• Mardin30 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman22 °C
  • Şırnak21 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Sosyal medya hesaplarında kişisel verilerin ne kadarı paylaşılmalı?
15 Aralık 2022 Perşembe 07:32

Sosyal medya hesaplarında kişisel verilerin ne kadarı paylaşılmalı?

Bazı kullanıcıların sosyal medya hesaplarında kişisel veriler dışında aile ve arkadaşlarının da bilgilerini paylaştıklarını belirten Bilişim Teknolojileri Uzmanı Mustafa İçli, bu veri paylaşımlarının insanlara mağduriyet yaşattığını belirtti.
Bazı kullanıcıların sosyal medya hesaplarında kişisel veriler dışında aile ve arkadaşlarının da bilgilerini paylaştıklarını belirten Bilişim Teknolojileri Uzmanı Mustafa İçli, bu veri paylaşımlarının insanlara mağduriyet yaşattığını belirtti.
 
Bilişim Teknolojileri Uzmanı Mustafa İçli, kişisel verilerin korunması konusunda yapılması gerekenleri anlattı.
 
Twitter, Instagram, TikTok gibi sosyal medya platformlarını kullanırken kişisel mahremiyeti koruma, bilinçsiz sosyal medya kullanımından dolayı yaşanan mağduriyetler ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında İLKHA’ya konuşan İçli, önemli uyarılarda bulundu.
 
Kullanıcıların genellikle Instagram, Twitter, TikTok ve benzeri sosyal medya platformlarında kişisel verileri aşırı bir şekilde paylaştıklarını belirten İçli, “Diyelim ki bir isim, soy isim bilgisi ve yaşanılan şehir bilgisi var. Ama bunun yanında insanlar bütün aile bilgilerini; ilkokul, ortaokul ve lise bilgilerini paylaşıyor. Ve bunun yanında kendi arkadaş çevresini, her şeyi paylaşabiliyor. Sosyal medya hesapları üzerinden yapılan bu paylaşımlar, büyük mağduriyetleri ortaya çıkarabiliyor. Nedir bunlar? Siz kişisel verilerinizi paylaşmışsınız, o kişisel verilerinizi bir kişi alıp, başka bir yerde, başka bir hesap açabiliyor. Mesela o hesaptan sanki sizinmiş gibi işlem yapabiliyor. Kullanıcılar bazen doğum tarihleri gibi kişisel verilerini şifreleri yapıyorlar. Ama doğum tarihi gün, ay ve yıl, hangi yıl nerede yaşanmış, neler yapmış hepsini paylaştığınız zaman, biri sizin resminizi, isminizi ve sizin hesabınızı başka bir hesaptan paylaşıyor. Bu da sizin kişisel verilerinizi tamamıyla sanal ortama yüklemenizden kaynaklanıyor.” ifadelerini kullandı.
 
İçli, “İsim, soy isim, şehir bilgisi ve telefon bilgisini gerekli yerlerde kullanmamız gerekiyor. Aslında telefon bilgisinin verilmesi çok yanlış. Gerekli durumlarda kurumsal bir telefon numarası varsa onun verilmesi lazım. Bunun haricinde hiçbir kişisel verinin verilmemesi gerekiyor. ” dedi.
 
Kişisel verilerin başkasının eline geçmesi durumunda neler yapılmalı?
 
Kişisel verilerin başkalarının eline geçtiği zaman neler yapılması gerektiği konusunda uyarılarda bulunan İçli, “Böyle bir durumla karşılaştığımız ya da duyduğumuz zaman, eğer biz gördüysek anında resmini çekip savcılık olur ya da  avukat olur başvuruda bulunmamız gerekiyor. Bu verilerimizin kullanıldığını yani kendi iznimiz dışında kullanıldığını beyan edip gerekli tedbirleri almamız gerekir. Aksi takdirde bu hesap sizinmiş gibi işlem görecek ve siz de hiçbir tepki vermediğiniz için aslında her şeyi sizin yaptığınız zannedilecek. 'Bir şey olmaz' derseniz oluşacak bütün mağduriyetler size patlar ve siz sorumlu olabilirsiniz. Bu işin düzeltilmesi sıkıntılı.” şeklinde belirtti.
 
Son olarak İçli, “Kişisel verileriniz ele geçtiğiğinde geç işlem yaptığınız için siz de mağdur oluyorsunuz. Bu nedenle kişisel verilerimizin ele geçmesi halinde bir avukat aracılığıyla ya da bir hukuk bürosuna müracaat edip bilgilerinizin kullanıldığını belirtmeli ve bunu kendi gerçek hesabınızda da ayrıca paylaşmalısınız. 'Şu hesap benim değildir, başkası tarafından açılmıştır veya ele geçirilmiştir. Benle hiçbir bağı yoktur. Bu sorumluğu kabul etmiyorum. Benimle arkadaş olanlar bu hesapla arkadaş olmasınlar. Bundan dolayı oluşacak mağduriyetlerden sorumlu değilim' diye bir paylaşım da yapıp insanları aydınlatması gerekiyor.” şeklinde konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 108 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA