hayalini kurarak tercihlerimizi gerçekleştirmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu.
 
"Tercih yaparken, hayalden uzaklaşmamak gerekiyor"
 
Tercih yapmanın teknik detayları hakkında konuşan Tut, "Genelde öğrenciler, puana bakıyorlar. Geçen yılın puanı buymuş, bu sene benim puanım bu yerleşirim. Doğru bir yaklaşım değildir. Herzaman söylüyoruz; dikkate aldığımız en önemli şey başarı sıralamalardır. Başarı sıralaması bile aslında yüzde yüz doğruyu vermez çünkü geçen yıl üniversiteye giren öğrencilerin başarı sıralamasını referans olarak alıyoruz. Bu senenin başarı sıralamasını bu sene girecek öğrenciler belirleyecekler. En sağlıklı yöntem de mutlaka başarı sıralamasını dikkate alarak tercih yapmaları gerekiyor. Burada hayalden uzaklaşmamak gerekiyor. Bir an önce bitsin artık bir daha hazırlanmayayım, bir an önce yerleşeyim artık kurtulayım gibi bir mantık olabiliyor. Geçen yıl hazırlanan öğrencilerde de aynı mantık vardı. Tekrar hazırlanmak külfet geliyordu ama bakın bir yıl geçti ve bugün tercihi kullanıyoruz ve o adaylarla görüştüğümüzde de 'evet, bir yıl çok çabuk geçti' diyorlar. Burada öğrencinin kendini tanıması, kendini biliyor olması çok önemlidir. 'Ben bu sıralamanın üzerine çıkabilir miyim, ne kadar çıkabilirim, hedefime ulaşabilir miyim ya da hedefime yaklaşabilir miyim?' sorularına cevap vermesi gerekiyor. Eğer bunlara cevabı olumluysa ve başarı sıralaması istediği noktada değilse tekrar hazırlanması onun için daha sağlıklı olacaktır. 'Farklı meslek grupları zaten hedefimdeydi seviyeyi bir tık düşürerek yeniden tercih yapabilirim ve böyle mutlu olacağım' diyen adaylar söz konusu ise bu şeklde ilerlemeleri de sağlıklı olacaktır." diye belirtti.
 
"Mutlu olacakaları yerde oldukları zaman başarı da kendiliğinden geliyor"
 
Tercih yapacak adayın tercih listesinde bulunduracağı üniversitelere giderek yerinde görmelerini, akademisyenleri ile görüşmeleri ve akıllarında hiçbir soru işareti kalmayacak şekilde hareket etmeleri gerektiğinin altını çizen Tut, "Öğrencilerin 4-5 yılları, kariyer planları burada alacakları eğitimle şekillenecek bu sebeple alacakalrı eğitimi yabana atmalarını öneriyorum. Mutlu olacakaları yerde oldukları zaman başarı da kendiliğinden geliyor zaten." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA