• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Veri güvenliği ve sanal temizlik için 8 öneri
30 Mart 2021 Salı 10:08

Veri güvenliği ve sanal temizlik için 8 öneri

Günümüzde dijital cihazlar ile internet kullanımının artmasıyla birlikte yaşanabilecek güvenlik açıklarına karşı uyarıda bulunan uzmanlar, veri ve kişisel bilgilerin güvenliğinin sağlanabilmesi için önemli uyarılarda bulunuyor.
Yapılan araştırmalar internet kullanımının her yaş grubunda arttığını gösteriyor. Dijitalleşmenin kabul görmesi, alışveriş tercihlerini ve sıklığını, tasarruf araçlarının çeşitliliğini etkiledi. Hayatın neredeyse her anında interneti yoğun bir şekilde kullanıyoruz. Evler birer işyeri ve eğitim kurumuna dönüştü. Anne babalar uzaktan çalışıyor, çocuklar derslerini online eğitim araçlarından takip ediyorlar. Boş zamanlarımızda çevrimiçi oyunlar oynanıyor, sosyal medya araçlarında zaman geçiriliyor.
 
Tüm dünyada artan internet alışverişi ve artan internet kullanımı gerek sosyal gerekse iş hayatındaki olumlu katkılarının yanında pek çok olumsuzlukla da karşı karşıya bırakabiliyor.
 
Dijital cihazlar üzerinden çevrimiçi olarak yapılan işlemlerde dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında uyarılarda bulunan uzmanlar, gerekli güvenlik kontrollerinin yapılması, şifrelerin değiştirilmesi, cihaz güncellemelerinin yapılması, savunma hattının (güvenlik duvarı) oluşturulması, belirli bir düzenin olması, yedekleme yapılması, envanter çıkarılması ve B planının olması gibi önlemlerin kullanıcılara fayda sağlayacağını ifade ediyorlar.
 
Dijital temizlik ve kişisel güvenlik için önerilen 8 madde ve detayları şu şekilde;
 
Kontrollerinizi yapın; Online hesaplarınızın saldırıya uğramış olup olmadığını kontrol edin. haveibeenpwned.com ve breachalarm.com gibi web siteleri, bilgisayar korsanlarının e-posta şifrenizi online ortamda açığa çıkarıp çıkarmadığını (sandığınızdan daha sık yaşanıyor) size söyler. Bunu öğrenmek, sonraki adımları tamamlamanız için gereken motivasyonu sağlayacaktır.
 
Şifre ve parolalarınızı değiştirin; Mutlaka güçlü zor tahmin edilebilir ve her sosyal medya hesabınız için farklı parolalar kullanın. Belli aralıklarla parolalarınızı değiştirmeyi alışkanlık haline getirin. Hatta tüm hesaplarınızın parolalarını hatırlayabilecek güvenilir bir parola yöneticisi kullanmaya başlayın. 
 
Güncellemelerinizi yapmayı ihmal etmeyin; Bilgisayar korsanlarının faydalanabileceği güvenlik açıklarına karşı korunmak için yazılımlarınızı güncel tutun ve kullanmadığınız programları kaldırın. Donanımınız eskidiyse güncellemeyi düşünebilirsiniz. 
 
Savunma hattı kurun; Kötü amaçlı yazılımlarla mücadele için hazırlıklı olmak yararlı olacağından, sisteminizi sağlamlaştırmak için güçlü araçlar temin edin. Virüsten koruma yazılımları, kötü amaçlı yazılımları algılayıp ortadan kaldırırken güvenlik duvarları, yetkisiz kullanıcıların bilgilerinize erişmesini önler.
 
Kendinizi düzene sokun; Günlük hayatta hepimiz meşgulüz ve bu nedenle siber hijyenin önceliklerimiz arasında aşağılarda yer alması çok normal. Bunu önlemek için sistemlerinizi ve cihazlarınızı kontrol etmek üzere bir takvim ayarlayın ve düzenli hatırlatıcılar planlayın. 
 
Yedekleme yapın; Harici sabit sürücüleri veya bulut hizmetlerini kullanarak verilerinizi düzenli olarak yedekleyin. Kullanmadığınız cihazlarınız varsa, verilerinizi korumak için bunların sabit sürücülerini temizleyin. Bu, dosya silmekten farklı bir işlemdir: Sabit sürücüyü tamamen temizlemek için özel bir yazılım kullanmanız gerekir. 
 
Envanter çıkarın; Mevcut tüm donanımlarınız, yazılımlarınız ve online uygulamalarınızın kapsamlı bir listesini çıkarın. Bu listeyi analiz ederek olası bir güvenlik açığı olup olmadığına bakın. 
 
B planı yapın; Saldırıya uğrama ihtimalinize karşı bir olağanüstü durum planınız elinizin altında olsun. Kimleri aramanız gerektiğini, ilgili telefon numaralarını ve bunların önceliklerini belirleyin. Normal bir dönemde kolaylıkla ulaşabileceğiniz telefon numaraları ve erişmeniz gereken kişiler acil bir durumda sizi tahmin ettiğinizden daha fazla uğraştırır ve zaman kaybı yaşamanıza neden olabilir. (İLKHA)
Bu haber toplam 543 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • MİDYAT HÜDA PAR’DAN HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ
  • Midyat'ta Hacı Adaylarına Yönelik Eğitim Semineri Verildi
  • MİDYAT’TAKİ MUHTARLAR’DAN AKMERCAN’A ÇIKARMA
  • Çalışan anneye bakıcı desteğinin detayları belli oldu
  • Ahmet Türk, Hayrettin Demir hakkında suç duyurusu yaptı
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA