• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yılın ilk yavru Van kedileri dünyaya geldi
29 Mart 2024 Cuma 08:45

Yılın ilk yavru Van kedileri dünyaya geldi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesindeki Kedi Villasında 2024’ün ilk yavruları dünyaya geldi
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesindeki Kedi Villasında 2024’ün ilk yavruları dünyaya geldi
 
Duygusallığı, cana yakınlığı, beyaz ipeksi kürkü, aslan yürüyüşü, kabarık kuyruğu, farklı göz renkleriyle kentin en önemli değerlerinden olan Van kedileri, yeni yavrularıyla ziyaretçilerin beğenisini topluyor.
 
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesindeki Kedi Villasında koruma altında tutulan ve tüm bakımları özenle yapılan Van kedileri, 2024’ün ilk doğumunu gerçekleştirdi.
 
Van kedilerinin diğer kedilerden daha erken doğum yaptığını belirten Merkez Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, “YYÜ Van Kedisi Araştırma Merkezi’nde 2024’ün ilk yavruları dünyaya geldi. Her sene normalden daha erken doğum yapıyor bizim hayvanlar. Yıl boyunca daha fazla anneden yavru alma imkanı doğuyor. Bu nedenle 2024’ün ilk yavruları doğmaya başladı. 10-15 gün içerisinde 30 tane anne doğum yapacak. Şu an 2 tane anne doğum yaptı 5 yavrumuz var. 10 gün içinde epey bir artacak. Birinci parti doğumlar mart ve nisanda olacak ikincisi temmuz’da olacak. Son parti ise eylül-ekim’de doğum yapacak ve aralık ayının 20’sinde bitirmiş olacağız.” dedi.
 
Alınan önlemlerle orijinal Van kedilerinin sayısı artıyor
 
Yaptıkları çalışmalar sonucunda orijinal formdaki Van kedisi sayısının her geçen yıl daha da arttığını söyleyen Kaya, “Genetik olarak biz müdahale etmiyoruz. Gerek 2 gözü kehribar olsun gerek 2 gözü mavi olsun gerekse biri mavi biri kehribar olsun orijinal Van kedisi olarak kabul ediyoruz. Bizim Van kedisi için baktığımız kriterler farklı. Sadece göz rengine bakmıyoruz. Vücut yapısına, uzunluğuna, kuyruğuna gözlerinin bademliğine, ayak uzunluğuna yani 15-20 kritere göre biz orijinalliğini belirliyoruz. Dolayısıyla Van kedilerinde bir gözü kehribar bir gözü turkuaz yavru doğurma oranı yüzde 16. Van Kedisi Araştırma Mekezi’nin birinci amacı Van kedisi neslini korumak ve bunu geleceğe daha güvenle taşımayı sağlamaktır. Bizim amacımız doğan her yavrunun orijinal Van kedisinin taşıdığı bütün özelliklere sahip olması. Bu nedenle doğal seleksiyon yapıyoruz. Her sene bir önceki seneden daha güzel yavrular daha orijinal forma yakın yavrular doğuyor. Yıllar içinde bu çok daha pürüzsüz hale gelecek. Hem genetik yakınlığı engellemeye çalışıyoruz hem de en orijinal formlarını elde etmeye çalışıyoruz. Acelemiz yok güvenli adımlarla yürümemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA