- Mardin38 °C
- Diyarbakır35 °C
- Batman34 °C
- Şırnak34 °C
- İstanbul23 °C
Prof. Dr. Şener: Cilt kanserinde erken tanı hayati önem taşıyor
Zorlukların üstesinden gelmek için psikolojik sağlamlık şart!
Uzmanından uyarı: Multiple Skleroz her hastada farklı seyrediyor
Elektronik sigara, gençlerin hayatını tehdit ediyor!
Çocuklarda bağırsak enfeksiyonu tehlikeli olabilir!
Sigara ağız dokularında doğrudan hasara yol açıyor
Tırnak mantarını önlemek için yapılması gerekenler
Yapay zeka uygulamaları insan iletişiminin yerini dolduramaz!
Uzmandan cilt kanseri uyarısı
Uzmanlardan DEHB uyarısı: 12 yaşından önce başlayan ve altı aydan uzun süren belirtilere dikkat!
Sağlıklı bir vücut, sıvı dengesini sağlamakla yükümlü!
Açık havada vakit geçirmenin çocuklar için faydaları
Prof. Dr. Atalay: Sosyal medya çocuklar için hak ancak aile ve devlet önlem almalı
Hafif otizmde de multidisipliner yaklaşım önemli
"Sessiz katil" hipertansiyon
Çocuk Alerji Uzmanı Dr. Hafızoğlu: Çocuğunuzun alerjisini hafife almayın
Menenjit hızla ilerleyerek saatler içinde ölümle sonuçlanabilir
Zihin, beyin ve beden uyumu sağlıklı yaşamın temeli
Hareketsizlik vücutta bir çok hasara neden oluyor
Alerjik rinitli çocuklarda görülen şikayetler ve belirtiler
Anneliğin duygusal yönü destek ister!
Çölyak hastalığı nedir, tedavi yöntemleri nelerdir?
Böbrek taşı çocuklarda neden oluşur?
Bel fıtığında doğru bilinen yanlışlara dikkat!
Diyabetlilere ayak yaraları için tavsiyeler
Çocuklarda primer immün yetersizlik nedir?
Bebekle kurulan bağ, bebeğin dünyasını şekillendiriyor!
Doç. Dr. Field: Şefkat ve kabul stresi azaltıyor!
Dr. Ömür: Türkiye'de kaza oranları yüksek, ilk yardım hayati önem taşıyor
Mevsim geçişlerinde en çok rastlanan alerjik vakalara dikkat!
- 12:20 - Midyat’ta Çocukların Güvenliği İçin Bayram Öncesi Sıkı Denetim
- 11:41 - AK Parti Mardin İl Başkanı Mehmet Uncu’dan Kurban Bayramı Mesajı Yayımladı
- 11:38 - Başkan Şahin’den Kurban Bayramı Mesajı
- 09:30 - Başkan Veysi Şahin’den Sahada Emek Veren Personele Bayram Ziyareti
- 14:07 - Midyat Kaymakamı Ömer Faruk Özdemir'den Kurban Bayramı Öncesi Otogar Ziyaret ve Denetimi
- 10:50 - AK Parti Kadın Kolları Başkanı’ndan Anlamlı Ziyaret: Çocuklara Bayramlık Sürprizi
- 10:43 - Gurur Kaynağımız Sedat Aydoğdu THY’de Kabin Pilotu Oldu
- 15:46 - Büyükşehir Belediyesi, Midyat’ta Asfalt Çalışmalarını Sürdürüyor
- 15:43 - Midyat'ı Gururlandıran Türkiye Birincilikleri Ödüllendirildi.
- 15:40 - Türkiye Birincisi Muhammed Ali Şahin’e Haşimoğlu Ailesi’nden Anlamlı Destek
- 15:37 - Mardin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliğinde Görev Değişimi
- 13:34 - Mardin Büyükşehir Belediyesi Personelinden Bir Başarı Daha
- 12:31 - TASKK Yönetimi Mardin’de Buluştu
- 09:49 - Şehit Barış, Şehadetinin 6. Yılında Mezarı Başında Dualarla Anıldı
- 17:00 - Sağlık-Sen, Şırnak'taki sağlık sorunlarını il müdürüne iletti
Rıfat Direkçi / Yazar





İHTİYAÇ MI - İSRAF MI, SAĞLIKLI MI - UCUZ MU?
Son on yıldır hızlı bir tekelleşme sürecinin ilk aşaması olan üç harfli “taklit ürünlü zincir AVM’ler “tüketiciye tuzaklı, suni, yalancı ve taklit ürünleri indirim yalanıyla ihtiyacın dışında alışveriş yaptırmak gayretini bariz bir biçimde gözlemlemekteyiz.
Haydi şimdi yerli esnaflarımıza destek olalım on bir ayın sultanı olan Ramazan-ı Şerif ayı ve sonrasında alışverişlerimiz öncelikli olarak yerel esnaflarımızdan yapalım. Memleketimiz hemşerilerimiz kazansın.
Gün gelir zor günümüzde açık olan kapımız, daha sonra ödesem olur mu? Diye bildiğimiz, çocuğumuzun bakkal amcası, bu ay maaşı alınca öderim diye bildiğimiz bakkal Reşit amcadır. Yazın sıcağında ateş fırında taze ekmek yapan, çeşit çeşit meyveleri bizler için bir araya getiren manavcı abi, çiğköfte olsa da yesek dediğimizde hemen bir telefon ile adresimize getiren yılın sadece bir ayında değil! 12 ay, 365 gün boyunca hizmet verendir çiğköftecin, tatlı sohbetlerimizde, kaçak çayımızın yanına çok yakışan tüm tatlılar pastaneci esnafımızda, yemeklerin tadı tuzu olan tüm baharatlar, keyifli anlarımız da mutlaka tükettiğimiz tüm kuruyemişler çarşıda kuruyemişçi esnaflarımızdan temin ettiğimiz sağlıklı gıdaları bizlere sunan fedakâr esnaflarımızdır.
Sahur, iftar ve bayram ihtiyacını halkımızı bu Ramazan ayında yerel ekonomimize can suyu olması için yerel esnaflarımızdan alışveriş yapmaya davet ediyorum.
Esnafımız günün ilk ışıkları ile kapılarını açar gecenin son saatine kadar hizmetimizde. Yerli esnaflarımız yerli ve manevi değerlerimizdir. Çünkü yerel esnafın kazanması yerel ekonominin kazanması demektir. Bu Ramazan ayı boyunca vatandaşlarımızdan bu ahilik kültürünün devamı için bu konuda hassasiyet göstermemiz gerektiğini düşünüyorum.
“ Tabi ki esnafımız da vatandaşlarımızın beklentilerine uygun kalite ve fiyatlarla ahilik kültürüne uygun hizmetle hizmet sunmalıdır.”
Sağlık mı - Ucuzluk mu?
Ucuzluğa kanmayın bazı sağlıksız ürünleri, özellikle piyasadan daha ucuz fiyatlarla halka sunularak tüketiciyi etkilemeye çalışılıyor.
Nerede ve hangi koşullarda yapıldığı bilmediğimiz ürünlerin çoğu hem sağlık açısından risk taşıyor hem de kalitesiz içeriklerle merdiven altlarında üretilmektedir.
Bu sebeple bu Ramazan ayı oruç ve bayram alışverişimizi yaparken bir daha düşünmeli, güvenmediğimiz ürünleri asla almamalıyız.
Bu sadece bizim gördüğümüz bir durum değil, herkesim tarafından görünmektedir. Aldatıcı, gerçek dışı algı yönetimi ile 7’den 70 ‘e herkes şahit olmuştur. Bu vahim durumu bugünde yarında görmek yaşamak istemiyorsak, artık buna bir dur demek ve yalancı taklitçi ürün indirimlerine kanmayalım.
Yanıltıcı zincir AVM’lerin gelecekte bu tekelci sermayenin neferi olmayalım. Bu konuya birçok örnek verebiliriz mesela: Günler öncesinden bir veya birden fazla ürünü indirim yalanıyla duyuruyor X ürün ₺99.90,Y ürün ₺1.999,Z ürün ₺59.90,T ürün ₺49.90…vb. yalancı indirimli fiyatlar ilan eder. Bu türden ürünler yerel esnafta ₺99.90‘dan değil ₺90.00 veya ₺100,00 TL ‘den ya da ₺1999,00 ‘den değil de ₺2000.00 almak mümkün. Bizler bilinçli bir tüketici olmadığımız sürece onlar bizi kandırmaya devam eder! sermayesini artırmaya ve tekelleşmeye devam edecekler.
Bu zincir AVM’lerin yereldeki ekonomik varlığımızı kendileri için çok büyük bir sermaye ile ciro yaparak kazancını artırmaya devam edecektir. En önemlisi bu kazancını kayıt dışı olarak yerelden toplanan sermayeyi özel para taşıma kuryelerle merkezlerine nakil etmeye devam edecek .Kayıt dışı kazançları bankalara bile havale etmeden gelirini kamufle etmektedir.
İhtiyaç mı - israf mı?
Çarşının ve esnafın içinde olan biri olarak dile getirdiğim konuda bilinçli tüm tüketicilerimiz ve sevgili ailelerine yerel ekonomimizin güçlenmesine destek olmalarını istirham ediyorum.
Belki sizlerde bugünün ve yarının esnafı sizler veya ailenizin bir ferdi olabileceğini düşünerek malum “yalancı taklit {Fason} ürünler “ indirim algısına kanmayalım aldanmayalım. Tekelleşmelerine dur diyelim.
Eğer siz de satın aldığınız ürünler ile ilgili tereddütler ya da sorunlar yaşarsanız ihbar ya da şikayette bulunmak için CİMER’e başvurabilir ya da Alo 174 Gıda Hattı’nı arayabilirsiniz.
Hayırlı ve bereketli Ramazanlar diliyorum.
Ticaret bakanlığı ve Tarım Bakanlığınca sağlığa zararlı ürünleri üreten ve satanların ismi ifşa edilen firmalar:
https://www.tarimorman.gov.tr/Lists/Duyuru/Attachments/2123/Kamuoyu_Duyurusu.pdf
Arkadaşına Gönder
Yazdır
Yukarı
Tel : / Faks : | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA