• Mardin30 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman22 °C
  • Şırnak21 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
LGSde başarısız olan çocuğa nasıl davranmalı?
24 Temmuz 2023 Pazartesi 09:35

LGS'de başarısız olan çocuğa nasıl davranmalı?

Eğitimci Kemal Gündüz, LGS sınav sonucunda elde ettiği başarıyı yakalamayan çocuklara yaklaşımın nasıl olması gerektiği konusunda ebeveynlere tavsiyelerde bulundu.
Eğitimci Kemal Gündüz, LGS sınav sonucunda elde ettiği başarıyı yakalamayan çocuklara yaklaşımın nasıl olması gerektiği konusunda ebeveynlere tavsiyelerde bulundu.
 
Uzmanlar sınavda istediği başarıyı yakalayamayan ve yaşadığı hayal kırıklığı ile baş etmekte zorlanan çocuklara zamanında ve doğru müdahale edilmesi gerektiğini, zamanında müdahale edilmemesinin depresyon ve kaygı bozukluğu gibi sorunlara yol açabileceğini söylüyor.
 
"Başarısızlığın bütün sorumluluğu çocuğun üstüne yüklenmesi yanlıştır"
 
LGS sınavına hazırlanan öğrencilerin gelişim dönemlerine bakıldığında kararlarını kendi başlarına veremeyecek bireyler olduklarına dikkat çeken Eğitimci Kemal Gündüz, "Kendi kararlarını kendi başına veremeyen bir bireyin bütün sorumluluğun üstüne yüklenmesi ve aksettirilmesi yanlıştır. Sorumluluğu sadece çocukta görmek büyük bir abartı olmuş olur. Bizler çocuklarımıza eğitimi hangi ölçütlerden dolayı eksik verdirebildik ki çocuğumuz bu başarısızlığı gösterdi. Yâ da çocuğumuzun potansiyeli doğru bir şekilde kullanıldı mı? Ebeveynin de bu konuda kendini sorgulaması gerekiyor. Eğer çocuk, kendi kararını kendisi veremiyorsa bizim de sorumluluklarımızı doğru bir şekilde yerine getirmediğimize işaret eder." şeklinde konuştu.
 
"Sınavlar dünyanın sonu değil başarılı da olabilir başarısız da"
 
Çocuklarımıza davranışsal olarak bir yaklaşım sergileyeceksek çok daha ılımlı ve kendimizde de bazı kusurları görerek hareket etmemiz gerektiğini ifade eden Gündüz, "Bunları telafi ederek üst öğretim programlarıyla çocuklarımıza yardımcı olmamız gerekiyor. Sınavlar dünyanın sonu değil başarılı da olabilir başarısız da olabilirler. Böyle bir durum olduğunda hepimiz önce sağlık diyoruz. Bu çocukların sağlığını sadece bedensel olarak düşünmemek gerekir, psikolojik olarak ta değerlendirmemiz gerekir. Burada da öyle bir durum söz konusudur." ifadelerini kullandı.
 
"Çocuklarımızı doğruya başarıya meylettirecek davranışlarda bulunmalıyız"
 
Çocuklar hata yapmış, yetersiz çalışmış olabilir ve bundan dolayı da istedikleri başarıyı yakalayamamış olabilirler." diyen Gündüz, "Çocuklar bizim çocuklarımızdır, onlara çok iyi bakmalı ve onları doğruya, başarıya meylettirecek davranışlarda bulunmalıyız. Başarısızlık kaygıyı biraz daha fazla tetiklemekte ve öğrencide güven duygusunu kırmaktadır. Bu nedenle biz ebeveynlerin davranışlarına dikkat etmesi gerektiğine inanıyoruz. Nasıl bir başarı gelecekte yeni bir başarıyı ifade edebiliyorsa başarısızlık da doğru bir şekilde düzenlenmediğinde öz güven duygularının yitirilmesine ve başarısızlığın tekrar etmesine neden olacaktır. Ebeveyn çocuğuna başarısız olmuş olabilirsin ama emek gösterildiğinde başarıya da ulaşabileceğini ifade etmelidir."  önerisinde bulundu
 
"Başarısızlık duygusunu yok edip başarıya motive edecek olan ebeveyn ve öğretmendir"
 
O yaştaki çocukların özellikle bir dayanak ve desteğe ihtiyaç duyduklarını ifade eden Gündüz, "Bu dayanak ve destek kimdir dediğinizde? En başta ebeveynler, sonrasında da öğretmenlerdir. Bunlar o başarısızlık duygusunu çocukta yok edip tekrar başarıya motive olabilmesini sağlayabilecek olanlar da ebeveynler ve öğretmenlerdir. O yaştaki bir çocuğu kendi başına bıraktığınızda duygu çöküntüleri yaşamaya başlarlar. Çocukların dayanağa ihtiyacı vardır. Bunların en önemlisi anne, baba öğretmen bu dayanaklar olmadan insanlar yaşayamaz." diye konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA