• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Açar: Daha yaşanabilir bir şehir için hesap verebilir bir mekanizma oluşturulmalı
15 Aralık 2023 Cuma 10:15

Açar: Daha yaşanabilir bir şehir için hesap verebilir bir mekanizma oluşturulmalı

Yanlış şehircilik uygulamaları ve belediyecilik ihmallerinden kaynaklı kentte ciddi sorunlar yaşandığını belirten Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Şanlıurfa İl Temsilcisi Mehmet Selim Açar, daha yaşanabilir bir şehir için hesap verebilir bir mekanizma oluştur
Yanlış şehircilik uygulamaları ve belediyecilik ihmallerinden kaynaklı kentte ciddi sorunlar yaşandığını belirten Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Şanlıurfa İl Temsilcisi Mehmet Selim Açar, daha yaşanabilir bir şehir için hesap verebilir bir mekanizma oluşturulması gerektiğini ifade etti.
 
Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Şanlıurfa İl Temsilcisi Mehmet Selim Açar, kentte şehir planlanması noktasında sorunlar ile ilgili açıklama yaptı.
 
Açar, defalarca uyarmalarına ve deprem gerçeğinin yaşanarak tecrübe edilmesine rağmen kentte bir deprem ana planının olmadığını söyledi.
 
Belediyelerin yüksek kat ve yüksek yoğunluklu imar kararları vererek bu şehri obezleştirmeye devam ettiğini aktaran Açar, kentsel dönüşüm projelerinin müteahhit kafasıyla metrekare bazında planlamaya konu edildiğini dile getirdi.
 
Açar yaptığı yazılı açıklamada, "Geçen ay 47. Dünya Şehircilik Gününü Kutladık! Kutladık diyoruz ama aslında şehrimiz adına çokta kutlanacak bir durum yoktu ortada. Keza Son bir yıl içinde ilimizi ve yakın coğrafyamızı etkileyen ve dünyada çokta benzeri görülmemiş ardışık iki şiddetli deprem ve yüzlerce artçı sarsıntı yaşadık, Yine ilimiz özelinde yanlış şehircilik uygulamaları ve belediyecilik ihmallerinden kaynaklı onlarca vatandaşımızın canına mal olan bir sel felaketine maruz kaldık." dedi.
 
"Hesap verebilir bir mekanizma oluşturulması geleceğimiz açısından elzemdir"
 
Kent noktasında yaptıkları analizleri sıralayan Açar, şunları aktardı:
 
 "Yaşadığımız ve gördüğümüz durumlar neticesinde yaptığımız analizlerde; şehrimizin afet dirençli bir kent olmadığı ve olması noktasında da bir öngörü veya planlamaya sahip olmadığı, defalarca uyarmamıza ve deprem gerçeğini yaşayarak tecrübe etmemize rağmen hala şehrimizin bir deprem ana planının olmadığı, şehirde insanımızın canına mal olan düzenlemeler ve uygulamalar yapan yönetimlerin bir dâhili yokmuş gibi hareket ettiklerini, yapılmaya çalışılan Kentsel Dönüşüm projelerinin İnsan odaklılıktan uzak, müteahhit kafasıyla metrekare bazında planlamaya konu edildiği,  şehrimizin hala Bütüncül bir Nazım İmar Planının olmadığı, sanki marifetmiş gibi belediyelerimiz yüksek kat ve yüksek yoğunluklu imar kararları vererek bu şehri obezleştirmeye devam ettiği ,Belediyelerin ve Maliye Hazinesinin kamuya ait taşınmazları gelişigüzel satışa konu ettiği ve bu durumun gelecekte sosyal ve teknik açıdan problemlere yol açacağı, Türkiye'deki diğer Büyükşehir Belediyelerinin nüfusa oranla istihdam ettirdiği Şehir Plancısı sayısı 40-100 Bin nüfusa 1 Şehir Plancısı iken Büyükşehir Belediyemizin bünyesinde 4 ü ‘Beden İşçisi’ olmak üzere 250 Bin nüfusa 1 Şehir Plancısı istihdam edildiği, Sayıştay’ın 2019 ve 2023 raporlarında asıl işi yapan teknik personelin farklı bir pozisyonda gösterilemeyeceği ‘Sözleşmeye veya Kadroya’ alınması gerektiği raporlanmışken, Büyükşehir Belediyemizin Sayıştay’ın ve bizim uyarılarımıza rağmen bu meslektaşlarımızı ‘Beden İşçisi’ statüsünde çalıştırmayı sürdürdüğü, Belediyelerimizin yaptıkları işlerde ‘yaptım oldu’ mantığı ile hareket etmeye devam ettiği, şehrin geleceğini ilgilendiren durumlarda istişare kültüründen yoksun olduklarını tespit etmiş bulunmaktayız. Daha yaşanabilir bir şehir için katılımcı, şeffaf ve en önemlisi hesap verebilir bir mekanizma oluşturulması geleceğimiz açısından elzemdir." (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA