• Mardin25 °C
  • Diyarbakır21 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak17 °C
  • İstanbul16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Uzmanlardan kene uyarısı: İlk 24 saat çok önemli!
19 Mayıs 2023 Cuma 08:38

Uzmanlardan kene uyarısı: İlk 24 saat çok önemli!

Sıcak havanın artmasıyla birlikte ölümcül kene vakalarında artış yaşandığını belirten uzmanlar, önemli uyarılarda bulundu.
Sıcak havanın artmasıyla birlikte ölümcül kene vakalarında artış yaşandığını belirten uzmanlar, önemli uyarılarda bulundu.
 
Dermatoloji Uzmanı Doktor İlker Erden, son zamanlarda özellikle halk sağlığı sorunu arasında yer alan ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşin görüldüğü kene vakalarıyla ilgili İLKHA muhabirine açıklamalarda bulundu.
 
Havaların ısınmasıyla birlikte kenelerin ortaya çıktığını belirten Erden, kenelerin en çok çayırlık, çimenlik, yeşil alanlarda, yapraklı, ağaçlık yerlerde ve orta Karadeniz, orta Anadolu'nun Karadeniz'e komşu olan kesimlerinde bulunduğunu ifade etti.
 
Özellikle piknik ve yeşil alanlara, besi hayvanlarının bulunduğu ahırlara gidenlerin keneler konusunda daha duyarlı olmaları gerektiğini vurgulayan Erden, kene vakasında vatandaşların mutlaka en yakın bir sağlık kuruluşuna gitmeleri gerektiğini söyledi.
 
Bir kene vakasında önemli olan ilk 24 saatte kenenin çıkarılması olduğunu belirten Erden, 24 saatten sonra kenedeki bazı virüslerin insanlara geçip hastalık yapma potansiyelinin oluştuğunu kaydetti.
 
İlker Erden
 
"Kenenin hedef kitlesi besi hayvanları ve insanlardır"
 
Havaların ısınmasıyla beraber kene ısırığı sayısında artış yaşandığına dikkat çeken Erden, "Özellikle nisan ayıyla beraber eylül ayına kadar bu artışı görmekteyiz. Keneler doğada, özellikle çayırlık, çimenlik alanlarda, yeşil alanlarda, yapraklı, ağaçlık yerlerde bulunurlar. Aslında bilinenin aksine keneler uçamaz, zıplayamaz ama çok hızlı hareket ederler. Avlarını beklerler. Burada hedef kitle genelde besi hayvanları ve insanlardır." dedi.
 
"Saçlı deri, koltukaltı, kasıklar gibi yerlerde deriye tutunurlar"
 
Kenelerin nemli ve kıllı bölgeleri tercih ettiğine işaret eden Erden, "Saçlı deri, koltukaltı, kasıklar gibi yerlerde deriye tutunurlar, başlarını gömerler ve kan emmeye başlarlar. Kan emmeye başladıktan sonra 10 güne kadar da kan emebilirler. Özellikle bizim için önemli olan ilk 24 saatte kenenin çıkarılmasıdır. Çünkü 24 saatten sonra kenedeki bazı virüslerin insanlara geçmesiyle hastalık yapma potansiyeli oluşmaktadır." diye konuştu.
 
Kenelerin orta Karadeniz'de, orta Anadolu'nun Karadeniz'e komşu olan kesimlerinde, Gümüşhane, Kastamonu, Çankırı, Çorum, Amasya, Sivas, Yozgat gibi bölgelerde yoğun şekilde görüldüğünü aktaran Erden, bu yerlerde Kırım Kongo Kanamalı Ateşe sebep olan ciddi enfeksiyonlar ve bunlara bağlı ölümlerin yaşanabildiğini kaydetti.
 
"Kapalı kıyafetler giyilmeli"
 
Batman ve bölgedeki illerde keneye bağlı ölümlere çok fazla rastlamadıklarını belirten Erden, şöyle devam etti:
 
"Keneler yeşil alanlarda, çaylıklarda yaşadıkları için bu bölgelere, piknik alanlarına, yürüme parkurlarına çıkıldığı zaman kapalı kıyafetlerin giyilmesine, beyaz çorak giyilmesine dikkat etmemiz gerekir. Besi hayvanlarının olduğu ahırların ilaçlanması gerekir. Piknik alanlarının ilaçlanması da önem arz etmektedir."
 
"Sakın keneyi parçalayarak çıkarmayın"
 
Kene ısırığında mutlaka doktorlara başvurulması gerektiğinin altını çizen Erden, "Fakat böyle bir imkânımız yoksa keneyi hiç parçalamadan yakalayıp dik bir şekilde çıkarmamız gerekmektedir. Çünkü keneyi parçaladığımız anda kenede tükürük bezindeki salgılar vücuda bulaştığında bahsettiğimiz hastalığın ortaya çıkması söz konusu olur. Şunu tavsiye ediyoruz; Eğer kişi keneyi kendisi çıkarmışsa 15 güne kadar kişide ateş, halsizlik, kas, eklem ağrısı, şiddetli baş ağrısı, deri döküntüleri varsa mutlaka en yakın doktora gidilmelidir. Günümüzde şu anda onlarca ifade edebileceğimiz ölümler var ama bazen yüzlü rakamlara çıkabilen durumlarda olmaktadır." ifadelerini kullandı.(İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA