• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çiftçiler tarlalarını drone ile ilaçlamaya yöneliyor
12 Haziran 2023 Pazartesi 09:31

Çiftçiler tarlalarını drone ile ilaçlamaya yöneliyor

Artan maliyetler ve ekilen ürünlerin her geçen gün değer kazandığı bu dönemde çiftçiler, hem maliyetten hem de zamandan kazanmak için tarlalarında farklı yöntem kullanmaya başladı.
Artan maliyetler ve ekilen ürünlerin her geçen gün değer kazandığı bu dönemde çiftçiler, hem maliyetten hem de zamandan kazanmak için tarlalarında farklı yöntem kullanmaya başladı.
 
Tarlalarında birçok ekinde haşerelere ve ürün kalitesini artırmak için traktör yerine ZİHA ( zirai insansız hava aracı) drone ile ilaçlama yapan çiftçilerin sayısı her geçen gün artıyor. Şırnaklı çiftçiler zamandan tasarruf kazanmak ve traktör tekerlerinin tarlaya verdiği zarar nedeniyle ilaçlama için dronelara yöneldi.
 
Şırnak'ın İdil ilçesine bağlı Kurtuluş köyünde, tarlanın ürün kalitesini artırmak ve zarar veren haşerelere karşı drone ile ilaçlama yapılmaya başlandı. Tarlasında Dronla ilaçlama yapan çiftçi Mehmet Nuri Genç, drone ile ilaçlama yapma sebebinin ürün kaybının olmaması ve zamandan tasarruf kazanmak olduğunu söyledi.
 
"Kiralamaya verdiğimiz para traktörle yaptığımız masrafın 6'da biri kadardır"
 
Kiralama usulü ile arazilerini ilaçladıklarını belirten Mehmet Nuri Genç, "Şu anda dronla arazilerimizi süneye karşı ilaçladık. Daha önce traktörlerle bu ilaçlamaları yapıyorduk. Dolayısıyla yaptığımız ilaçlamada traktörün arkasına 16 metre genişliği olan ilaçlama aracını bağladığımızda ince tekerlerle dahi 100 dönümde 3 dönümün tekerler altında kalarak ezilip yok olması demektir. Bu köyde 10 bin dönüm arazi vardır. Yaptığımız hesaplamada 300 dönümlük bir kaybımız oluyordu. 300 dönümlük kaybın zararını hesapladığımızda yıllık 1 buçuk milyon TL'ye tekabül ediyor. Biz bu parayla 2 ya da 3 dron alabiliriz. Bu teknolojinin Şırnak'ta kullanılması ayrıca bizim için bir sevinç kaynağıdır. Çiftçilerin zararını minimize etmek için çiftçileri bilinçlendirmek lazım. Devletimizin bu makinaları kullanmaları için gençlerimize eğitim vermeleri gereklidir." ifadelerinin kullandı.
 
"Kiralamaya verdiğimiz para traktörle yaptığımız masrafın 6'da biri kadardır"
 
Mehmet Nuri Genç
 
Türkiye genelinde 24 milyon hektar alanı arazinin olduğunu belirten Genç, "Traktörle yapılan ilaçlamada bunun yüzde 3 zararla kaybolduğunu hesaplarsak 7 milyon dönüm arazide zarar söz konusudur. Bu da milli servetin büyük bir rakamının yok olması demektir. Çiftçilerin dron almaları için bakanlık tarafından hibe kapsamına almalarını istiyoruz. Bu imkânların sağlanması lazım. Bu sene kiralama usulü ile arazilerimizi ilaçladık. Kiralamaya verdiğimiz para traktörle yaptığımız masrafın 6'da biri kadardır. Dronla ilaçlama yaptığımızda 6'da 5 gibi bir karımız oluyor. Drone ile dönüm başına 25 TL ücret veriyoruz, traktörle bunu yaptığımızda dönüm başına 150 tl masrafımız oluyor. Traktör yakıtları ve beden işçisinin günlük masrafları hariç. Daha önce bölgenin güvenli olmaması sebebiyle çiftçilerimiz risk taşımak istemiyorlardı. Bugün güven ortamı sağlanmış durumda. Bu bölgeye pozitif ayrımcılık yapılmasını istiyoruz. Şırnak isminin batıdaki yanlış algıları artık ortadan kalksın. Bu coğrafya bir cennettir. Bu cenneti hepimiz yaşayalım." dedi.
 
"Drone bir günde traktörün 3 katı iş yapıyor"
 
ZİHA pilotu Süleyman Özay
 
Verimi arttırmak için dronla ilaçlama yaptıklarını belirten ZİHA pilotu Süleyman Özay, "Tasarruf ve verim artırmak için Zirai insansız hava aracı (ZİHA)'yı getirdik. Traktöre göre ilaçlamayı daha erken yapıyor. Bu yüzden daha çok verim alıyoruz. Tarlaya, ekinlere zarar vermiyor ve daha rahat şekilde tarlanın güzelce ilaçlamasını yapmış oluyoruz. En büyük tasarrufu verimdir. Araştırdık getirdik ve faydasını da gördük. Bir günde traktörün 3 katı iş yapıyor. Traktörün varmadığı yerlere daha çabuk ulaşıyor. Arazideki engebe, su ve taşlar engel olmuyor. 500 metre uzaklığa kadar ilaçlama yapabiliyoruz. Tasarruflu ve ekonomiktir. Her kim kullanırsa faydasını görecektir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA