• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yumurta fiyatlarındaki artışa halk ve esnaf tepkili
19 Ekim 2020 Pazartesi 06:31

Yumurta fiyatlarındaki artışa halk ve esnaf tepkili

Son günlerde yumurtada yaşanan yüksek zamdan olumsuz etkilenen yumurta satıcıları, fiyatların yaklaşık yüzde yüz arttığını belirterek işlerinin durma noktasına geldiğini söylediler.
Batmanlı yumurta satıcıları, dolardaki artış nedeniyle dış ülkelere ihracat edilmesinden dolayı artan yumurta fiyatlarının hem kendilerini hem de halkı olumsuz etkilediğini söyleyerek piyasadaki fiyatların yaklaşık yüzde yüz attığını belirttiler.
 
Protein ve besin değeri bakımından önemli bir ürün olan yumurtaya yaklaşık yüzde yüze yakın zam yapıldı. Yumurta toptancıları ve satıcıları, kış mevsiminin yaklaştığı dönemde artan yumurta fiyatlarının, önümüzdeki günlerde daha da artacağını ifade ettiler.
 
Daha önce 30'lu yumurta kolisi 10-12 TL'ye satılırken şu an 18 ile 21 TL'ye satıldığını belirten esnaf, zam nedeniyle işlerinin durma derecesine geldiğini söylediler.
 
Yapılan zamlardan şikâyetçi olduklarını söyleyen Batman halkı ise yetkililerin duruma müdahale etmesini istiyor.
 
"Fiyatlar uygunken 2-3 koli alanlar şu anda hiç yumurta almıyor"
 
Yumurta fiyatlarının yükselmesinden dolayı birçok vatandaşın yumurta fiyatlarını öğrendikten sonra almaktan vazgeçtiklerini söyleyen esnaf Ömer Uygur, "Şu anda yumurta fiyatları bayağı yükseldi. Birkaç gün önce 10 ile 12 liraya sattığımız yumurtaların fiyatı 19 ile 21 liraya yükseldi. Yaşanan artışın nedenini sorduğumuz zaman, bize artışın ihracattan dolayı olduğunu söylediler. Bu birkaç günde yumurta fiyatlarına ortalama yüzde 40 civarında bir artış meydana geldi. Bu durumda vatandaş mağdur oluyor. Yumurta soran 20 vatandaştan ancak 2 kişi alıyor. Fiyatlar uygunken 2-3 koli alanlar şu anda hiç yumurta almıyor. Yumurta satışlarım yarı yarıya düştü. Devletten yapılan ihracatın durdurulması ya da yükselen yumurta fiyatlarına müdahale etmesini istiyoruz." dedi.
 
"Yetkililerin bu duruma bir çare bulmalarını istiyoruz"
 
Satışlarının yüzde 30 civarında düştüğünü ifade eden yumurta toptancısı Hüseyin Elik, halkın alım gücünün çok düştüğüne dikkat çekerek şunları kaydetti:
 
Yumurta fiyatlarındaki artış bizi çok etkiledi. Günde 100 koli satacağımıza 30 koli satıyoruz. Fiyat artışından memnun değiliz. 50 kişi fiyat soruyor 10 kişi ancak alıyor. İşlerimiz şu anda çok durgun. Aşağı yukarı yumurta fiyatları yüzde 40 arttı. Daha önceleri 13 liraya sattığımız yumurtayı şu an 18 lira, 16 liraya sattığımızı da 20 liraya satıyoruz. Yaşanan artışın sebebini üretici olan çiftlik sahiplerine sorduğumuzda bize dolardaki yükselme ve ihracattan kaynaklandığını söylüyorlar. Biz esnafın durumu şu anda hiç iyi değil, geçimimizi zor sağlıyoruz. Hadi biz kendimizden geçtik, vatandaş artık bir şey alamıyor çünkü alım güçleri kalmadı. Fakir fukara alamadığı zaman biz de vicdanen çok rahatsız oluyoruz. Yetkililerin bu duruma bir çare bulmalarını istiyoruz
 
"Artık alacak gücümüz kalmadı"
 
Daha önce 2-3 koli aldığını ancak fiyatların yükselmesiyle bir koli alabildiğini söyleyen Metin Gürses, "Normalde 2-3 koli yumurta alıyordum ama şu anda yumurta fiyatları yüzde 40'tan fazla yükseldiği için mecburen bir koli alabildim. Neredeyse bunu da almayacaktım. Artık alacak gücümüz kalmadı. Yetkililerin bu duruma bir el atmalarını istiyoruz." şeklinde konuştu.
 
"Temel gıda maddesi olduğundan mecburen bir koli alabildim"
 
Yumurta fiyatlarının çok pahalı olduğunu belirten Ramazan Arzık ise şöyle konuştu:  
 
"Yumurta fiyatları çok pahalı. Eskiden 12 liraya aldığım yumurtayı şimdi 18 liraya aldım. Yumurta bir temel gıda maddesi olduğundan mecburen şu anda bir koli alabildim. Fiyatlar çok yükseldi, yetkililere sesleniyoruz bu artışlara bir çözüm bulun." dedi. (İLKHA)
Bu haber toplam 831 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA