• Mardin30 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman22 °C
  • Şırnak21 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Suruç koyunu koruma altına alındı
22 Ocak 2024 Pazartesi 10:04

Suruç koyunu koruma altına alındı

Hayvan Gen Kaynakları Koruma Projesi kapsamında Şanlıurfa’ya özgü olan Suruç koyunu koruma altına alındı.
Hayvan Gen Kaynakları Koruma Projesi kapsamında Şanlıurfa’ya özgü olan Suruç koyunu koruma altına alındı.
 
Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile birlikte gerçekleştirilen Hayvan Gen Kaynakları Koruma Projesi kapsamında bu yıl ilk defa Şanlıurfa’ya özgü olan Suruç koyunu koruma altına alındı.
 
Projenin Akçakale, Eyyübiye ve Suruç ilçelerinde 11 yetiştiriciye ait bin baş Suruç koyunu ile gerçekleştirileceği belirtildi.
 
Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, "GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile birlikte gerçekleştirilen Hayvan Gen Kaynakları Koruma Projesi kapsamında bu yıl ilk defa Şanlıurfa’ya özgü olan Suruç koyunu koruma altına alınmıştır. Proje; Akçakale, Eyyübiye ve Suruç'ta 11 yetiştiriciye ait bin baş Suruç koyunu ile gerçekleştirilecektir. Siverek'te 10 yetiştiricimizin Bölgemize özgü 100 baş Yerli Güney Sarısı ırkı büyükbaş hayvanı koruma altına alınmıştır. Projenin genişletilmesi için çalışmalar devam etmektedir. Daha önceki yıllarda başlatılan Güney Doğu Anadolu Kırmızısı Irkı Koruma Projesi de Bozova, Haliliye ve Hilvan'da 28 yetiştirici 738 hayvan ile devam etmektedir. Eğer hayvan sayısı artırılabilirse koruma projemizin Halk Elinde Islah Projesine dönüştürülmesi hedeflenmektedir. Söz konusu projeler kapsamındaki 49 yetiştiricimize yaklaşık 2023 yılı için 1 milyon 700 bin Türk Lirası destekleme ödemesi yapılması beklenmektedir." denildi.
 
Devam eden ve yeni başlayan projelerdeki yetiştiricilere destekleme ödemesi ifade edilen açıklamada, "Gen Kaynakları Koruma Projeleri haricinde GAPTAEM ve Şanlıurfa Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ile birlikte gerçekleştirmiş olduğumuz Halk Elinde Islah Projeleri kapsamında daha önceki yıllarda başlatılan 3 alt projedeki 84 yetiştiriciye ait 28.231 hayvanla devam eden İvesi Irkı Islah projesine bir yenisi daha eklenerek 4 projeye çıkarılmıştır. Dördüncü projemiz yetiştiricilerimizle sözleşme imzalama aşamasına gelmiştir. Bu yıl başlatılan diğer bir projemiz ise Zom Koyunu Islah Projesidir. Projemiz iki alt projeden oluşmaktadır. Ceylanpınar, Eyyübiye, Haliliye, Hilvan ve Viranşehir İlçelerimizdeki 43 yetiştiriciye ait 12.044 küçükbaş hayvan ile ilk defa bu yıl yapılmaya başlanmıştır. Devam eden ve yeni başlayan projelerdeki yetiştiricilerimize 2023 yılı için 7 milyon 426 bin Türk Lirası destekleme ödemesi yapılacaktır." cümlelerine yer verildi. (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA