- Mardin15 °C
- Diyarbakır12 °C
- Batman12 °C
- Şırnak11 °C
- İstanbul17 °C
Peygamber Sevdalıları Vakfı'ndan "O'nu Oku O'nu Yaşa" siyer yarışması daveti
Şanlıurfa’da "Dünya Osteoporoz Günü"nde farkındalık çağrısı
Batman'da fuar sevinci: 400 bin ziyaretçi, 30 milyonluk alışveriş
Şırnak'ta otobüs ile otomobil çarpıştı: 4 yaralı
Şanlıurfa’nın asırlık lezzeti “Asma Ekşisi” tescillendi
Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası'ndan bir anlaşma daha
Batman'da "kadının kocası üzerindeki hakları" konulu seminer düzenlendi
Şanlıurfa’da kekemelik farkındalığı: Bir engel değil, farklı bir konuşma biçimi
Eruh’ta heyelan sonrası kapanan yollar, ekiplerin çalışmasıyla açıldı
Siirt Üniversitesi ile TEGV arasında iş birliği protokolü imzalandı
Siirt’te gençler artan yemekleri paylaşma geleneğine dönüştürdü
Ziraat Odası'ndan kuraklık uyarısı: Ciddi yağış olmazsa tarımsal üretim olumsuz etkilenecek
Batman'da iş ilanları artık sosyal medyada
Odyolog Şimşek: Erken müdahale hem duymayı hem konuşmayı koruyor
Batman'da 8'inci kitap fuarı başlıyor
Şanlıurfa’da 4. Uluslararası Göbeklitepe Kısa Film Festivali tamamlandı
Şanlıurfa’da AFAD, arama kurtarma personeli alacak
Şanlıurfa’da silah kaçakçılığı operasyonu: 3 kişi gözaltına alındı
Batman'da Kur'an kursu öğreticileri toplantıda buluştu
MİL-Tarım Orman Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Yıkılmaz: Kuraklık çiftçiyi vuruyor, tarıma destek artırılmalı
- 17:03 - Peygamber Sevdalıları Vakfı'ndan "O'nu Oku O'nu Yaşa" siyer yarışması daveti
- 17:02 - Şanlıurfa’da "Dünya Osteoporoz Günü"nde farkındalık çağrısı
- 17:01 - Batman'da fuar sevinci: 400 bin ziyaretçi, 30 milyonluk alışveriş
- 17:00 - ABD'den Rus enerji devlerine yaptırım kararı
- 16:58 - ABD, Ukrayna'nın bazı uzun menzilli füzeleri kullanmasına yönelik kısıtlamaları kaldırdı
- 16:56 - Şırnak'ta otobüs ile otomobil çarpıştı: 4 yaralı
- 22:43 - Medeniyetler Buluşmasıyla Kültürler Kaynaştı, Gençler Tarihi Keşfetti
- 22:14 - MEHMET AKİF ERSOY CADDESİ’NDE ASFALTLAMA ÇALIŞMASI TAMAMLANDI
- 18:57 - Mardin İçme Suyu Projesinde Önemli Bir Aşama Daha Başladı
- 18:54 - VEFAT - Ahmet Aktürk
- 17:09 - Şanlıurfa’nın asırlık lezzeti “Asma Ekşisi” tescillendi
- 17:08 - Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası'ndan bir anlaşma daha
- 17:07 - Batman'da "kadının kocası üzerindeki hakları" konulu seminer düzenlendi
- 17:06 - Şanlıurfa’da kekemelik farkındalığı: Bir engel değil, farklı bir konuşma biçimi
- 17:05 - Eruh’ta heyelan sonrası kapanan yollar, ekiplerin çalışmasıyla açıldı
Rıfat Direkçi / Yazar


İHTİYAÇ MI - İSRAF MI, SAĞLIKLI MI - UCUZ MU?
Son on yıldır hızlı bir tekelleşme sürecinin ilk aşaması olan üç harfli “taklit ürünlü zincir AVM’ler “tüketiciye tuzaklı, suni, yalancı ve taklit ürünleri indirim yalanıyla ihtiyacın dışında alışveriş yaptırmak gayretini bariz bir biçimde gözlemlemekteyiz.
Haydi şimdi yerli esnaflarımıza destek olalım on bir ayın sultanı olan Ramazan-ı Şerif ayı ve sonrasında alışverişlerimiz öncelikli olarak yerel esnaflarımızdan yapalım. Memleketimiz hemşerilerimiz kazansın.
Gün gelir zor günümüzde açık olan kapımız, daha sonra ödesem olur mu? Diye bildiğimiz, çocuğumuzun bakkal amcası, bu ay maaşı alınca öderim diye bildiğimiz bakkal Reşit amcadır. Yazın sıcağında ateş fırında taze ekmek yapan, çeşit çeşit meyveleri bizler için bir araya getiren manavcı abi, çiğköfte olsa da yesek dediğimizde hemen bir telefon ile adresimize getiren yılın sadece bir ayında değil! 12 ay, 365 gün boyunca hizmet verendir çiğköftecin, tatlı sohbetlerimizde, kaçak çayımızın yanına çok yakışan tüm tatlılar pastaneci esnafımızda, yemeklerin tadı tuzu olan tüm baharatlar, keyifli anlarımız da mutlaka tükettiğimiz tüm kuruyemişler çarşıda kuruyemişçi esnaflarımızdan temin ettiğimiz sağlıklı gıdaları bizlere sunan fedakâr esnaflarımızdır.
Sahur, iftar ve bayram ihtiyacını halkımızı bu Ramazan ayında yerel ekonomimize can suyu olması için yerel esnaflarımızdan alışveriş yapmaya davet ediyorum.
Esnafımız günün ilk ışıkları ile kapılarını açar gecenin son saatine kadar hizmetimizde. Yerli esnaflarımız yerli ve manevi değerlerimizdir. Çünkü yerel esnafın kazanması yerel ekonominin kazanması demektir. Bu Ramazan ayı boyunca vatandaşlarımızdan bu ahilik kültürünün devamı için bu konuda hassasiyet göstermemiz gerektiğini düşünüyorum.
“ Tabi ki esnafımız da vatandaşlarımızın beklentilerine uygun kalite ve fiyatlarla ahilik kültürüne uygun hizmetle hizmet sunmalıdır.”
Sağlık mı - Ucuzluk mu?
Ucuzluğa kanmayın bazı sağlıksız ürünleri, özellikle piyasadan daha ucuz fiyatlarla halka sunularak tüketiciyi etkilemeye çalışılıyor.
Nerede ve hangi koşullarda yapıldığı bilmediğimiz ürünlerin çoğu hem sağlık açısından risk taşıyor hem de kalitesiz içeriklerle merdiven altlarında üretilmektedir.
Bu sebeple bu Ramazan ayı oruç ve bayram alışverişimizi yaparken bir daha düşünmeli, güvenmediğimiz ürünleri asla almamalıyız.
Bu sadece bizim gördüğümüz bir durum değil, herkesim tarafından görünmektedir. Aldatıcı, gerçek dışı algı yönetimi ile 7’den 70 ‘e herkes şahit olmuştur. Bu vahim durumu bugünde yarında görmek yaşamak istemiyorsak, artık buna bir dur demek ve yalancı taklitçi ürün indirimlerine kanmayalım.
Yanıltıcı zincir AVM’lerin gelecekte bu tekelci sermayenin neferi olmayalım. Bu konuya birçok örnek verebiliriz mesela: Günler öncesinden bir veya birden fazla ürünü indirim yalanıyla duyuruyor X ürün ₺99.90,Y ürün ₺1.999,Z ürün ₺59.90,T ürün ₺49.90…vb. yalancı indirimli fiyatlar ilan eder. Bu türden ürünler yerel esnafta ₺99.90‘dan değil ₺90.00 veya ₺100,00 TL ‘den ya da ₺1999,00 ‘den değil de ₺2000.00 almak mümkün. Bizler bilinçli bir tüketici olmadığımız sürece onlar bizi kandırmaya devam eder! sermayesini artırmaya ve tekelleşmeye devam edecekler.
Bu zincir AVM’lerin yereldeki ekonomik varlığımızı kendileri için çok büyük bir sermaye ile ciro yaparak kazancını artırmaya devam edecektir. En önemlisi bu kazancını kayıt dışı olarak yerelden toplanan sermayeyi özel para taşıma kuryelerle merkezlerine nakil etmeye devam edecek .Kayıt dışı kazançları bankalara bile havale etmeden gelirini kamufle etmektedir.
İhtiyaç mı - israf mı?
Çarşının ve esnafın içinde olan biri olarak dile getirdiğim konuda bilinçli tüm tüketicilerimiz ve sevgili ailelerine yerel ekonomimizin güçlenmesine destek olmalarını istirham ediyorum.
Belki sizlerde bugünün ve yarının esnafı sizler veya ailenizin bir ferdi olabileceğini düşünerek malum “yalancı taklit {Fason} ürünler “ indirim algısına kanmayalım aldanmayalım. Tekelleşmelerine dur diyelim.
Eğer siz de satın aldığınız ürünler ile ilgili tereddütler ya da sorunlar yaşarsanız ihbar ya da şikayette bulunmak için CİMER’e başvurabilir ya da Alo 174 Gıda Hattı’nı arayabilirsiniz.
Hayırlı ve bereketli Ramazanlar diliyorum.
Ticaret bakanlığı ve Tarım Bakanlığınca sağlığa zararlı ürünleri üreten ve satanların ismi ifşa edilen firmalar:
https://www.tarimorman.gov.tr/Lists/Duyuru/Attachments/2123/Kamuoyu_Duyurusu.pdf
Arkadaşına Gönder
Yazdır
Yukarı

Mardin İçme Suyu Projesinde Önemli Bir Aşama Daha Başladı

Medeniyetler Buluşmasıyla Kültürler Kaynaştı, Gençler Tarihi Keşfetti

MEHMET AKİF ERSOY CADDESİ’NDE ASFALTLAMA ÇALIŞMASI TAMAMLANDI

DERİK'TE 1500 YILLIK TARİHİ MOZAİK ELE GEÇİRİLDİ
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
Ruhsal Sorumluluk ve Vicdani UyanışYusuf BEĞTAŞ
Filistinlinin GözüMecit Akgül
KELİMELERİN IŞIĞINDA 13 ESERLİK EĞİTİME DESTEK İMZA ŞÖLENİHalil EL
İSLAMIN ÇALIŞMA HAYATINA GETİRDİĞİ İLKELERSadullah GÜNEŞ
VATANDAŞ “ SU “ İSTİYOR “ SUŞİ “DEĞİL!Rıfat Direkçi
KİM HANGİ TARAFTA?Abdulaziz ALTEKİN
Dudak dolgusu ve estetikDt. Thomas Yağız
Tel : / Faks : | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA






