• Mardin30 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman22 °C
  • Şırnak21 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Skolyozun üç önemli belirtisine dikkat!
03 Temmuz 2023 Pazartesi 08:30

Skolyozun üç önemli belirtisine dikkat!

Uzmanlar, genel olarak omurgadan kaynaklanan duruş bozukluklarına neden olan skolyoz hastalığının belirtilerini sıralayarak uyarılarda bulundu.
Uzmanlar, genel olarak omurgadan kaynaklanan duruş bozukluklarına neden olan skolyoz hastalığının belirtilerini sıralayarak uyarılarda bulundu.
 
Omurganın farklı nedenlere bağlı olarak sağa ya da sola doğru eğrilmesi ve kendi etrafında dönmesi olarak tanımlanan skolyozun, ergenlik çağına giren her yüz çocuktan 3'ünde görüldüğünü belirten uzmanlar, "Eğriliğin 10-20 derece arasında olduğu dönemde kız ve erkeklerde eşik oranlarda tespit edilen skolyoz, 30 derece ve üzeri eğriliğe ulaştığında ise kızlarda büyüme hızına bağlı olarak 7 kat daha fazla gelişiyor. Küçük yaşlarda başlayan skolyoz tedavi edilmezse kalp ve akciğerlerde ciddi sorunlara yol açabiliyor. Bu nedenle ilerleyen skolyozun erken dönemde mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor." Şeklinde hatırlatmalarda bulundu.
 
Erken tanı sayesinde skolyoz ve ona bağlı ek sorunlar ortaya çıkmadan tedavi şansının yakalanabildiğini söyleyen uzmanlar, "Skolyozun erken tanısı için ebeveynlerin çocuklarını 9 yaşından 16 yaşına kadar, her altı ayda bir düzenli olarak kontrol etmeleri büyük önem taşıyor. Zira eğrilik derecesi ilerlemeden uygulanan egzersiz ve korse yöntemleri sayesinde skolyozun tedavisi ameliyat gerekmeden mümkün olabiliyor." dedi.
 
Genellikle çocukluk çağında görülse de yaşamın her döneminde ortaya çıkabilen skolyozun, 3 gruba ayrıldığını kaydeden uzmanlar, "En sık görülen skolyoz türü 'idiopatik' diye ifade edilen, 'sebebi bilinmeyen' skolyoz tipidir. İkinci sıklıkta kas veya sinir hastalıklarına bağlı gelişebilen nöromusküler skolyoz görülüyor. Diğer sık görülen tip ise anne karnındaki bebeğin gelişimi sırasında omurga anomalilerine bağlı olarak gelişen 'doğumsal skolyozdur.' Şeklinde bilgilendirmede bulundu.
 
Skolyoz 0-20 derece arasında olduğunda dışarıdan dikkat çekmediğini, 20-40 dereceye ulaştığında, çıplak vücuda bakıldığı zaman fark edilebildiğini ifade eden uzmanlar, skolyozun pek çok belirtisi olsa da özellikle üç belirtiye çok dikkat etmek gerektiğini söyledi.
 
Bir omzun diğerinden daha yüksek olması
Belin bir tarafının içeriye doğru oyuk iken diğer tarafının dışarı doğru çıkması veya daha dolgun görünmesi
Arkadan bakıldığında ve çocuk omurgasını yere paralel hale gelene kadar öne eğildiğinde; sırtın bir tarafının diğerine göre daha yüksek görünmesi. Buna "hörgüç" görüntüsü deniyor.
Skolyozun 3 önemli belirtisini yukarıdaki gibi sıralayan uzmanlar diğer belirtilerinin ise şu şekilde olduğunu belirtti:
 
Yana doğru eğrilik, anormal kamburluk ya da içe doğru anormal eğrilik
Anormal uzun kollar veya bacaklar
Birbirine eşit olmayan omuzlar, bel ya da kalçalar
Bacaklara göre gövdenin orantısız kısa olması
Sırtta cilt anormallikleri: Tüylenme artışı, gamzeler, renk değişiklikleri (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA