• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Şırnakta atıl araziler tarıma kazandırıldı
21 Haziran 2023 Çarşamba 08:45

Şırnak'ta atıl araziler tarıma kazandırıldı

Şırnak'ta çiftçilere yüzde 75 hibe desteğiyle dağıtılan 70 ton sertifikalı mercimek tohumu toprakla buluşturuldu.
Şırnak'ta çiftçilere yüzde 75 hibe desteğiyle dağıtılan 70 ton sertifikalı mercimek tohumu toprakla buluşturuldu.
 
Şırnak'ta atıl durumda olan 5 bin dönüm arazi mercimek üretimiyle tarıma kazandırıldı. Bu yıl il genelinde 10 bin ton rekolte bekleniliyor
 
Tarım ve Orman Bakanlığının 'Tarım Arazilerinin Kullanılmasının Etkinleştirmesi Projesi (TAKEP)' çerçevesinde Şırnak merkez ile Cizre, İdil ve Silopi ilçelerinde 270 çiftçiye ait 5 bin dönüm kullanılmayan arazi tespit edildi. Bu alanda çiftçilere yüzde 75 hibe destekle dağıtılan 70 ton sertifikalı mercimek tohumu toprakla buluşturuldu ve hasat sezonu başladı.
 
Çiftçilerin büyük emekle ürettiği mercimekte hasat sezonu başladı.
 
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Altan Altan, Bakanlığın uyguladığı proje ile yüzde 75 devlet destekli 70 ton mercimek tohumunun 5 bin dekara geçen yıl ekim yapıldığını söyledi.
 
Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Altan Altan
 
Altan, "Bu projemizde toplamda 5 bin dönüm alan atıl olmaktan çıkarıldı. Toplamda 70 ton mercimek 5 bin dekar gibi bir alandan toprakla buluştu. 2023 yılı içerisindeyse 70 bin dönüm bir alandan Şırnak'ta mercimek üretimimiz var. Bunu artırmak istiyoruz. Kuru alanlarımız çok bu alanların atıl olmaktan kurtarmak içinde bakanlığımızca bu şekilde sertifikalı tohum desteği yaparak üretimin devamlılığını sağlamak istiyoruz. Bu noktada da üreticilerimize siz üretin biz yanınızdayız diyoruz. Çiftçilerimiz inşallah bereketli bir hasat sezonu geçirirler." dedi.
 
Mansur Ay
 
Mansur Ay, "Arazimiz 70 dönüm, tarlamızda mercimek ektik. Yüzde 75 hibe ile mercimek tohumlarını ektik. Sertifikalı tohum olduğu için iyi verim aldık. Fakat küresel ısınma olduğu için kuraklık yaşıyoruz. Kuraklıkla mücadele için Cizre barajının faaliyete geçmesini ve suyun gelmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.
 
Lokman Aslan
 
Lokman Aslan, "Devletin bizlere verdiği yüzde 75 hibeli mercimek tohumunu ektik. Kuraklık nedeniyle istediğimiz verimi alamadık. Bölgemizde yaşanan kuraklık nedeniyle yetkililerden Cizre barajının yapılmasını talep ediyoruz. Sulu tarıma geçmek istiyoruz. Sertifikalı tohum ektiğimiz için verim aldık. Sertifikasız tohum olsaydı kuraklık nedeniyle bu yıl ekimlerimizden verim alamazdık." şeklinde konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA