• Mardin28 °C
  • Diyarbakır20 °C
  • Batman26 °C
  • Şırnak24 °C
  • İstanbul15 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Düztabanlık nedir? Ne gibi şikayetlere yol açar?
17 Nisan 2023 Pazartesi 08:06

Düztabanlık nedir? Ne gibi şikayetlere yol açar?

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Alperen Korucu, Çocukluk çağında görülen düztabanlık hakkında önemli bilgiler verdi.
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Alperen Korucu, Çocukluk çağında görülen düztabanlık hakkında önemli bilgiler verdi.
 
Düztabanlık (pes planus) halk arasında taban düşüklüğü olarak bilinmektedir. İnsanların ayak tabanında ayak kemerleri olarak isimlendirilen boylamasına ve enlemesine yerleşimi olan çukurluklar vardır. Bu ayak kemerlerinin az olduğu ya da olmadığı durumlara düztabanlık denir.
 
Bu ayak sorununun kas ve iskelet sisteminde en sık görülen sorunlarından biri olduğunu belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Alperen Korucu, genetik faktörlere bağlı olarak doğuştan gelen anomalilerin düztabanlığa yol açabildiğini, ayrıca geçirilmiş ayak travması, beyin felci, obezite, ilerlemiş yaş gibi faktörler nedeniyle de düztabanlığın oluşabileceğini belirtti.
 
Düztabanlığın genetik olduğunu ailesinde düz taban rahatsızlığı olan çocuklarda daha fazla görüldüğünü ifade eden Uzman OP. Dr. Korucu, düztabanlığın belirtilerini şu şekilde sıraladı;
 
Ayak kemerlerinde, ayak bileği içlerinde, ayak tabanında, topukta, baldır kısımlarında, diz eklemlerinde oluşan ağrı
Ayak tabanlarında şişlik oluşması
İçe basma
Ayaklarda oluşan hissizlik ve uyuşma
Ayaklarda basış bozukluğuna bağlı meydana gelen nasırlaşmalar
Yürürken çabuk yorulma
 
Düztabanlık tanısı nasıl konulur?
 
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı muayene sonrası hastanın yürüyüşünü inceleyerek teşhis koyabilir. Ayrıca görüntüleme yöntemlerinden (Röntgen, bilgisayarlı tomografi, ultrason ve manyetik rezonans) destek alınabilir.
 
Alınabilecek önlemler?
 
Egzersiz yapmak, fazla kilolardan kurtulmak, sağlıklı beslenmek, kronik hastalıklarından korunmak ve ayak kaslarının güçlenmesini sağlamak hastalığa karşı alınabilecek önlemlerden bazılarıdır.
 
Tedavi
 
Tedavi için öncelikli olarak özel olarak üretilmiş olan ayakkabıların ya da tabanlıkların kullanılması gerekir. Fizik tedavi, ilaç tedavisi, buz tedavisi ve dinlenme, kronik hastalıkları (diyabet, yüksek tansiyon gibi…) kontrol altına almak tedavi seçenekleri arasındadır. Ancak tüm bu uygulamalara rağmen ağrı varsa ve hastalık başlangıç evresini geçmişse cerrahi yöntemler düşünülür. (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA