• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kışlık araç bakımında dikkat edilmesi gerekenler
27 Kasım 2023 Pazartesi 09:04

Kışlık araç bakımında dikkat edilmesi gerekenler

Havaların soğumasıyla beraber birçok alanda olduğu gibi araçlarda da bir takım genel bakım çalışmaları yapılıyor. Uzmanlar kışlık araç bakımlarında dikkat edilmesi gereken hususlar ile ilgili bilgiler verdi.
Havaların soğumasıyla beraber birçok alanda olduğu gibi araçlarda da bir takım genel bakım çalışmaları yapılıyor. Uzmanlar kışlık araç bakımlarında dikkat edilmesi gereken hususlar ile ilgili bilgiler verdi.
 
Kış mevsiminin kendini hissettirdiği bu dönemlerde araç sahiplerinin gerekli kış bakımları yaptırmaları hususunda bazı hatırlatmalarda bulunan oto bakım ve tamir ustaları, gerekli kış hazırlıklarının yapılması durumunda olabilecek aksaklık ve olağandışı maliyetlere dikkat çekerek sürücülere önemli tavsiyelerde bulundu.
 
Doğu Anadolu başta olmak üzere bazı bölgelerde özellikle gece saatlerinde hava sıcaklıklarının sıfır dereceye düştüğü bu günlerde oto sanayilerinde araç bakım işlemlerinde yoğunluk oluşmaya başladı.
 
Araç konusunda kışın herhangi bir aksaklıkla ve olağandışı maliyetlerle karşılaşılmaması için sürücülerin yaptırmaları gereken kışlık araç bakımı hususunda öneri ve tavsiyelerini paylaşan oto bakım ve tamir ustası Kasım Ağaoğlu, antifriz ve yağ bakımının önemine dikkat çekti.
 
"Aracın kış lastiği, motor yağı ve filtresine dikkat edilmelidir"
 
Kış aylarında dikkat edilmesi gereken işlemlerin en önemlisinin antifriz bakımı olduğunu söyleyen Ağaoğlu, "Kullanılacak antifriz çok önemli, basit marka olmamalıdır. Ayrıca kış lastiği, motor yağı ve filtresine dikkat edilmelidir. Bakım yapılmadığı takdirde motor buz tutabilir, daha yüksek maliyetlere neden olabilir. Güvenilir servisçilerden gerekli bakımların yaptırılması gerekir." dedi.
 
Antifrizin özelliği ve kullanım faydalarına değinen Ağaoğlu, "Antifriz mevsimliktir, üzerine su bırakılmadığı takdirde kolay kolay derecesi düşmez. Yani derecesi 20 ise aynı şekilde kalır. Yılda bir değişmesi lazım. Antifrizin özelliği kış aylarında motorun donmamasını sağlıyor. Araçta antifriz varsa istenilen yere bırakılabilir. Antifriz biraz daha şekerli su olduğu için eksi 30 ve hatta 50 dereceye kadar donmuyor." ifadelerini kullandı.
 
Antifriz bakımının yanında motor yağının kullanımı hakkında bilgi aktaran Şahin Buldu ise kış lastiği kontrolünün öneminden bahsetti.
 
"Lastiklerin hava basıncının dengesiz olması çeşitli sorunlara neden olabilir"
 
Buldu, "Öncelikle araç için motor yağı, antifriz ve kışlık lastik bakımları yapılmalıdır. Antifriz bakımı yaparken derecelerine dikkat edilmelidir. Havaların soğumasıyla beraber araçlarda donma ve bu donmadan kaynaklı bloklarda çatlama olabiliyor. Ondan dolayı antifrize dikkat edilmeli, motor yağ bakımları zamanında yapılmalı, kışlık lastikler servise gösterilmelidir. Çünkü bu araçlar can taşıyor." şeklinde konuştu.
 
Yağ bakımı yapılmadığı takdirde olabilecek sorun ve aksaklıkları aktaran Buldu, "Yağ bakımı yapılmadığı takdirde araç yağları gitgide katılaşıyor, motor içerisinde kromlaşma oluşuyor ve motor yatak sarıyor. Yani bin veya bin 500 liralık maliyet 50 bin liraya kadar masrafa neden olabildiğinden bakımın zamanında yapılması daha uygundur." diye belirtti.
 
Lastiklerin yolda sürekli kullanılan bir parça olduğunu ve bundan dolayı hava basıncına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Buldu, şunları söyledi:
 
"Bir tekerleğin hava basıncının düşük diğerinin yüksek olması durumunda araç; yan yatma, yoldan çıkma, ESP'yi devreye sokmama, sağa-sola gitme gibi sıkıntılarla karşılaşabilir. Araç bakımının en az 10 günde bir yapılması gerekir. Ayrıca her gün sürücü aracın kaputunu açıp motor yağı ve filtresi ile suyunu kontrol etmelidir. Aksi bir durumda en yakın bir servise götürerek gerekli kontrollerin yapılması gerekir." (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA