• Mardin30 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman22 °C
  • Şırnak21 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bakan Karaismailoğlu: İnternette tr uzantılı alan adı almak artık daha kolay
16 Aralık 2022 Cuma 07:42

Bakan Karaismailoğlu: İnternette "tr" uzantılı alan adı almak artık daha kolay

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, alan adı tahsis işlemlerine köklü değişikliklere gidildiğini belirterek ‘com.tr’, ‘org.tr’ ve ‘net.tr’ uzantılı alan adlarının belgesiz olarak tahsis edilmeye başlandığını kaydetti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, alan adı tahsis işlemlerine köklü değişikliklere gidildiğini belirterek ‘com.tr’, ‘org.tr’ ve ‘net.tr’ uzantılı alan adlarının belgesiz olarak tahsis edilmeye başlandığını kaydetti.
 
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, TRABİS Lansman törenine katıldı. Törende konuşan Karaismailoğlu, Haziran 2022 sonu itibariyle Türkiye’nin, toplam internet kullanıcısı sayısı açısından tüm dünya ülkeleri arasında yapılan sıralamada ilk 20 ülke arasında, Avrupa ülkeleri arasında ise ilk 5 ülke içerisinde yer aldığını söyledi.
 
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından alan adlarına ilişkin mevzuat çalışmaları neticesinde alan adı tahsis işlemlerinde köklü değişikliklere gidildiğini aktaran Karaismailoğlu, şöyle devam etti:
 
"Alan adları ile ilgili müşterilere yönelik işlemlerin yapılmasını sağlayan ‘Kayıt Kuruluşları’ ile ‘TRABİS’ yani ‘.tr' alan adı sistemini yöneten kayıt otoritesi ayrıldı. Bu değişiklikle tüketici haklarının korunması, hizmet kalitesinin yükseltilmesinin teşvik edilmesi, serbest ve etkin rekabet ortamının sağlanması ve korunması hedeflendi. Yine, bu modelin doğal bir sonucu olarak alan adı sahiplerine sahip oldukları alan adını Kayıt Kuruluşları arasında transfer olanağı da yeni düzenlemelerle sağlandı. Düzenlemelerin getirdiği en önemli yeniliklerden biri, TRABIS öncesi süreçte belgeli olarak tahsis edilen ‘com.tr’, ‘org.tr’ ve ‘net.tr’ uzantılı alan adlarının belgesiz olarak tahsis edilmeye başlanmasıdır. Böylece alan adı tahsis işlemi de kolaylaştırılmış oldu. Bunun sonucu olarak da Eylül 2022’ye kadar yaklaşık 450 bin adet olan ‘.tr’ uzantılı kayıtlı alan adı sayısı TRABİS’in devreye alınması ile birlikte ilk 24 saatte yaklaşık 110 bin artışla 560 bine ulaştı. Bugün itibariyle 3 ay gibi kısa bir sürede ülkemize ait ‘.tr’ uzantılı alan adı sayısı yaklaşık yüzde 67 artışla 750 bin seviyesine çıktı."
 
"Alan adları ile ilgili işlemler artık daha güvenli ve hızlı"
 
Bu yenilikle birlikte ".tr" uzantılı alan adlarının sayısının önemli ölçüde artacağını şimdiden öngördüklerini aktaran Karaismailoğlu, "Bakanlık olarak yaptığımız düzenlemeler ile alan adı uyuşmazlıklarının sektörün doğasına uygun bir şekilde hızlıca sonuçlandırılabilmesi için uluslararası uygulamalarla da uyumlu olarak uyuşmazlık çözüm mekanizması kurulmasını sağladık. Bu yeni mekanizma ile alan adları ile ilgili ihtilaflar daha kısa sürede ve konunun uzmanı hakemler tarafından çözümlenebilmektedir. Günümüze kadar herhangi bir mevzuatı olmayan bu alan, düzenleyici bir çerçeveye kavuştu. Yaptığımız çalışmalarla alan adları ile ilgili işlemler artık daha güvenli ve hızlı bir zemine oturdu." dedi.
 
".tr' uzantılı alan adlarına olan talep artacak"
 
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, sayısallaşma etkileri her an hissedilen çağda siber güvenliğin göz ardı edilemeyeceğine vurgu yaparak, "TRABİS’in açılışı ile birlikte itibarımızı korumak adına da çok önemli bir adım attık. TRABİS ile temel olarak ‘.tr’ uzantılı alan adları tahsisi, mümkün olduğunca çevrim içi ve belgesiz yapılacak. Bundan önce, ‘.tr’ uzantılı alan adlarının sıkı kurallar altında tahsis edilmesi, alan adı ücretlerinin yüksek olması, bürokratik işlemlerin fazla olması gibi durumlar söz konusuydu. Binlerce kişi ‘com.tr’ yerine ‘.com’ uzantılı alan adlarını satın alıyor ve milyonlarca dolar yurt dışındaki özel şirketlere gidiyordu. TRABİS ile bu sorun ortadan kalktı. Artık ‘.tr’ uzantılı alan adlarına olan talep artacak." değerlendirmesinde bulundu.
 
Vatandaşların daha şeffaf bir şekilde kamu hizmetinden faydalanmasına katkı sağlayan E-Devlet Kapısı ile 937 kurumun 6 bin 732 hizmetinin elektronik ortamda sunulduğunu belirten Karaismailoğlu, E-Devlet Kapısını kullanan kişi sayısının 61,5 milyonu aştığını dile getirdi. (İLKHA)
Bu haber toplam 112 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA