• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İftar sofralarının vazgeçilmezi Cizre Luzine Tatlısı
06 Nisan 2023 Perşembe 09:29

İftar sofralarının vazgeçilmezi Cizre "Luzine Tatlısı"

Zengin Cizre mutfağında önemli bir yere sahip olan "Luzine Tatlısı" yüz yıllardır yapılmaya devam ediyor. Özellikle Ramazan aylarında yapılan Luzine tatlısı, iftar sofralarını tatlandırıyor.
Zengin Cizre mutfağında önemli bir yere sahip olan "Luzine Tatlısı" yüz yıllardır yapılmaya devam ediyor. Özellikle Ramazan aylarında yapılan Luzine tatlısı, iftar sofralarını tatlandırıyor.
 
Tarihi Milattan önce 10 binli yıllara dayanan Cizre, tarih ve medeniyetinin yanı sıra mutfağı ile de adından söz ettiriyor.
 
Zengin mutfağıyla da ön plana çıkan Cizre'de genellikle Ramazan aylarında yapılan bölgenin ilk tescilli tatlısı olan "Luzine Tatlısı" iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
 
Bölgenin ilk tescilli tatlısı olan Cizre Luzine Tatlısı, Cizre'de iftarda en çok tercih edilen tatlıların başında geliyor. Luzine Tatlısı, irmik, şeker, un, ceviz içi malzemelerden yapılır ve yine üzeri ceviz içi ile süslenir. Kendine has malzemeleri ve yapılışı ile oldukça lezzetli bir tada sahiptir.
 
Her yıl Ramazan ayının bir geleneği olarak tezgâhlarda satılan Cizre Luzine Tatlısı, yerli ve yabancı tüketiciler tarafından oldukça rağbet görüyor.
 
Cizreliler Luzine tatlısının iftarın vazgeçilmezi olduğunu belirtti.
 
"Memlekete döndüğümde gelip birkaç kilo alıp yanımda götüreceğim"
 
Veysi Dal
 
Midyat'tan Luzine tatlısı almak için geldiğini belirten Veysi Dal, "Midyat'tan Cizre'ye misafirliğe geldim. Luzine 'den çok bahsettiler. Tadını çok merak ettim. Dün geldik aldık tadını çok beğendim. Cizre'nin yöresel bir tatlısı olduğunu söylediler. Tadı çok lezzetliydi çok beğendik. Bugün de gelip aldım. Memlekete döndüğümde gelip birkaç kilo alıp yanımda götüreceğim." dedi.
 
"Cizreliler ramazan ayının gelmesiyle Luzine tatlısını bekliyorlar"
 
Salih Çıkal
 
Her ramazan ayı Luzine tatlısını satan Salih Çıkal, "Cizre Luzine tatlısı bölgemizin meşhur yöresel tatlısıdır. Her zaman sofralarımızın başköşesinde. Özellikle Ramazan ayında halkımız Luzine tatlısını iftarda alıp yiyor. Bölgemizin vazgeçilmez tatlısıdır. Cizreliler ramazan ayının gelmesiyle Luzine tatlısını bekliyorlar. İftar sofralarımızın vazgeçilmez tatlısı Luzine'dir." İfadelerini kullandı. (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA