• Mardin17 °C
  • Diyarbakır14 °C
  • Batman13 °C
  • Şırnak11 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Diyetisyen Korkmaz: Kahvaltı yapan çocukların okul başarısı daha yüksek
06 Eylül 2022 Salı 08:53

Diyetisyen Korkmaz: Kahvaltı yapan çocukların okul başarısı daha yüksek

Klinik Diyetisyen Ayşe Şura Korkmaz, bir çocuğun normal gelişim sürecinde 6 yaşına kadar kendi başına yemek yemeye başlamış olması gerektiğini söyledi.
​​Çocuklarda yeme alışkanlığının oluşmasında ebeveynlerin rolünün önemli olduğunu belirten Korkmaz, ödül veya cezalandırmanın ölçülü olması gerektiğini dile getirdi.
 
2022-2023 eğitim, öğretim yılının uyum haftasıyla başlamasının ardından çocukların okullarda ne yiyeceği ve nelerden uzak duracağı merak konusu oldu.
 
Bunun üzerine açıklamalarda bulunan Diyetisyen Ayşe Şura Korkmaz, çocuğun kaslarının, sinir sisteminin, dolaşım sisteminin ve organlarının gelişimi için hacim bakımından az ama besin değeri bakımından zengin besinlerle beslenmeye ihtiyacının olduğunu belirtti.
 
çocukların beslenme alışkanlıklarının geliştiği, fiziksel, bilişsel ve sosyal büyümenin hızlandığı bu dönemde beslenme çantalarına dengeli öğünlerin tercih edilmesi gerektiğini ifade etti. 
 
"Ebeveynlerin yaptığı hatalardan biri ödül, ceza yaklaşımıdır"
 
Çocukların yeterli ve dengeli beslenmelerinin ileriki yaşlar için de önemli olduğuna değinen Korkmaz, "Okul öncesi dönemde yeterli ve dengeli beslenme, çocuğun ilerleyen yaşlarında da çocuğa katkı sağlayacaktır. Ortalama 3-6 yaş arasına karşılık gelen çocukluk döneminde beslenme fiziksel, ruhsal, sosyal gelişimini sağlamada oldukça önemli bir rol üstlenir. Bu dönemde çocuğun kaslarının, sinir sisteminin, dolaşım sisteminin ve organlarının gelişimi için hacim bakımından az ama besin değeri bakımından zengin besinler ile beslenmeye ihtiyacı vardır. Bir çocuğun normal gelişim sürecinde 6 yaşına kadar kendi başına yemek yemeye başlamış olması gerekir. Yemediği yiyecekler hakkında ailenin konuşması ve o besini detaylı anlatması çocuğun o besini tüketmeye olan cesaretini arttıracak bir durumdur. Ebeveynlerin yaptığı diğer hatalardan biri ödül, ceza yaklaşımıdır. Yani ebeveynlerin çocuğun yiyeceği bir yemek karşılığında ödül vaat etmesi ya da yemek vermemesi halinde çocuğun beslenme alışkanlığı kazanması zorlaşabilir. Beslenme eksikliğinden kaynaklanan anemi, şişmanlık, obezite ya da diş çürümeleri meydana gelebilir." ifadelerini kullandı.
 
"Çocuk su içmeye teşvik edilmeli"
 
Çocuğun dengeli ve düzenli beslenmesinin önemli olduğuna değinen Korkmaz, "Okul çağı dönemi ise çocukların beslenme alışkanlıklarının geliştiği, fiziksel, bilişsel ve sosyal büyümenin hızlandığı dönemdir. Beslenme çantalarında mutlaka 4 besin grubunun dengeli dağıldığı öğünler tercih edilmeli. Et grubu, süt grubu, tahıl grubu ve son olarak sebze ve meyve grubu. Çocuklar için bu süreçte kolay alternatifler tercih edilebilir. Tam tahıl ekmeği ile hazırlanmış peynirli (peynir yerine yumurta tercih edilebilir) sandviç yanına süt, bütün bunların yanına yaş veya kuru meyve ve ceviz ilave ederek dengeli bir öğün hazırlamış olursunuz. Ayrıca su içmesine teşvik etmek için su matarası alabilirsiniz. Araştırmalar kahvaltı yapan çocukların okul başarısının yüksek olduğunu belirtiğini unutmayalım." dedi. (İLKHA)
Bu haber toplam 574 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA