• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Sağlık çalışanlarından hastanelerin bombalanmasına tepki
15 Kasım 2023 Çarşamba 08:53

Sağlık çalışanlarından hastanelerin bombalanmasına tepki

İşgal rejiminin Filistin'de başta hastaneler olmak üzere sivillere yönelik yaptığı saldırılara tepki gösteren Diyarbakır'daki sağlık çalışanları, uluslararası savaş suçu olarak kabul edilen bu soykırıma acilen dur denilmesi çağrısında bulundu.
İşgal rejiminin Filistin'de başta hastaneler olmak üzere sivillere yönelik yaptığı saldırılara tepki gösteren Diyarbakır'daki sağlık çalışanları, uluslararası savaş suçu olarak kabul edilen bu soykırıma acilen dur denilmesi çağrısında bulundu.
 
Diyarbakır Dicle Üniversitesi sağlık çalışanları Filistinli meslektaşlarına destek olma, Gazze'de uygulanan soykırımı kınama amaçlı basın açıklaması düzenledi.
 
Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastaneleri Poliklinikler girişinde yapılan basın açıklamasını Doç. Dr. Eşref Araç okudu.
 
İşgal rejiminin uluslararası hukuk ve savaş normlarına tamamen aykırı bir şekilde masum sivilleri hedef alarak gerçekleştirdiği katliamları şiddetle kınayan Araç, Gazze'de yaşayan insanları temel haklarından mahrum bırakma amacıyla uygulanan bu kuşatma ve barbar saldırıların sadece uluslararası hukuku ihlal etmekle kalmayıp aynı zamanda insani değerlere de tamamen aykırı olduğunu söyledi.
 
"Gazze'de hastanelerin yüzde 44'ü çalışmıyor"
 
Özellikle çocuk, kadın, yaşlı ve engelliler dâhil savunmasız sivillerin topyekûn hedef alınmasını, insanlığa karşı işlenmiş bir soykırım olarak gördüklerini ifade eden Araç, "Bu acımasız saldırıların bir an önce durdurulması ve sorumlularının uluslararası hukuk önünde hesap vermesi için uluslararası toplumu acil bir şekilde harekete geçmeye çağırıyoruz. İsrailin Gazze'de bulunan hastanelere yaptığı saldırılar, sadece sağlık hizmetlerini engellemekle kalmayıp, aynı zamanda hastaların ve oralara sığınanların güvenliğini de ciddi şekilde tehlikeye atmıştır. Bu bağlamda, sağlık çalışanlarının tarafsızlık ilkesi gereği savaş ve çatışma ortamlarında dahi insan hayatını koruma ve tedavi etme görevini yerine getirdiğini hatırlatmak istiyoruz." dedi.
 
İşgal rejiminin binlerce yaralı sivilin bulunduğu Şifa Hastanesi, Nasr Çocuk Hastanesi, El Ehli Babtist ve Türkiye Filistin Dostluk Hastanelerinin tahliyeye zorladığı Filistin Kızılay'ına bağlı Kudüs ve Endonezya Hastanelerinin çevrelerini vurduğunu hatırlatan Araç, şunları söyledi:
 
"Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye'de yer alan El Avde Hastanesi ile Hasta Dostları Hastanesi'nin çevresini hedef aldı ve ambulansları vurdu. Bombalama sonucu El Rantisi Çocuk Hastanesi'nde de çok büyük yangınlar meydana geldi. Gazze'de hastanelerin yüzde 44'ü çalışmıyor. Gazze'deki 36 hastaneden 16'sının ve 72 temel sağlık hizmeti merkezinin 52'si tamamen kapandı. Bunlar yaşanırken Dünya Sağlık Örgütü, Gazze için büyük salgın hastalık uyarısında bulundu. Gazze Sağlık Bakanlığı da sağlık durumunun iyice kötüye gittiğini ve büyük salgınların oluşacağını aktardı. 7 Ekim'den beri 54 bin 866 üst influanza ve kovid, 33 bin 551 zehirli ishal vakası, suçiçeği, deri döküntüleri, kızamık hastalıkları yaşandı. 70 kanser hastası ölümle karşı karşıya bulunuyor. 39 bebeğin ise oksijen ihtiyacı karşılanamadığı için ölümle karşı karşıya olduğu belirtiliyor."
 
"Sorumlu sadece israil değil, tüm devletlerdir"
 
Mevcut durumda orada görünen tablonun çok vahim bir hal aldığına dikkat çeken Araç, "Buradan doktorlar, sağlık çalışanları ve vicdanlı insanlar olarak çağrımız artık bu soykırımın durdurulmasıdır. Artık sorumlu sadece israil veya bunun parçası olan devletler ile kurumlar değil, şimdi sorumluluk tüm kurum, devlet, lider, halk ve bireylerdedir. Bu nedenle, uluslararası toplumun bu insani krize daha duyarlı ve etkin bir şekilde müdahale etmesini talep ediyoruz. Sağlık çalışanlarının güvenliğinin sağlanması ve hastanelerin korunması, sadece bir zorunluluk de değil, aynı zamanda insanlık adına bir önceliktir. Bu konuda herkesin sorumluluk alması gerektiğini vurguluyoruz." ifadelerini kullandı.
 
Araç, "Meslek onurunu koruyarak hastanelerden ayrılmayan, kendi canları pahasına hastaların sağlığını korumaya karar vererek görevlerine devam eden, tüm tehditlere ve engellemelere rağmen önlüklerini asmayan sağlık görevlilerine Dicle Üniversitesi doktorları ve sağlık çalışanları olarak yürekten teşekkür ediyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA