• Mardin30 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman22 °C
  • Şırnak21 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Gaziantep’teki Zeugma Antik Kenti metaverse ile gezilebilecek
05 Mart 2022 Cumartesi 11:47

Gaziantep’teki Zeugma Antik Kenti metaverse ile gezilebilecek

Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Gaziantep'teki Zeugma Antik Kenti'nden çıkarılan Dionysos Evi, metaverse aracılığıyla sanal ortama taşındı.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi metaverse dünyasına ilk adımı, Zeugma Dionysos Evi’nin 3 boyutlu tasarımını bu sanal evrene eklemesiyle attı. Artık, Dionysos Evi’ni vatandaş, sanal gözlükle gezerek nesnelerle iletişime geçebilecek.
 
“Akıllı Kent Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nden Metaverse Dünyasına İlk Adım” konulu toplantı Büyükşehir Gezegen Evi’nde yapıldı. Toplantıda siber toplumsal bir düzen olan metaverse evreni için Gaziantep’te atılacak adımlar konuşularak, kentin izleyeceği yol haritası ele alındı.
 
Bu kapsamda Zeugma Dionysos Evi’nin 3 boyutlu tasarımının metaverse evrenine eklendiği bu sanal dünyaya yönelik çalışmayı, şehirdeki binalar ve yapılar başta olmak üzere online toplantılar ve online oyuncu avatarlarının etkileşime geçebileceği mobil uygulamaların takip edeceği belirtildi.
 
Toplantıda konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, metaversenin Gaziantep’in tarihi ve turistik mekanlarıyla buluştuğunu söyledi.
 
Bilim, akıllı şehir ve e-belediye yolculuğunda büyük bir heyecanı hep birlikte yaşadıklarını belirten Şahin, yeni bir dünya için ilk adımı attıklarını belirtti.
 
Metaverse evreninin bir şehir planlaması olduğunu ifade eden Şahin, metaverse, yeni bir fırsat, yeni bir tanıtımdır. Bugün, bu sanal evren için çok önemli bir başlangıç yaptık. Gaziantep’in 5 antik kenti, müzeleri, hanları, 100 coğrafi işareti ve bilim merkezi metaverse ile buluşuyor.” dedi.
 
 
“Bölge ekonomisi ve şehir ekonomisi güçlenecek”
 
Arkeolojik kazılar ışığında Zeugma’da yeni alanların açıldığını belirten Şahin, “Bölgedeki en son bulgulara göre bölgede bir Roma evine rastlanıldı. Roma Dönemi’nin en ihtişamlı süreci Zeugma’da görülebilir. Ama insanların zaman sıkıntısı var. Çoğumuzun bu güzellikleri yerinde görme fırsatı olamıyor. Dijitalleşme sizi talep ve isteklerinize, hedeflerinize yakınlaştırıyor. Merak uyandırıyor. 100 coğrafi işareti alan Gaziantep ile lezzetin başkentiyiz. Burada coğrafi işarete bakan yerli ve yabancı turist gördüğü görseli deneyimlemek istiyor. Bu da beraberinde kültür turizmi, tanıtımı getirecek. Bilim sanatla, bilim kültürle, teknolojiyle birleşecek. Bunun sonunda bölge ekonomisi ve şehir ekonomisi güçlenecek.” diye konuştu.
 
Şahin, bilgi ve teknoloji dünyasında Gaziantep’in yerini almaması halinde hedeflerine ulaşamayacağına dikkat çekti.
 
Bilişim hukukçusu Gökhan Ahi ise metaverse evreninin sanatsal, eğitimsel bir deneyim olduğunu ifade ederek, genel olarak metaversenin yanlış anlaşıldığını dile getirdi. (İLKHA)
Bu haber toplam 706 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA